Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V OŠ Podbočje so obeležili 40-letnico šolske stavbe

Objavljeno: Ponedeljek, 28.11.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_7395

Na slavnostni prireditvi so nastopili številni otroci iz vrtca Levček in šole.

V petek zvečer so v telovadnici OŠ Podbočje pripravili slavnostno prireditev ob 40-letnici šolske stavbe in vrtca Levček, ki deluje pod okriljem šole.

Priprave na izgradnjo nove šole segajo v šolsko leto 1977/78, ko je bila sprejeta odločitev o gradnji nove šole. Takratni ravnatelj Jože Zupančič je s pomočjo KS Podbočje uspel prepričati Občino Krško, da je gradnjo uvrstila v svoj program, je zbranim, ki so povsem napolnili šolsko telovadnico (med njimi so bili namestnica direktorja Zavoda RS za šolstvo dr. Stanka Preskar, podžupanja MO Krško Ana Nuša Somrak, predstavniki MO Krško in KS Podbočje, ravnatelji in pomočniki ravnateljev bližnjih šol, donatorji, člani sveta šole in sveta staršev, sedanji in nekdanji delavci šole, ter seveda starši, učenci in otroci), povedal ravnatelj podboške šole Andrej Lenartič. Gradnja nove šole se je pričela 15. 7. 1980 in je trajala do junija 1982, ko je potekala slavnostna otvoritev nove šole – takrat Osnovne šole Gorjanskega bataljona.
DSC_0252-5697557_1080x675

Oš Podbočje so slovesno odprli leta 1982.



Šolsko stavbo so pred leti 'pomladili'

Lenartič je v nadaljevanju slavnostnega govora naštel dosežke Zupančičevih naslednikov oz. svojih predhodnikov na ravnateljskem mestu, to so bili Anica Žugič, Branko Strgar in Marjeta Škrbina Rozman. Razvoj šole v tem obdobju so udeležencem prireditve predstavili skozi prispevke šolskega radia Bočko. Izpostavimo energetsko sanacijo šolske stavbe, ki je bila izvedena v letih 2017 in 2018 in s katero so šoli podaljšali 'življenjsko dobo'. Tako kot vse druge šole je bila tudi podboška v začetku leta 2020 postavljena pred izziv šolanja na daljavo, ki so ga po ravnateljevih besedah tako učenci kot strokovni delavci opravili z odliko.
DSC_7403

Ravnatelj Andrej Lenartič

»Danes gledamo v prihodnost v želji, da se bi takšne situacije več ne ponavljale. Si pa v prihodnosti želimo, da bi naš vrtec postal večji, da bi malčki in strokovni delavci dobili večje prostore,« je še dodal in izpostavil tudi novo šolsko pridobitev - nov šolski čebelnjak, ki bo pripomogel k vzgoji mladih čebelarjev. »Dogajanje na šoli je bilo pestro. Še vedno je. Uspehi šole so posledica predanega dela vseh strokovnih in ostalih delavcev šole, za kar se jim ob tem lepem jubileju globoko zahvaljujem. Zahvaljujem se vsem staršem za sodelovanje in vso pomoč ter podporo, ki jo nudite šoli. Zahvala vsem donatorjem, ki ste omogočili današnjo prireditev. Zahvala pa tudi vsem učencem za vse lepe trenutke, ki jih preživljamo skupaj. In na koncu: Vse najboljše, Osnovna šola Podbočje, še na mnoga leta!« je zaključil Lenartič. V tem šolskem letu šolo, ki ima 55 zaposlenih, obiskuje 180 otrok, v vrtcu je 94 malčkov.

DSC_7355

Posebno darilo Heleni Banič

Med številnimi nekdanjimi zaposlenimi na podboški šoli ima posebno mesto vzgojiteljica Helena Banič, ki je celotno delovno dobo preživela v podboškem vrtcu. Na prireditvi so jo povabili na oder in ji izkazali pozornost s posebnim darilom.

V imenu Mestne občine Krško je zbrane nagovorila podžupanja Ana Somrak, ki je med drugim povedala, da je svoje podžupanovanje začela in ga tudi zaključuje z obiskom podboške šole. Izpostavila je naložbe na področju šolstva v občini v zadnjem desetletju in pol, v katerem so bodisi obnovili bodisi zgradili nove vse šole v občini, ostala je le še novogradnja OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško. Šolskemu kolektivu in otrokom je čestitala ob jubileju in jim zaželela, »da še naprej ustvarjate svetlo, sončno in razigrano šolo«.
DSC_7419

Pripravili so bogat praznični bazar.



Številni nastopi in praznični bazar

Skozi enourno prireditev so se na odru zvrstili pevski in plesni nastopi številnih šolskih in vrtčevskih otrok vključno z vsemi šolskimi pevskimi zbori, s katerimi so zapele tudi članice vokalne skupine Mavrice in Pevke izpod Bočja, na harmoniko pa je zaigral Toni Sotošek. Na koncu so vsi skupaj zapeli šolsko himno.

Sledil je še tradicionalni adventni bazar, za katerega so zaposleni na šoli ter učenke in učenci ob pomoči staršev izdelali številne adventne venčke, praznične okraske, voščilnice ipd., izkupiček pa je bil seveda namenjen šolskemu skladu. Na voljo je bil ogled novega šolskega čebelnjaka, za vse zbrane so nato v šolski telovadnici pripravili še pogostitev.



P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»