Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Možno cepljenje proti novi gripi

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Možno cepljenje proti novi gripi V tem tednu je cepivo proti novi gripi že razdeljeno do cepilnih centrov,  tudi posavskih, in po prvih cepljenjih zdravstvenega osebja bo možno cepljenje prebivalcev v naslednjem tednu. Sicer je cepivo, kot je pojasnil dr. Dušan Harlander, direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto, v dozah za deset oseb, in ker se mora v 24. urah od priprave porabiti, bodo zdravstveni domovi oz. cepilni centri, kot jih strokovno imenujejo, na cepljenja naročali. V zdravstvenih domovih po Posavju so v teh dneh že obvestili javnost o načinu naročanja in znanih terminih cepljenja, vsi pa bodo imeli obvestila tudi na svojih spletnih straneh. Od ponedeljka naprej jih lahko pokličete na navedene kontaktne številke in se naročite za cepljenje, za odraslega zdravega prebivalca zadošča en odmerek cepiva, ki je zastonj, stroški cepljenja pa znašajo sedem evrov.

Zdravstveni dom Krško bo pričel s cepljenjem proti novi gripi takoj v ponedeljek, 2. novembra, cepilno mesto je v prostorih šolskega dispanzerja - preventiva, gre za vhod s strani lekarne »zdravi otroci«. Prijavite se lahko na te. št. 07 - 488 02 00 vsaki dan od 14. do 19. ure, je povedala pomočnica direktorja Vlasta Curhalek, ki je dejala, da so že v četrtek cepili prvo manjšo skupino delavcev iz NEK, ki odhaja v tujino.

V Zdravstvenem domu Brežice bodo s cepljenjem proti novi pandemski gripi začeli v sredo, 4. novembra, med 12.00 in 13.00 uro v ambulanti dr. med. Milana Matiča, v prostorih dežurne ambulante v pritličju. Cepljenja bodo opravljali vsako sredo v istem terminu. Naročila sprejema sestra Petra Bedič na tel. št. 07- 4991 408.

Zdravstveni dom Sevnica pa prav tako od ponedeljka naprej sprejema naročanja na cepljenje proti novi gripi, in sicer bodo naročali na tel. št. 07 - 816 1511 pri sestri Marti Lašič, na spletni strani pa bodo za naročanje objavili tudi e-mail naslov. Datuma celjenj niso določili, saj se bodo prilagodili naročnikom, je dejala pomočnica direktorice Marta Kodrič.

Več o novi gripi, cepljenju in preventivi si oglejte v oddaji Beseda da besedo na tem spletnem portalu, v kateri smo gostili dr. Dušana Harlanderja in ga. Vlasto Curhalek. Dr. Harlander je dejal, da pri tej vrsti cepiva gre za t.i. mrtvo cepivo in okužba zaradi cepljenja ni možna, smiselno pa je cepljenje tako proti novi gripi kot proti sezonski gripi, saj sevi niso enaki, lahko se opravi tudi oboje hkrati, vendar ne na isto mesto. G. Curhalek pa je poudarila tudi preventivno zaščitno ravnanje, tudi doma pri morebitni negi takega bolnika...S. V.

« Nazaj na seznam