Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Posavju 214 okuženih, največ v brežiški občini

Objavljeno: Ponedeljek, 13.09.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
coronavirus-5222556_1920
Minuli konec tedna je bilo v Posavju odkritih deset novih okužb s koronavirusom (v soboto šest v sevniški, v nedeljo pa po dve v brežiški in sevniški občini), skupno število okuženih v regiji pa je zdaj 214.

To nas sicer s 14-dnevno incidenco okuženih na 100 tisoč prebivalcev 282 in 7-dnevnim povprečjem novih okužb na 100 tisoč prebivalcev slabih 27 uvršča med najmanj okužene statistične regije v Sloveniji, a so krivulje s covidom povezanih številk še naprej obrnjene navzgor. Med posavskimi občinami imajo najvišjo 14-dnevno incidenco v Brežicah (360), kjer je 88 potrjenih primerov, sledijo občine Radeče (14 primerov), Sevnica (50 primerov), Krško (60 primerov), najboljše pa je stanje v kostanjeviški in bistriški občini, kjer imajo le po eno potrjeno okužbo.

Na seznamu šol in vrtcev, kjer imajo zaradi okužb spremenjen potek šolanja in predšolske vzgoje, je osem posavskih ustanov (Gimnazija Brežice, Glasbena šola Laško - Radeče, OŠ Adama Bohoriča Brestanica, Brežice ter Krmelj in Leskovec pri Krškem z obema vrtcema. Na delo v OŠ Brežice se je vrnilo vseh 31 strokovnih delavcev, ki so bili v karanteni zaradi stika z okuženo sodelavko, nihče med njimi v tem času ni zbolel.  

V nedeljo so v Sloveniji s 1657 PCR-testi potrdili 282 okužb z novim koronavirusom, kar je 17 odstotkov opravljenih testov. Povprečje potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je v zadnjih 14 dneh poraslo na 462, v Sloveniji trenutno 9.791 aktivno okuženih ljudi, 312 se jih zdravi v bolnišnicah, od tega 71 v intenzivni terapiji. Kot je vlada odločila v soboto, bo pogoj PCT ‒ prebolel, cepljen ali testiran ‒ od srede z redkimi izjemami veljal praktično povsod in za vse, med izjemami ni niti obisk zdravnika ‒ razen v primeru nujne pomoči ali če tja pospremimo mlajše od 12 let. Pogoj PCT bo veljal tudi za obisk banke, bencinskega servisa ali pošte, trgovine z živili ali lekarne, če je ta znotraj trgovskega centra, za vožnjo na javnem potniškem prometu (razen za učence in dijake), obisk verskih objektov in tako dalje.

P. P.

Uporaba 3. odmerka cepiva proti COVID-19 
 
V skladu s Priporočili za cepljenje proti COVID-19 Nacionalnega inštituta za javno zdravje (6.9.2021) se oskrbovancem DSO ter osebam, starim 70 let in več, in posebej ranljivim kroničnim bolnikom, ne glede na starost, priporoča uporaba 3. odmerka cepiva proti COVID -19.
 
Prav tako je cepljenje s tretjim t. i. poživitvenim odmerkom možno tudi za vse ostale, ki so opravili osnovno cepljenje proti COVID -19.
 
Za tretji odmerek se uporabi mRNA cepivo, s priporočenim presledkom med osnovnim cepljenjem in tretjim/poživitvenim odmerkom vsaj 6 mesecev.
 
Glede na to, da uporaba 3. odmerka cepiva še ni registrirana, mora oseba, ki želi prejeti 3. odmerek cepiva izpolniti izjavo.
 
Za osebe s presejanimi organi ter težje imunsko oslabljene osebe (bolniki s presejanimi organi, tudi pred planirano presaditvijo; bolniki z določenimi rakavimi obolenji; bolniki z redkimi boleznimi, ki povečujejo tveganje za okužbo; odrasli na dializi ali s kronično ledvično boleznijo 5. stopnje) se priporoča 3. odmerek cepiva proti COVID -19 kot dodatni odmerek osnovne sheme. Priporočeni presledek med osnovnim cepljenjem in 3. odmerkom je 4 tedne.
 
Na podlagi predhodne uradne zdravstvene dokumentacije (cepilna knjižica, drugo dokazilo o opravljenem cepljenju, eRCO) se v elektronski sistem vpiše zaporedna številka odmerka, oz. ko je oseba cepljena s 3. odmerkom, se v elektronski sistem pri podatku za odmerek vnese 3.

Vir: ZD Brežice
« Nazaj na seznam
»