Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V DSO Krško bo 20 novih sob

Objavljeno: Sobota, 16.09.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSO Krsko - urejanje mansarde (23)

Trenutno izvajalci del v mansardnem delu DSO napeljujejo instalacije.

Predvidoma do konca oktobra bodo v Domu starejših občanov (DSO) Krško zaključena gradbeno-obrtniška dela pri preureditvi do sedaj neizkoriščenega mansardnega dela doma v bivalne enote, skupne prostore za stanovalce, za delovno terapijo in osebje. Naložba znaša dobrih 1,9 mio evrov.

DSO Krsko - urejanje mansarde (7)

Direktorica Ani Nuša Masnik ob ogledu poteka del

Gre za preureditev skupno nekaj manj kot 1.100 m 2 površin v podstrešju DSO, s čimer bodo pridobili skupno 20 sob (devet eno- in enajst dvoposteljnih sob s pripadajočimi individualnimi kopalnicami), je za Posavski obzornik povedala direktorica Ani Masnik: »Z namenom izvedbe investicije smo se v letu 2021 v DSO prijavili na razpis za pridobitev evropskih sredstev. Na prijavi smo sicer pridobili vse možne točke, a je razpoložljivih sredstev za ureditev več kapacitet institucionalnega varstva po Sloveniji zmanjkalo. Na srečo smo zatem v minulem letu s podpisom pogodbe z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vendarle uspeli pridobiti sredstva za investicijo iz integralnega proračuna. Poleg preureditve mansarde v nastanitvene kapacitete bomo v zgornji etaži pridobili tudi skupni prostor za druženja in aktivnosti stanovalcev, prostore za delovno terapijo in fizioterapijo, prostore za zaposlene in še nekaj pomožnih prostorov za opremo in instalacijo doma. Vendar pa je ob tem treba povedati, da zvišanje števila sob ne pomeni, da se bo s tem zvišalo tudi število stanovalcev v domu, temveč z dodatnimi ureditvami ukinjamo dosedanje 3- in 4-posteljne sobe. Pomeni, da se bo dvignil bivanjski standard stanovalcem, zaposleni bodo pri dobili boljše pogoje za delo, ob tem pa bomo imeli več možnosti, da ob potencialnem izbruhu nalezljivih bolezni organiziramo učinkovitejše delo in ločimo zdrave stanovalce od bolnih.«

DSO Krsko - urejanje mansarde (27)

Sobe bodo prostorne in svetle

Glavni izvajalec del SL - Inženiring bo predvidoma do 30. oktobra zaključil z gradbeno-obrtniškimi deli, v prihodnjem letu pa bodo glede na razpoložljivost lastnih sredstev, ki jih morajo v ta namen zagotoviti v DSO, nove prostore še opremili in vanje preselili stanovalce. DSO je s 197 stanovalci polno zaseden. Povprečna starost pri ženskah znaša 87 let, med njimi so štiri stoletnice, povprečna starost stanovalcev pa znaša 81 let. Dnevni center Podmornica, ki deluje kot dislocirana enota DSO, obiskuje čez dan devet uporabnikov.

Cena oskrbe prenizka

DSO Krsko - urejanje mansarde (17)

Zadnjo etažo doma bodo opremili in v sobe nastanili stanovalce v prihodnjem letu.

Z nekoliko več težavami se srečujejo pri samem poslovanju doma. Na srečo, pravi direktorica Masnik, se s kadrovskimi težavami zaenkrat še ne soočajo, a se najverjetneje ob upokojevanjih, ki prihajajo v prihajajočih obdobjih, tudi v krškem domu ne bodo mogli izogniti. Trenutno imajo 114 zaposlenih, med njimi je tudi že nekaj čezmejnih delavcev. Medtem ko z resornega ministrstva prejemajo po domovih priporočila o skrajnih varčevanjih, jim zmanjkuje sredstev za investicijsko vzdrževanje, varčevati tudi ne morejo pri stanovalcih. »Mi moramo stanovalcem nuditi vso oskrbo. Letos smo bili primorani že dvakrat zvišati ceno oskrbe, z mesecem marcem za 3,01 odstotka, to je za oskrbo 1 (še samostojni stanovalci, manjši obseg pomoči, op. p.) na 26 € na dan na stanovalca, z mesecem julijem pa smo dvignili ceno za 5,73 odstotka, to je na 27,49 €/dan. Če bi želeli poslovati s pozitivno nulo, bi morali ekonomsko ceno dvigniti vsaj za 13 odstotkov, to je na 31,12 €/dan (oskrba 1).« A število stanovalcev z oskrbo 1 z leti upada, pred petimi leti so jih imeli 35, danes zgolj še 23, se pa povečuje število stanovalcev, ki potrebujejo obseg oskrbe III. A in III. B, to so uporabniki z najzahtevnejšimi starostnimi in zdravstvenimi težavami, ki so ves čas delno odvisni od pomoči druge osebe, teh je v domu nastanjenih 80. Prav tako beležijo porast števila oseb, ki potrebujejo oskrbo IV, to je trenutno 52 v domu nastanjenih oseb, ki zaradi demence ali podobnih stanj rabijo delno ali popolno osebno pomoč, osebno spremljanje ali nadzor.

Bojana Mavsar

(članek je bil objavljen v 14. septembra izdanem časopisu Posavski obzornik)

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

13.07.2022 | Sporočilo

Za isto okolje in podzemne vode

23.02.2022 | Ne spreglejte

Kako v spomladansko čiščenje?