Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V PGD Bizeljsko pridobili novo gasilsko vozilo za prevoz moštva

Objavljeno: Ponedeljek, 09.08.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
pgd_bizeljsko_prevzem_novega_vozila (123)

Pred novim gasilskim vozilom: Kmetič, župan Molan, Vahčič, Per, Premelč in Mihelin

Minulo soboto so na Bizeljskem s svečanim prevzemom novega gasilskega vozila za prevoz moštva dodali še en kamenček v mozaik že skoraj 130-letne zgodovine Prostovoljnega gasilskega društva Bizeljsko. Do nove pridobitve so prišli tudi z donacijami posameznikov in podjetij, ki so se jim na prireditvi še posebej zahvalili.

Po 27 letih čas za novo vozilo GVM-1

pgd_bizeljsko_prevzem_novega_vozila (51)

Namestnik poveljnika PGD Bizeljsko Evgen Per predaja ključe glavnemu strojniku Kristjanu Vahčiču.

Kot je uvodoma po odigranih slovenski in gasilski himni povedala povezovalka Tea Berkovič Škof, bo drugo leto minilo častitljivih 130 let, odkar je bilo ustanovljeno PGD Bizeljsko. 40 let po ustanovitvi, leta 1932, so takratni člani pridobili prvi gasilski dom, ki pa je bil kasneje s strani nemškega okupatorja porušen. Toda požrtvovalni bizeljski prostovoljni gasilci in ostali krajani so stopili skupaj in gasilski dom po vojni obnovili. Skozi leta so si gasilci pridobili različno opremo, prepotrebno za svoje požrtvovalno delo. Pridobili so tudi različna vozila, čisto sveža pridobitev pa je razlog, zakaj so se zbrali ter se s člani društva in ostalimi krajani ponosno veselijo. Predsednik PGD Bizeljsko Gašper Mihelin je v svojem nagovoru najprej dejal, da so se z razvojem novih tehnologij na gasilskem področju tudi pri njih pojavile zahteve po zmogljivejšem vozilu. »Tako se je v letošnjem letu društvu uresničila velika želja, saj smo v programu nabave gasilskih vozil GZ Brežice in tesnem sodelovanju z Občino Brežice prišli do realizacije nabave novega gasilskega vozila za prevoz moštva GVM-1. Odločili smo se za vozilo VW Transporter, 8+1 sedežev, z nadstandardno gasilsko nadgradnjo, ki jo je izdelalo podjetje Premier Adria iz Ljubljane.
pgd_bizeljsko_prevzem_novega_vozila (4)

Postroj bizeljskih gasilcev pod vodstvom častnega poveljnika PGD Bizeljsko Alojza Antoloviča

Vozilo je opremljeno z opremo po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije in z veliko dodatne opreme: izolirnimi dihalnimi aparati, agregatom, potopno črpalko, motorno žago, opremo za gašenje gozdnih požarov, nahrbtnikom za prvo pomoč, kovčkom za sanacijo dimniških požarov in še nekaj drobne gasilske opreme,« je naštel. Dodal je, da dosedanje vozilo GVM-1, ki je staro dobrih 27 let, ni več zagotavljalo tako dobre operativnosti in se počasi poslavlja od operativnih nalog.

Več kot polovico sredstev so morali zagotoviti sami, na pomoč so priskočili krajani in podjetja na Bizeljskem in širše

pgd_bizeljsko_prevzem_novega_vozila (44)

Blagoslov vozila je opravil domači župnik Vlado Leskovar.

Pot do novega vozila po Mihelinovih besedah ni bila tako lahka. Skupna vrednost vozila z vso opremo znaša dobrih 50 tisoč evrov. GZ Brežice je ob pomoči občine prispevala dobrih 20 tisoč evrov, ostalo so morali zagotoviti sami, je navedel. »Kljub dolgoletnemu namenskemu varčevanju PGD Bizeljsko finančnih sredstev še vedno ni bilo dovolj. Tako se vse skupaj ne bi izšlo brez krajanov Bizeljskega ter podjetij v kraju in širše. Vsa leta nas podpirate, pomagali ste nam tudi sedaj pri nabavi novega vozila, kar daje še dodaten zagon našemu delovanju. Iskrena hvala vsem podjetjem za botrstvo in sponzorstvo ter ostalim simpatizerjem gasilstva, ki ste s sredstvi pomagali pri nabavi novega gasilskega vozila,« je poudaril ter se zahvalil tudi krajevnim svetnikom in predsednici sveta KS Bizeljsko Mateji Kmetič za posluh in finančno podporo pri nakupu vozila, Občini Brežice in županu Ivanu Molanu za podporo društvu in prizadevnost, da se gasilci v občini opremljajo z vozili in tehniko v skladu z zahtevami in razvojem novih tehnologij na gasilskem področju, GZ Brežice in njenemu predsedniku Hermanu Premelču za pomoč in sodelovanje v upanju, da le-to postane še trdnejše kot do sedaj, ter vsem članom PGD Bizeljsko, ki so s svojim znanjem, izkušnjami in voljo pripomogli, da jim je uspelo realizirati tako velik projekt, kot je nabava novega gasilskega vozila, »kajti srce, volja in tehnika so tri stvari, ki so nepremagljive. Bizeljski gasilci se bomo vedno trudili, da bodo vozila vseskozi pripravljena na akcijo, želimo pa si, da bodo čim manjkrat uporabljena.« PGD Bizeljsko sicer šteje prek 90 članov, od tega jih je 25 operativno usposobljenih za delo.
pgd_bizeljsko_prevzem_novega_vozila (68)

Podelitev zahval botrom novega vozila


PGD Bizeljsko med operativno močnejšimi društvi

Predsednica sveta KS Bizeljsko Kmetič je poudarila, da so gasilci vedno prvi, ki priskočijo na pomoč krajanom, ter izrazila veselje, da je tudi bizeljsko PGD pridobilo novo vozilo s pomočjo vseh, ki so kakor koli prispevali k njegovemu nakupu. Predsednik GZ Brežice Premelč je navedel, da se vodstvo GZ Brežice nenehno trudi opremiti sleherno operativno gasilsko enoto z ustrezno opremo in tehniko v skladu s kategorizacijo društev in ostalimi merili v predpisih. Dejal je, da je imelo vodstvo PGD Bizeljsko ves čas nabave jasno vizijo in cilje tako pri znamki kot tudi pri nadgradnji in opremljanju vozila. »Kot vidimo, je vozilo prišlo v prave roke. Zavedamo se, da je PGD Bizeljsko eno operativno močnejših društev v občini Brežice, uvrščeno v tretjo kategorijo ter s tem izpostavljeno večjim in težjim nalogam, preizkušnjam in obremenitvam. Pokrivate geografsko zahteven požarni okoliš, katerega osrednje društvo ste. Vaše dosedanje delo, znanje in izkušnje predstavljajo temelj požarne varnosti tega dela gasilske zveze in občine Brežice, sedmega sektorja pa tudi širše,« je izjavil in dodal, da se kot član bizeljskega društva z vsemi ostalimi veseli nove pridobitve v prepričanju, da bodo z na novo pridobljenim vozilom še uspešnejši pri zagotavljanju pomoči v požarih in drugih intervencijah ter da bodo skupaj uspešno nadaljevali zdaj že skoraj 130-letno bogato tradicijo gasilstva na Bizeljskem.
pgd_bizeljsko_prevzem_novega_vozila (104)

Prejemniki zahval med člani PGD Bizeljsko

Župan Molan je izpostavil pomen sodelovanja med gasilsko zvezo in občino, pri čemer le-ta zagotavlja sredstva, GZ pa skrbi predvsem za strokovnost in opremljanje društev. Veseli ga, da jim je v zadnjih letih uspelo nabavljati nova gasilska vozila v skladu z načrtom, ki so si ga zadali že pred več kot 20 leti. Po njegovih besedah jim je uspelo še več od načrtovanega, saj so jim šla na roko tudi sredstva Ministrstva za obrambo, ki je zagotovilo dodaten denar za opremo nekaterih gasilskih društev v občini. Bizeljskim gasilcem je zaželel, da bi jim novo vozilo služilo ter bilo vedno na voljo za prevoz moške in ženske posadke ter podmladka društva.

Zahvala botrom novega vozila

Novo gasilsko vozilo je nato blagoslovil bizeljski župnik Vlado Leskovar, rekoč, da ne gre prezreti tudi ostalih požrtvovalnih del domačih gasilcev, ko npr. na prireditvah skrbijo za redarstvo. Nato je sledila svečana predaja ključev novega vozila, ki jih je župan najprej predal namestniku poveljnika PGD Bizeljsko Evgenu Peru, slednji pa glavnemu strojniku društva Kristjanu Vahčiču, ki je zaprisegel, da bo za vozilo skrbel s srcem in velikim ponosom. V nadaljevanju sta predsednik društva Mihelin in namestnik poveljnika Per podelila zahvale botrom novega vozila. Bronasti botri so: Gradlin d.o.o.; Nataša Antolovič s.p.; Vinska klet Pinterič; Pekarstvo in slaščičarstvo Ajda – Berkovič Kristina, s.p.; Vulkanizerstvo Puba, Andrej Jelčič s.p.; Frizersko lepotni studio Natalija Novak s.p.; Kamnoseštvo Bizeljsko d.o.o. Franc Grgij; Gostilna Kocjan; Dop. dejavnost na kmetiji Branko Kovačič; Okrepčevalnica Prinela; Mojca Kralj, s.p.; Avtomehanika na terenu Branko Plevel s.p.; Janez Istenič; Bitisk, Peter Gregl. Srebrni botri so: Vlado Leskovar; Transport Slavko Šega; Transport Gaj, transportne storitve d.o.o.; Gozdarske storitve Tomi Lipar s.p.; Kea TUŠ Bizeljsko. Zlati botri so: TESI, Tehnični sistemi d.o.o.; Radojka Šemrov; Avto Krka d.o.o. Glavna sponzorja sta: Gradbena mehanizacija, prevozi in trgovina Babič, David Babič s.p.; GEN energija. Ostali sponzorji so: KS Bizeljsko, Občina Brežice in GZ Brežice. Za okrasitev novega vozila je poskrbela Cvetličarna Žičkar, sponzor pnevmatik za vozilo GVM-1 pa je Goodyear Slovenija d.o.o. Na koncu so bile podeljene tudi še zahvale najbolj požrtvovalnim in prizadevnim članom PGD Bizeljsko. Prejeli so jih: Marjan Martini, Drago Rebernik, Andreja Mihelin, Kristjan Vahčič, Stanislav Vahčič, Evgen Per, Amadej Ivnik, Andrej Kovačič, Herman Premelč, Tomaž Godec, Amell Delić Mehani in Alojz Antolovič.

Na koncu je na svoj račun prišel še predsednik društva Mihelin, ki so se mu člani zahvalili s prav posebnimi darili. Za kulturno popestritev programa so poskrbeli najmlajši; Mija Škof z deklamacijo pesmice o gasilcih, Aljaž Zagmajster z igranjem harmonike ter Doroteja in Gabrijel Lipar s še eno deklamacijo. Po uradnem delu je sledilo še druženje s pogostitvijo na prostoru pred bizeljskim zadružnim domom.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»