Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V četrtek se začenja 10-dnevna mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2021

Objavljeno: Sreda, 12.05.2021    Rubrika: NOVICE Sporočilo
dan_odprtih_vrat_vojasnice_jerneja_molana86

Z otvoritve vojaške vaje Jadranski udar na cerkljanskem letališču v letu 2019 (foto: arhiv PO)

Med 13. in 23. majem bo v Republiki Sloveniji že devetič potekala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2021 (angl. Adriatic Strike), na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenega ognja.

Na letošnji vaji, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva iz vojaškega letališča Cerklje ob Krki, se bodo usposabljali že certificirani kontrolorji združenega ognja, posadke strelskih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja ter pripadniki specialnih enot. Sodelujoče zmogljivosti na združenih vajah Jadranski udar 2021 in Zvezdni videz 2021 (angl. Astral Knight) bodo izvedle skupno urjenje v postopkih reševanja in iskanja.

Na vaji se pričakuje okoli 650 udeležencev, od tega približno 200 pripadnikov iz 20 zavezniških in partnerskih držav, in sicer: Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije in Združenih držav Amerike.

Usposabljanje kontrolorjev ognja bo potekalo na petih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, na območju občin Tolmin in Kobarid, Radeč, Moravskih Toplic ter širšem območju Kamniško-Savinjskih Alp, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 18. ter 21. in 23. uro. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Na letališču Cerklje ob Krki bo stacioniranih večina letal in helikopterjev sodelujočih držav in Slovenske vojske. Glavne aktivnosti bodo potekale v času med 17. in 21. 5., ko bo bistveno povečan zračni promet nad letališčem in v celotnem Posavju, tako v dnevnem kot tudi v nočnem času. Po cestah ne pričakujemo večjih premikov, razen v soboto, 22. 5., ko bo večina udeležencev odhajala domov. V petek, 21. 5. 2021, se bodo vsi scenariji na delovnih točkah končali najkasneje ob 12.00.

Obiska letališča in letalnikov v okviru dneva odprtih vrat letos zaradi covid situacije ne bomo izvedli.

Vir: Vojašnica Jerneja Molana Cerklje ob Krki
« Nazaj na seznam