Časopis za pokrajino Posavje
20.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V četrtkovem popoldnevu CGP Novo mesto ohromilo Krško

Objavljeno: Petek, 08.06.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
_DSC6556
Včeraj popoldne je CGP Novo mesto, vzdrževalec Ceste krških žrtev, najdaljše in najbolj prometno obremenjene ceste skozi mesto Krško, z izvajanjem (nenapovedanih) del na cestišču v najbolj tranzitno obremenjenih urah, to je med 14. in 17. uro popoldan, poskrbel za pravi kolaps v mestu. Vozniki so namreč, da so prevozili odsek od južnega do severnega predela mesta ali z videmske strani in obratno (denimo od NC Spar do Valvasorjevega nabrežja ali na videmsko stran in obratno), potrebovali po 50 in več minut.

_DSC6557
Situacija je bila toliko bolj kaotična, saj je v včerajšnjem popoldnevu v krškem hramu kulture potekala slavnostna akademija, osrednja prireditev v počastitev praznika občine Krško, s pričetkom ob 17. uri. Spričo zastojev je mnogo udeležencev, ki so stali v nepregledni koloni, na prireditev zamujalo, več jih je spričo nastalih okoliščin izkoristilo prvo izkazano priložnost za obračanje vozila ali izvoz v druge smeri in se kljub namenu prireditve niso udeležili.

Na podlagi mnogih ogorčenih klicev, ki smo jih prejeli, ne nazadnje pa smo obtičali v kolonah tudi mi, smo CGP Novo mesto že zaprosili za pojasnila, in sicer za kakšen poseg je šlo, predvsem pa kje in kako so bila dela najavljena. S strani izvajalca del namreč obvestila o načrtovanih delih in polovični zapori kot medijska hiša nismo prejeli kakor tudi ne s strani Regijskega centra za obveščanje, ki nam vsakodnevno v sklopu poročil o dogodkih s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami posreduje tudi obvestila različnih izvajalcev vzdrževalnih ali interventnih del, med drugim tudi vzdrževalcev cestnih odsekov. Izvajanje del tudi ni bilo navedeno v poročilu o stanju na cestah na spletni strani AMZS Slovenije kakor tudi ne na portalu promet.si.

Zato lahko zaenkrat le predvidevamo, da je izvajalec del kršil kar nekaj določil Pravilnika o načinu označevanja in zavarovanja del na javnih cestah in ovir v cestnem prometu (med drugim mora po 4. členu navedenega pravilnika zagotoviti, da je zaradi izvajanja del rednega vzdrževanja promet na cesti čim manj in čim krajši čas oviran, po 15. členu pa je zavezan, da pri zaporah zaradi izvajanja vzdrževalnih del izda obvestilo o nastali začasni prometni ureditvi, ali je bila postavljena ustrezna signalizacija, pa še preverjamo).

S strani družbe CGP, vodje del Tomaža Urbanča, smo prejeli odgovor, ki ga v nadaljevanju navajamo:

"Izvajala so se vzdrževalna dela vozišča po naročilu DRSI in plana del, potrjenega s strani nadzora DRI. Dela so se v Krškem (cesta Sevnica-Krško-Drnovo G1-5 odseka 361 in 336) izvajala na treh lokacijah. V času izvajanja del je bil promet urejan z ročnim usmerjanjem prometa. V času pričakovane prometne "konice" od 13.30 do 16.00 se dela niso izvajala. Predstavnike občine smo seznanili s planiranimi deli dne 29. 5., dne 7. 6. zjutraj ob 7.00 pa smo dejansko izvedbo del sporočili na Oddelek za infrastrukturo. Dela so bila organizirana glede na možnosti, zasedenost potrebne mehanizacije. Žal sami na prireditev nismo bili pozorni, nihče pa nas ni opozoril oz. obvestil."

Iz zapisanega lahko zaključimo, da naj bi šlo za informativni kratki stik na relaciji CGP - Občina Krško, ob tem pa ne moremo mimo tega, da CGP ni ustrezno poskrbel za posredovanje obvestil o načrtovanem izvajanju del sredstvom javnega obveščanja, da je do zastojev v prometu prišlo že pred navedenim časovnim terminom, prav tako ne gre izgubljati besed na račun ročnega usmerjanja prometa, kateremu ob takšni frekvenci vozil iz različnih smeri vzdrževalci cest očitno niso kos. Sicer naj imeli osvojena potrebna znanja s tega področja prometni policisti, ki pa so (očitno) le še represivni organ (mar ne?).

B. M.
« Nazaj na seznam