Časopis za pokrajino Posavje
26.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V novembrsko sivino s Posavskim obzornikom

Objavljeno: Četrtek, 07.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO23-2019

Naslovnica nove številke Posavskega obzornika

Oktobrsko 'indijansko' oz. 'babje' poletje se je umaknilo novembrskemu dežju in sivini, v tem času pa je nastala nova številka Posavskega obzornika, ki danes, 7. novembra, prihaja v posavske poštne nabiralnike.

Medtem ko je bila prejšnja številka časopisa pretežno posvečena brežiškemu občinskemu prazniku, je tokratna namenjena sevniškemu, saj smo na prazničnih straneh prostor namenili praznovanju občine Sevnica. Tako boste lahko prebrali, kdo in zakaj so prejemniki občinskih priznanj, nagovor župana, prispevke o dogodkih ob občinskem prazniku, ki so se že odvili, in praznikih nekaterih sevniških krajevnih skupnosti, predstavitev Lekarne Pod Sv. Rokom ob 25-letnici in Doma upokojencev Sevnica ob 40-letnici ter voščila ustanov, organizacij, društev in političnih strank ob občinskem prazniku.

Še vedno pa so ostale strani bolj kot ne zapolnjene s prispevki iz brežiške občine, saj je bil mesec oktober prežet s prireditvami in dogodki v čast občinskemu prazniku, vrhunec je bila slavnostna seja občinskega sveta, na kateri je slavnostni govornik veleposlanik v Severni Makedoniji dr. Milan Jazbec med drugim poudaril, da je največji most, ki povezuje in združuje tako občane med seboj kot tudi z drugimi – znanje, zato si mora po njegovem občina Brežice kot cilj zadati, da postane občina znanja.

K pogovoru za tokratno številko smo povabili Zorana Cvarja, predsednika KD Primož Trubar Loka pri Zidanem Mostu in društva Art Kum, ki je med drugim povedal, da je Loka prijeten kraj, a se vanj zaenkrat premalo vlaga. Za osrednjo temo pa smo izbrali (ne)dostopnost ustanov in krajev za invalide po Posavju, pri čemer smo ugotovili, da naša regija invalidom še vedno ni v zadostni meri dostopna.

Poročamo pa tudi o ostalih aktualnih temah in dogodkih, ki so zaznamovali našo regijo v zadnjih 14 dneh. Sevniški župan Srečko Ocvirk je na novinarski konferenci ob občinskem prazniku izpostavil višino povprečnine, ki ne dosega stroškov občine; na seji občinskega sveta v Krškem je bilo med drugim izpostavljeno, da Senušani živijo v strahu pred Romi iz bližnjega romskega naselja Rimš; na seji kostanjeviškega občinskega sveta so z rebalansom letošnji proračun krepko zvišali. Nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Ladislav Lipič je kot slavnostni govornik na osrednji posavski proslavi ob dnevu suverenosti dejal, da je slovenski narod z državo postal nacija, na 43. pohodu Po poteh Brežiške čete pa so izpostavili, da so bile akcije Brežiške čete odmevne.

Omenimo še, da v rubriki Posavje telovadi za zdravje tokrat predstavljamo skupino z Dolnje Prekope, v rubriki Po sledeh naše dediščine pa staro napajalno korito iz Brezja pri Krmelju. Zadnjo stran smo namenili fotoreporterju, novinarju, svetovnemu popotniku, motoristu, karateistu in še kaj Veljku Jukiću.

Vabljeni k branju!


Uredništvo Posavskega obzornika
« Nazaj na seznam