Časopis za pokrajino Posavje
3.02.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Klubu KD Krško na ogled idejni elaborati za OŠ dr. M. Rostoharja

Objavljeno: Petek, 20.01.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
sola dr. m. rostohar - foto MOK (7)

Prvonagrajen elaborat za OŠ dr. M. Rostoharja

V Klubu Kulturnega doma Krško so med 19. januarjem in 3. februarjem na ogled postavljene idejne projektne zasnove za izgradnjo Osnovne šole dr. Mihajla Rostoharja. Kot je ob otvoritvi razstave dejala v. d. direktorice občinske uprave Mestne občine Krško Ajda Štrucl, gre za prispele arhitekturne elaborate na natečaj, ki ga je Mestna občina Krško (MOK) septembra lani objavila na Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije z namenom, da pridobi različne rešitve za prostorsko umestitev izobraževalnega objekta na v ta namen predvideno zemljišče v starem mestnem jedru Krškega.

V klubskem prostoru so na ogled elaborati prvonagrajene skupine DANS arhitekti (avtorji elaborata so arhitekti Maja Cvelbar, Miha Dežman, Eva Fišer Berlot, Vlatka Ljubanović, Katarina Pirkmajer Dešman in Matija Goljar), drugonagrajene skupine, katere avtorice so bile arhitektke Vesna Draksler, Laura Klenovšek, Zala Košnik, Lea Lipovšek in Lara Gligič, ter elaborat Építész stúdió, ki je prejel priznanje (arhitekti: Tamás Fialovszky, Richard Honich, Gergely Kenéz, Luca Mudry in Tamás Ábrahám).

sola dr. m. rostohar - foto MOK (8)

Spredaj arhitekt Miha Dežman ob predstavitvi elaborata

Miha Dežman iz DANS arhitekti je povedal, da imajo do sedaj že veliko izkušenj z načrtovanjem tovrstnih objektov: »Upoštevali smo lokacijo in pri tem smo si prizadevali narediti še eno arhitekturno delo, ki ima svojo lastno arhitekturno vrednost, se pravi, da smo si prizadevali, da bo ta s prijetnim ambientom predstavljal doprinos mestu. Pri takšni nalogi, kot je bila ta, ki je socialna in programsko zahtevna tako za projektiranje kot za uporabo, je treba zelo natančno razmisliti o vsakem prostoru posebej, svetlobi, robustnosti za uporabo in da bodo v njih prebivali otroci, ki imajo posebne potrebe. Zato mora biti šola čim bolj pregledna, svetla, orientacijsko preprosta in tudi uporabna za vzdrževanje, da je ni težko očistiti, da zagotavlja dober pregled in nadzor, da omogoča hitro reševanje v primerih, če ti nastopijo. Pri taki šoli je treba tudi razumeti, da mora biti arhitektura podrejena funkciji.« 

sola dr. m. rostohar - foto MOK (15)

Razstavo, ki je na ogled do 3. februarja, je odprla v. d. direktorice občinske uprave Ajda Štrucl

Dr. Barbara Smolej Fritz, ravnateljica OŠ dr. Mihajla Rostoharja, je za Posavski obzornik povedala, da so na šoli, izhajajoč iz potreb, ki jih imajo, zelo intenzivno sodelovali že pri idejni zasnovi projekta za natečaj in da so z izborom, ki ga je opravila ocenjevalna komisija, zelo zadovoljni: »Prvonagrajena natečajna naloga je zasnovana tako, da odgovarja potrebam populacije, ki se izobražuje na naši šoli, tako gibalno oviranim učencem kot tudi drugim, ki imajo težave na senzornem ali kognitivnem področju.« O sami investiciji pa je vodja Oddelka za družbene dejavnosti na MOK Peter Planinc povedal, da bo predvidoma v roku enega meseca med MOK in DANS arhitekti podpisana pogodba za izdelavo projekta, nakar do konca leta načrtujejo pridobitev gradbenega dovoljenja, v naslednjem letu pa si želijo začeti z gradnjo, pri čemer bo dinamika gradnje odvisna od prihodnjih odločitev, vezanih na proračun in investicije, četudi je del sredstev, nekaj čez 6 mio evrov, v proračunu že zagotovljenih: »Pričakujemo tudi možnost prijave za sofinanciranje na razpise ministrstva za šolstvo, upamo pa, da naj bi bil v roku dveh, treh let ta objekt zgrajen. Okvirna vrednost investicije po natečajnem elaboratu znaša okoli 10 milijonov evrov, to je projektiranje in gradnja, a bo zatem izbira izvajalca del pokazala, kakšna bo dejanska vrednost investicije.« K investiciji bo namreč treba prišteti tudi sredstva, ki jih bodo na MOK namenili za sočasno gradnjo dvosmerne ceste in za plato, ki bo zgrajen med Fakulteto za energetiko in šolo.

B. M., foto: B. M. in MOK

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»