Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V junij z mednarodnim dnem reke Save

Objavljeno: Ponedeljek, 01.06.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
MatMi-20190120-0039

Reka Sava povezuje in pomembno zaznamuje tudi posavske občine.

Na prvi junijski dan v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini ter Srbiji od leta 2007 dalje obeležujemo mednarodni dan Save.

Sava je dolga 944 km. Njena izvira, Sava Dolinka in Sava Bohinjka, se pri Radovljici združita ter nadaljujeta pot čez Slovenijo, kjer teče 220 km reke, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, vse do Beograda, kjer se izlije v Donavo. Dan obeležujemo s širitvijo zavedanja o pomenu reke za okolje, gospodarski razvoj in trajnostno rabo. Poudariti želimo tudi pomen dobrega sodelovanja med državami in regijami, saj z izmenjavo izkušenj, znanja in novih dognanj pomembno prispevamo k boljšemu stanju voda in vodnega ekosistema ter tako k večji kakovosti življenja ljudi.

Ob današnjem dnevu bo pred Mestnim muzejem v Krškem potekal manjši dogodek ob postavitvi oznak visokih voda, ki ga pripravljata Agencija RS za okolje in Komisija za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije. Omenjeni ustanovi od leta 2014 izvajata akcijo postavitve oznak, ki označujejo najvišjo zabeleženo gladino vode ob vodotokih, na kraških poljih in morju. Doslej so postavili že več kot 55 oznak visokih voda.

Na dan reke Save vsako leto spomnijo tudi v družbi HESS, ki gradi HE na spodnji Savi. V zadnjem Posavskem obzorniku so objavili članek z naslovom Sonaravno obvladovanje visokih voda, ki ga lahko preberete tudi tukaj.

P. P., foto: M. M.
« Nazaj na seznam