Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Kostanjevici potrdili predlog proračuna za leto 2021

Objavljeno: Četrtek, 26.11.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0157

Glasovanje o predlogu proračuna za 2021

Tamkajšnji občinski svet je v sredo popoldne opravil 11. redno sejo v tem mandatu, po oktobrski seji znova v Lamutovem likovnem salonu, kjer prostor omogoča vzdrževanje predpisane varnostne razdalje med udeleženci.

Osrednja točka dnevnega reda je bil predlog občinskega proračuna za leto 2021, ki ga je podrobneje predstavila Karla Gašpar, na občini zadolžena za finančno področje. V občinski blagajni je predvidenih 3,84 milijona evrov prihodkov, pri čemer največji delež, približno polovico, predstavlja dohodnina, med večjimi viri pa so še kapitalski prihodki, komunalni prispevek, 23. člen zakona o financiranju občin, dividende družbe Kostak ter državna in evropska sredstva za ureditev kolesarskih stez.
 
DSC_0148

Lamutov likovni salon je postal začasna sejna dvorana.


Največji projekt bo kolesarska povezava
 
Odhodkov bo predvidoma nekoliko več oz. 3, 95 milijona evrov, pri čemer je za investicije načrtovanih 1,95 milijona evrov oz. dobrih 49 % proračuna. Največji projekt naslednjega leta bo izgradnja kolesarske povezave Krško–Kostanjevica na Krki, s katero bodo v kostanjeviški občini dobili dobrih 5 km kolesarske steze, projekt pa je ocenjen na približno 800 tisočakov. Dobrih 200 tisočakov bo namenjenih za komunalno opremljanje novega naselja ob Ljubljanski cesti, 157 tisočakov na podlagi omenjenega 23. člena za obnovo odseka Kostanjevica na Krki–Podbočje v naselju Karlče, načrtujejo še ureditev pločnika od Kolpe mimo Resisteca do Petrola, preplastitev Hmeljske ali Resslove ceste, pridobitev projektne dokumentacije za ureditev nekdanjega župnišča, ureditev sanitarij v pomožnem objektu pri ŠRC, pripravo osnutka občinskega prostorskega načrta, obnovo vodovodov in ostale infrastrukture iz sredstev najemnin koncesionarja, gradbena dela pri obnovi OŠ Črneča vas, aktivirati zbirni center za nenevarne odpadke, odkup zemljišč mestne korporacije in za igrišče Dolšce–Oštrc ter menjavo radiatorskih ventilov in montažo strelovoda na zdravstveni postaji. Novega zadolževanja v naslednjem letu ne načrtujejo, je pa v načrtu odplačilo kreditov v skupni višini 89.483 evrov in strošek storitve Petrolu za energetsko sanacijo šole v višini 91.372 evrov.
 
15-dnevna javna razprava
 
Župan Ladko Petretič je ob tem dejal, da so potrebe vedno večje od finančnih zmožnosti občine, a da bodo, kjer bodo krajani imeli voljo tudi sami kaj narediti, pomagali tudi na občini. Po kar obsežni razpravi, v kateri so se med drugim dotaknili (ne)smiselnosti polnilnice za električne avtomobile, ki občino stane pet tisočakov letno, težav z dostopom do logopedskih storitev, slabimi internetnimi povezavami v nekaterih zlasti gorjanskih vaseh ipd., so predlog proračuna soglasno podprli. Z današnjim dnem se je pričela 15-dnevna javna razprava o predlogu (do vključno 11. decembra), dopolnjen predlog pa bodo predvidoma obravnavali na seji 23. decembra.
 
P. P.
 
« Nazaj na seznam