Časopis za pokrajino Posavje
11.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Dobovi s svečano sejo obeležili krajevni praznik

Objavljeno: Petek, 07.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
praznik_ks_dobova_svecana_seja (43)

Letošnji krajevni nagrajenci KS Dobova s Stergarjevo, podžupanjo Čanžarjevo in krajevno svetnico Zdenko Petelinc

V Krajevni skupnosti Dobova, ki svoj praznik praznuje ravno danes, 7. junija, v spomin na srečno vrnitev izseljenih in izgnanih med 2. svetovno vojno na svoje domove, so v četrtek pod večer na svečani seji sveta KS v tamkajšnjem Kulturnem domu čestitali in zaploskali letošnjim petim prejemnikom krajevnih priznanj.

praznik_ks_dobova_svecana_seja (38)

Priznanje za najlepše urejeno vas sta prevzela predstavnika vasi Mali Obrež in Dobova Zvonko Račič in Srečko Bosina, levo tajnica TD Dobova Jožica Debogovič.

MED KRAJEVNIMI NAGRAJENCI TRIJE Z VELIKEGA OBREŽA IN DVA IZ LOČ

To so postali: Martin Kežman iz Loč, Ivan Ogorelc z Velikega Obreža, Franc Šavrič z Velikega Obreža, Robert Cizelj iz Loč in Izidor Hotko z Velikega Obreža. Kežman (predlagal ga je Vaški odbor VS Loče) je priznanje prejel za dolgoletno vestno delo v vaški skupnosti in PGD Loče. K domačemu gasilskemu društvu se je že kot mladinec pridružil leta 1966 in napredoval do čina nižjega gasilskega častnika. Bil je tudi pobudnik in ustanovni član Konjeniškega društva Dobova, deset let je bil tudi predsednik nadzornega odbora pri Slovenskem združenju rejcev konj pasme posavec. Deloval je še v dobovskem moškem pevskem zboru, v času predsedovanja VS Loče je bil pobudnik in vodja več akcij, in sicer asfaltiranja cest, dogradnje telefonije, izvedbe meteorne kanalizacije, obnovitve javne razsvetljave itd. V tem mandatu zastopa svojo vas v svetu KS Dobova. Ogorelc (predlagatelj PGD Veliki Obrež) je priznanje prejel za dolgoletno vestno delo v vrstah PGD in VS Veliki Obrež. V domače gasilske vrste je vstopil že leta 1948, bil je nepogrešljiv voznik prve avtocisterne. Sodeluje pri vseh delovnih akcijah, kljub letom je bil aktiven pri izgradnji nove garaže v gasilskem domu pred tremi leti. Več mandatov je bil član gradbenih odborov v vasi, sodeloval je pri izgradnji telefonskega omrežja, asfaltiranju vaških cest, gradnji pločnika, elektrifikaciji in javni razsvetljavi, izgradnji vodovodnega sistema v vasi, sanaciji vaških odvodov meteornih voda. Po ponovni obuditvi tamburaške tradicije v vasi (okoli leta 1966) se je pridružil tamburaški skupini. Šavrič (predlagatelj KO DIS Dobova), ki je prejel priznanje za fotografsko beleženje in ohranjanje dogodkov v Dobovi in okolici, je kot priznani fotograf »foto Obržanc« s svojim požrtvovalnim delom na nivoju kulture slike in ohranjanja dogodkov v KS Dobova, na širšem področju brežiške občine in tudi izven njenih meja zabeležil nešteto fotografij na prireditvah, dogodkih in srečanjih. Dokazi o navedenem so prikazani na raznih razstavah, spletnih straneh, panojih, facebooku in tudi vseh treh dobovskih kronikah Iva Vebleta – Vadnala. Šavrič je tudi aktiven član Foto kluba Brežice.

praznik_ks_dobova_svecana_seja (18)

Predsednica sveta KS Dobova se je zahvalila svojemu predhodniku Mihaelu Boraniču za vestno in uspešno vodenje KS med letoma 2002 in 2018.

Cizelj (predlagatelj KD Gasilski pihalni orkester Loče) je priznanje prejel za dolgoletno vestno in predano delo v KD Gasilski pihalni orkester Loče. K orkestru je pristopil že leta 1980, po vzoru svojega očeta. Glasbeno pot je začel na trobenti, nato nadaljeval na baritonu, na katerega igra še danes. Bil je tudi ustanovni član kvinteta, ki se je preimenoval v sekcijo Trobsi. Zaradi njegove zanesljivosti, odgovornosti in veselja do dela je kmalu postal eden od nepogrešljivih članov orkestra. Funkcijo blagajnika orkestra je opravljal 21 let. Je tudi član PGD Loče, vinogradniškega društva ter je zraven pri vseh aktivnostih v vaški skupnosti in športnem društvu. Hotko (predlagatelja ŠRD Veterani Dobova in VS Dobova), ki je prejel priznanje za športne dosežke v RK Dobova ter prepoznavnost in promocijo rokometa v slovenskem prostoru, je dolgoletni igralec in kapetan rokometnega kluba iz Dobove. Kot igralec je veliko pripomogel k uspehu kluba, saj je bil vrsto let vodilni strelec ekipe in zmeraj v vrhu lestvice strelcev lige, dvakrat je dobil tudi priznanje za najboljšega strelca lige. Poleg različnih vrlin ga odlikuje tudi močna povezanost z domačim krajem in sokrajani, kar je tudi eden od vzrokov, da se ni odločil za profesionalno kariero rokometnega igralca v tujini, kljub mamljivim ponudbam.

DOGAJANJE V KS OD PRAZNIKA DO PRAZNIKA
praznik_ks_dobova_svecana_seja (7)

Delovno predsedstvo svečane seje sveta KS Dobova so sestavljali: Srečko Bosina, Gregor Černoga in Zdenka Petelinc.


Kot je v nagovoru »od praznika do praznika« dejala predsednica sveta KS Dobova Branka Stergar, so minulo enoletno obdobje zaznamovale številne investicije in popravila. V kulturnem domu so sanirali varnostno razsvetljavo, popravili vodovodni sistem in zamenjali uničene stropne plošče; v mrliški vežici so namestili mavčne plošče, izvedlo izolacijo stropa in sten, zamenjali svetila in namestili vertikalne žaluzije; na pokopališču so izvajali hortikulturna dela, urejali dostopne poti do njega, zamenjali vhodna ograjna vrata in zgradili nadstrešek ob mrliški vežici; s predstavniki izvajalca izgradnje kanalizacijskega omrežja so opravili več ogledov poškodb po izgradnji omrežja v Dobovi in Mihalovcu ter sklenili dogovor o sanaciji pomanjkljivosti; delno so sanirali slepi železniški tir od pokopališča do starega smetišča. V letu 2019 so Centru za krepitev zdravja Brežice omogočili, da enkrat mesečno koristi sejno sobo za izvajanje posvetovalnice, na katero so vabljeni krajani Dobove. Med večjimi predvidenimi investicijami v tem letu je Stergarjeva naštela zamenjavo platna v dvorani kulturnega doma, nujna vzdrževalna dela na asfaltiranih in makadamskih cestah, hortikulturno urejanje zelenic v središču Dobove in pri mrliški vežici, popravilo mostov, cestnih prehodov, vzdrževanje obcestnih jarkov, kanalov, košnjo robov cest, zamenjavo avtobusnega postajališča v Gabrju, arheološke raziskave, pridobivanje gradbenega dovoljenja in pripravljalna dela za izdelavo parkirišč na lokaciji hiše Supančič. V letošnjem letu so ažurirali spletno stran KS Dobova, kjer se objavljajo vabila in zapisniki sej sveta KS, posameznih komisij in vaških skupnosti ter aktivnosti društev v KS Dobova. Po njenih besedah upajo tudi na realizacijo nalog v njihovi KS, ki so svoje mesto našle v občinskem proračunu in se nanašajo na sanacijo ceste na Cvetni ulici, nadaljevanje sanacije ceste Bukošek–Dobova, sanacijo obcestnih jarkov in kanalov, meteorne kanalizacije, nakup stavbe (bivše Šelerjeve trgovine) ter pripravo projektov za izgradnjo novega vrtca v Dobovi. Za konec se je zahvalila dolgoletnemu predsedniku sveta KS Dobova Mihaelu Boraniču (KS vodil med letoma 2002 in 2018) za vestno in uspešno vodenje KS vseh 16 let, saj so bila to leta pomembnih odločitev za Dobovo, kot je povedala.

MALI OBREŽ IN DOBOVA NAJLEPŠE UREJENI VASI

Kot je v navadi, na svečani seji podelijo tudi priznanji Turističnega društva Dobova za urejenost vasi v KS v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna. V kategoriji manjših vasi je priznanje za najlepšo oz. najbolj urejeno vas prejel Mali Obrež (priznanje prevzel predstavnik vasi Zvonko Račič), v kategoriji večjih vasi pa sploh prvič Dobova (priznanje prevzel predstavnik vasi Srečko Bosina).

Od gostov sta na svečani seji nekaj besed spregovorila brežiška podžupanja Katja Čanžar, ki je pohvalila, da je v KS Dobova toliko prostovoljcev, ki si vsekakor zaslužijo krajevno priznanje, in Božo Novak iz hrvaškega naselja Ključ Brdovečki. V kulturnem programu so sodelovali Dobovski pevci ter učenke OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova Ema Kežman, Ela Polovič, Nuša Račič in Eva Gerjovič pod mentorstvom Saše Frelih.

R. R.
« Nazaj na seznam