Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V ponedeljek se lahko tudi v Posavju znova odprejo terase lokalov

Objavljeno: Četrtek, 04.03.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0025

Terase gostinskih lokalov bodo v Posavju od naslednjega tedna dalje spet odprte (foto: arhiv PO).

Vlada RS je danes na seji na Brdu pri Kranju sprejela odločitev, da se v ponedeljek, 8. marca, odprejo terase gostinskih lokalov v regijah Jugovzhodna Slovenija in Posavje, seveda ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov.

Potem ko so številke v torek pokazale, da je Posavje kot prva slovenska regija prešla v zeleno fazo sproščanja vladnih ukrepov, je notranji minister Aleš Hojs sinoči na POP TV napovedal, da bo vlada na današnji seji med drugim obravnavala tudi možnost odprtja teras gostinskih lokalov v zasavski in posavski regiji. Na koncu se sicer ni odločila za Zasavje, temveč poleg Posavja za Dolenjsko in Belo krajino, ki spadata pod regijo JV Slovenija, ki ima drugo najnižje 7-dnevno povprečno število okužb na 100.000 prebivalcev (glede na povprečje je še vedno krepko v rumeni fazi), takoj za posavsko regijo.

"Vendar je treba poudariti, da ta sprostitev prinaša odgovornost. V kolikor bodo, po sprostitvi ukrepov, v teh regijah okužbe narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah prepovedano za rumeno fazo," je na Facebooku zapisal minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek, ki je dal pobudo za odprtje teras. "Gre namreč za tedensko testno obdobje, ki bo veljalo kot pokazatelj, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna. Zato apeliram tako na gostince kot tudi na goste, ravnajmo odgovorno in spoštujmo ukrepe, da se lahko čimprej vrnemo v normalno življenje," je dodal.

Ker je prišlo do odločitve za odprtje teras lokalov (vsaj za en teden), bo Posavje morda postalo tudi nova priljubljena izletniška točka za prebivalce ostalih slovenskih regij, razen če bo to na kakršen koli način onemogočeno.

Pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti v rumeni regiji:
 • Gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se bodo lahko izvajale od 6.00 do 19.00 ure, izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.
 • Strežba bo dovoljena le za mizami (sedeča postrežba), razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz.
 • Za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe.
 • Največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata se izračuna glede na velikost terase.
 • Maksimalno dovoljeno število gostov mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt.
 • Gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti (torej do 19.30).
 • Gostinci morajo zagotoviti odstranitev oz. prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, tako da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov.
 • Treba je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt.
 • Redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo.
 • Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, razen ko sedijo pri mizi.
 • Vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov, ki morajo imeti na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo.
 • Obvezno testiranje zaposlenih v gostinskih lokalih enkrat tedensko.
V šole še dijaki nižjih letnikov

Vlada se je sicer odločila, da se bodo v ponedeljek v šole po petih mesecih šolanja na daljavo vrnili tudi dijaki prvih treh letnikov, in sicer bo pouk v srednjih šolah potekal po modelu C, torej izmenično en teden v šoli, en teden pa doma. Medtem se bodo dijaki zaključnih letnikov in nižjega poklicnega izobraževanja, ki so se v šole vrnili po zimskih počitnicah, ves čas izobraževali v šoli. Poleg tega bodo od vključno 6. razreda naprej v učilnicah obvezne zaščitne maske tudi za učence, v srednjih šolah pa bodo maske obvezne ves čas.

P. P., R. R.
« Nazaj na seznam