Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V KS Bizeljsko v tem letu za pol milijona opravljenih del

Objavljeno: Sobota, 27.11.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
Ob-krajevnem-prazniku-KS-Bizeljsko-2021-1

V jesenske barve odeto vinorodno območje Bizeljskega (foto: Lea Babič)

Na Bizeljskem že drugo leto zapored niso mogli obeležiti krajevnega praznika na način, kot je bilo to običajno v preteklih letih. Ker realiziranih in načrtovanih projektov ni bilo možno predstaviti na prireditvi ob prazniku KS, so krajanke in krajani poročilo o realizaciji prejeli kar na dom.

KS Bizeljsko praznuje na martinovo, 11. novembra, letos namreč mineva natanko 80 let od izgona 3011 krajank in krajanov z njihovih domov. Kot je zapisala predsednica sveta KS Bizeljsko Mateja Kmetič, so se vse do leta 2020 ob krajevnem prazniku zbrali in družili v bizeljskem Zadružnem domu, kjer so bili predstavljeni realizirani plani tekočega leta kot tudi za prihajajoča leta ter podeljeni plakete in priznanja. »Tokrat se ne bomo mogli družiti, zato sem povzela realizacijo letošnjega leta in predstavila plan za prihodnje leto,« je zapisala in omenila, da letos plaketo KS Bizeljsko za življenjsko delo prejme Alojz Antolovič, ki je že dolga leta aktiven član PGD Bizeljsko.
pgd_bizeljsko_prevzem_novega_vozila (19)

Letos plaketo KS Bizeljsko za življenjsko delo prejme Alojz Antolovič (foto: arhiv PO).


Med dokončanimi projekti v letu 2021 je bil najdražji energetska sanacija OŠ Bizeljsko (približno 143 tisoč evrov), ki je bil krit iz občinskega proračuna. Občina Brežice je prispevala denar tudi za dokončanje modernizacije lokalne ceste Prekošnica–Bizeljski grad in javne poti v Drenovcu (Kovačič), obnovo škarpe na pokopališču v Orešju in projektno dokumentacijo za mrliško vežico Orešje, energetsko sanacijo ZD Bizeljsko ter sanacijo vodovoda na Bizeljskem. KS Bizeljsko je financirala zimsko službo, odvoz brežine na prvem ovinku na LC od Apnence, modernizacijo JP v Gradišču, Stari vasi (Slavko Kocjan), popravilo drugega ovinka v Gregovcah, nujna sanacijska dela, sanacijo usada v Gradišču, navoz gramoza na JP po neurju ter vzdrževanje pokopališča Bizeljsko in Orešje. V izvedbi so še modernizacije JP v Orešju (Blažinčič–Pavlin), Funk–Janeževa gorca in v Bukovju proti Maksimiljanu Janežu, zamenjava preostalih oken in vrat na mrliški vežici Bizeljsko ter ureditev ekoloških otokov (v sklopu participativnega proračuna).
KS Bizeljsko-asfaltirana JP Stara vas-Kocjan

Modernizacija javne poti v Stari vasi (foto: KS Bizeljsko)

Skupna ocenjena vrednost vseh del v letu 2021 znaša skoraj pol milijona evrov. Glede na razpoložljiva sredstva v letu 2022 na Bizeljskem načrtujejo naslednje projekte: modernizacijo JP v Vitni vasi (Mira Kene) in Gaberku, nadaljevanje modernizacije LC v Janeževi gorci, gradnjo mrliške vežice v Orešju in nakup Zadružnega doma Bizeljsko, je navedla Kmetič, ki je na koncu dopisa vsem čestitala ob krajevnem prazniku, z željo, da še naprej lepo sodelujejo v kraju kot tudi z občino in sosednjimi kraji.

R. R.

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte