Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Mrzlavi vasi veliko vlagajo v dom krajanov

Objavljeno: Petek, 04.12.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
ks_mrzlava_vas (12)

Dom krajanov v Mrzlavi vasi postopoma celovito obnavljajo.

Ena večjih krajevnih skupnosti po površini v brežiški občini je KS Mrzlava vas, kamor spadajo Mrzlava vas, Stankovo, Globočice, Kraška vas, Kamence in Čedem, v katerih živi okoli 310 prebivalcev. Kot enega glavnih ciljev si je svet KS Mrzlava vas zadal celovito obnovo doma krajanov v kraju.

V domu krajanov trenutno poteka popolna rekonstrukcija sanitarij

ks_mrzlava_vas (30)

Trenutno v domu poteka popolna rekonstrukcija sanitarij.

KS Mrzlava vas, ki je bila ustanovljena leta 1976 (takrat se je odcepila od skupne KS z Velikimi Malencami), prvi mandat kot predsednik vodi Boštjan Gregorič. Slednji pravi, da se v zadnjih letih struktura prebivalstva spreminja, saj je v KS nekaj novih mladih družin z otroki, kar je predvsem spodbudno za naselji Kamence in Čedem, ki bi lahko v desetletju ali dveh celo izumrli. »Trudimo se, da mladim družinam omogočamo pogoje, primerljive s tistimi v mestu,« zagotavlja. To daje vasi nadaljnjo perspektivo. Na začetku tega mandata so si kot enega glavnih ciljev zadali, da dom krajanov v Mrzlavi vasi, kjer je bila včasih šola s štirimi razredi, v naslednjih petih letih usposobijo do te mere, da bo funkcionalen ter bodo v njem lahko potekale tudi prireditve in praznovanja. Z njegovo obnovo je začel že prejšnji sestav sveta KS (obnova strehe), v lanskem letu so zamenjali vsa okna in vrata na vetrolovu, letos so ga statično ojačali ter uredili odvodnjavanje meteornih voda in kanalizacijo, trenutno poteka popolna rekonstrukcija sanitarij, naslednje leto imajo v načrtu novo fasado, čez dve leti pa še obnovo tal in izbor načina ogrevanja v navezi z občino, saj je v domu krajanov že desetletja tudi občinsko stanovanje.
Boštjan Gregorič (1)

Predsednik sveta KS Mrzlava vas Boštjan Gregorič

Celotno investicijo ocenjujejo na približno sto tisoč evrov. Na dom krajanov, v katerem bi radi uredili tudi spodnje prostore, so namestili tudi defibrilator in izvedli tečaj nudenja prve pomoči, saj je v vasi vedno več starejših. Za dom so nabavili tudi približno 80 stolov in nekaj miz. V bližini doma bodo naslednje leto na podlagi izbranega projekta v okviru participativnega proračuna uredili otroško igrišče.

Božiček bo otroke iz KS obdaroval tudi letos
ks_mrzlava_vas (37)

Lani so ob cesti v Gadnah naredili novo škarpo.


Gregorič poudarja, da vsako leto poskrbijo za asfaltiranje kakšne javne poti, prednostno do mladih družin. Lani so ob cesti v Gadnah naredili novo škarpo. Letos so v celoti rekonstruirali spominsko obeležje med Čedmom in Kamencami. Še v tem mesecu načrtujejo nasip makadamskih poti v Globočicah proti lovskemu domu in v Kraški vasi, ureditev javne poti v Mrzlavskem gaju ter dokončanje odvodnjavanja na cesti iz Mrzlave vasi proti Žejnemu. Drugo leto nameravajo urediti škarpo v Globočicah in asfaltirati del javne poti v Kraški vasi. Prizadevajo si, da bi v prihodnosti usposobili tudi obmejno makadamsko cesto od Globočic do Čedma. V kraju deluje tudi Športno kulturno društvo Mrzlava vas (v preteklosti je bilo dejavno tudi turistično društvo), ki med ostalim vsako leto v prazničnem času organizira obdarovanje najmlajših. Božiček zadnja leta obdaruje približno 50 otrok do 8. leta starosti. Kot obljublja Gregorič, bodo otroci darila prejeli tudi letos.
ks_mrzlava_vas (44)

Pred kratkim so sredi Mrzlave vasi dobili tudi nov hidrant.R. Retelj

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 26. novembra 2020.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam