Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V mestni občini Krško »trajnostno povezani« že 15 let

Objavljeno: Četrtek, 15.09.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
EMT - Stanko in Alenka Laznik (2)

Poudarke Evropskega tedna mobilnosti sta predstavila mag. Miran Stanko in Alenka Laznik.

S 16. septembrom bo stekel vseevropski projekt Evropski teden mobilnosti (ETM), ki se mu na Mestni občini Krško z vrsto načrtovanih izvedbenih aktivnosti in vsakoletnimi vlaganji v trajnostne rešitve umirjanja in zmanjševanja prometa ter z urejanjem infrastrukture za kolesarjenje, hojo in uporabo javnega potniškega prometa pridružujejo že 15. leto zapored.

Krško-dan brez avtomobila (3)

Prireditveni utrinek iz Zelene ulice na Vidmu v letu 2021

Aktivnosti letošnjega ETM na območju mestne občine Krško, ki bodo pod sloganom »Trajnostno povezani« potekale do 22. septembra, kakor tudi večje ureditvene projekte, povezane s trajnostnim prometnim načrtovanjem, sta danes predstavila krški župan mag. Miran Stanko in koordinatorka ETM na občini Alenka Laznik. Župan Stanko je pri tem prednostno izpostavil urejanje kolesarskih poti ob cestnih povezavah, kot je v minulem letu začeta in z evropskimi sredstvi podprta investicija v ureditev medmestne kolesarske povezave med Krškim in Kostanjevico na Krki v dolžini 19,5 km, odkup zemljišč za potrebe ureditve kolesarske povezave med Senovim in Kozjem ter izgradnjo večnamenske poti za pešce in kolesarje v KS Brestanica med Gorico do novega mostu v Stolovniku, ki je že v teku, ter v prihodnjem letu še izgradnjo večnamenske poti od navedenega mostu vse do ribnikov Mačkovci na Raztezu. Ob tem je župan omenil tudi širjenje sistema izposoje mestnih koles Krčan s postajami v Spodnjem Starem Gradu, Brestanici in na Senovem v skupni vrednosti nekaj več kot 100.000 evrov: »Trenutno je v uporabi 55 koles in 11 izposojevališč.«

Na področju urejanja peš prometa je izpostavil še ureditev avtobusnih postajališč na obeh straneh regionalne ceste Krško–Sevnica na Gornjem Pijavškem, investicija je znašala 266.000 €, in že večletna prizadevanja za ureditev prehoda za pešce preko regionalne ceste pri gasilskem domu v Brestanici, za kar je že podpisan sofinancerski sporazum z Direkcijo RS za infrastrukturo, razpis za izvajalca del pa naj bi bil objavljen spomladi prihodnje leto. V letu 2024 naj bi stekla rušitev in novogradnja nekdanjega vojaškega mostu, ki bo zaokrožil traso od ribnika na Resi in skozi Staro vas do v ta namen rekonstruirano železniško progo pri nekdanjem vojaškem prečrpališču goriva na levem bregu Save, v nadaljevanju ureditve trase do prečkanja videmske obvoznice in trase do novega mostu ter preko njega do športnega centra Matija Gubec oz. se bo most pod njim navezal na desno brežino Save pod igrišči za tenis in načrtovanim bazenom. Na tem območju je predvidena tudi ureditev zagrajenih površin za lastnike psov. Kot je še povedal župan, so zaradi previsokih cen trenutno zaustavljene vse aktivnosti v zvezi z izgradnjo brvi za pešce in kolesarje z Vidma v staro mestno jedro Krškega. Kot meni, bo najverjetneje tudi v prihodnjih letih spričo izredne podražitve materialov smiselno izvesti investicijo le pod pogojem, da bo most preprojektiran iz zdajšnje jeklene konstrukcije v druge materiale. V zvezi z mestnim avtobusnim prometom je izpostavil cilj, da bi mestni avtobus imel na levi in desni strani postanke vsakih 15 minut.
DSC_5806

Zelena ulica se za en dan v letu spremeni v ulico športa, zabave, plesa in glasbe ...

Medtem ko so bila tudi že predvidena sredstva za nakup e-busa za potrebe mestne vožnje, so tudi to investicijo umaknili, saj je smiselneje investirati v tri manjše avtobuse in povečati frekvenco voženj, kot pa vložiti v e-bus, katerega nakup bi znašal najmanj 500.000 evrov. Sicer pa Mestna občina Krško od 1. junija dalje omogoča brezplačen mestni prevoz na območju mestne občine upokojencem, invalidom in vojnim veteranom.

Jutranja telovadba, pravljice ob cesti, predavanja ...

EMT - Alenka Laznik (1)

Koordinatorka ETM Alenka Laznik

Koordinatorka ETM na Mestni občini Krško Alenka Laznik je poudarila, da si želijo z različnimi dogodki v sklopu ETM spodbuditi različne generacije k razmisleku, kaj vsak posameznik lahko stori za več trajnostne mobilnosti. Tako bo Šola zdravja izvajala vadbo 1000 gibov, na ŠC Krško-Sevnica bo v jutrišnjem dnevu izvedeno predavanje za osnovnošolce o varnosti v prometu, prihajajoča sobota je, četudi je videti, da bo plane prekrižalo vreme, načrtovana za regijsko kolesarjenje od Radeč do Brežic, kakor tudi voden pohod za otroke Krškočara. 19. 9. bo v krški Dvorani v parku potekala predstavitev aktivne mobilnosti starejših, v šolskem centru bo potekalo predavanje za srednješolce na temo varnosti v prometu, v starem mestnem jedru se bodo zvrstile pravljice na temo trajnostne mobilnosti, na večnamenski poti ob Savi pa bo izveden test hoje. V sklopu ETM se bosta prihajajoči torek zvrstili na Mestni občini predstavitev projekta Sopotniki in branje pravljic na prostem v starem mestnem jedru, v sredo, 21. 9., bodo gibalno ovirane osebe tradicionalno preverile, ali prehodi preko ceste in pohodne površine zagotavljajo varne površine za njihovo soudeležbo v prometu; v sredo, 21. 9., bo organiziran iz železniške postaje Brestanice pohod do Krškega, tega dne pa se bo v popoldanskih urah zaprt odsek na C. 4. julija na Vidmu spremenil v t. i. Zeleno ulico, na katerem bo potekal zaključni dogodek ETM z aktivno udeležbo otrok in žrebanjem nagrad. Zadnji dan ETM, v četrtek, 22. 9., bo na večnamenski poti ob Savi izveden test hoje za osnovne šole Podbočje, Raka in Koprivnica, v dopoldanskih urah bo na zaprtem delu C. 4. julija na Vidmu potekal dan brez avtomobila, v popoldanskih urah pa bo v ŠC Krško-Sevnica na temo varnosti v cestnem prometu organizirano še predavanje za starše. "Torej bo dva dneva, 21. in 22. 9., t. i. Zelena ulica namenjena le pešcem in kolesarjem,« je dejala Laznik, ki je ob tej priložnosti povabila občane, da s svojo prisotnostjo v čim večjem številu podprejo prizadevanja za uporabo trajnostnih načinov prevoza. Za najmlajše bodo na Zeleni ulici 21. 9. v popoldanskih urah potekale športne in razvedrilne vsebine, starejši pa se bodo lahko sprostili in zazibali ob zvokih dueta Klara & Lovro.

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam