Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V posavskih domovih za starejše so vsi zdravi

Objavljeno: Ponedeljek, 30.03.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
DU Brezice (1)

Utrinek iz DU Brežice (foto: DU Brežice)

Domovi za starejše so v času epidemije koronavirusa ene najbolj kritičnih in ogroženih točk, ne nazadnje so bili med smrtnimi žrtvami bolezni covid-19 doslej večinoma stanovalci domov za starejše. Preverili smo, kakšno je stanje v posavskih domovih, kjer doslej k sreči še ni bilo potrjene okužbe.

Enote DUO Impoljca: za stanovalce je dobro poskrbljeno

V vseh treh enotah Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca (poleg matične še v Domu upokojencev Brežice in Sevnica) so, kot pravi direktorica Darja Cizelj, 24 ur na dan v stiku z Ministrstvom za zdravje in sproti sporočajo aktualno situacijo glede sumov na okužbo in testiranj. »Do sedaj smo v redu v vseh treh enotah. Imeli smo že nekaj sumov na okužbo pri stanovalcih in zaposlenih, na srečo so bili vsi testi negativni.
DU Brezice (3)
Ravnamo se po smernicah in priporočilih pristojnih institucij, delujemo v skladu z internim načrtom za preprečevanje in obvladovanje COVID-19, ves čas smo v stiku z ZD Brežice in ZD Sevnica ter civilno zaščito. Na ravni obeh občin se ves čas usklajujemo in pripravljamo na morebiten pojav okužbe. Pripravljeni smo tudi za primer, če bi morali zaposlenim omogočiti karanteno v posameznem domu. Sodelovanje med nami je zelo dobro,« sporoča Cizljeva in pri tem izpostavlja mnoge posameznike, ki so izredno odzivni na njihove prošnje za podporo in pomoč. Razmišljati morajo tudi o črnem scenariju – pojavu okužbe znotraj domskih zidov: »Pripravljen imamo načrt v primeru okužbe ter dosledno izvajamo in spoštujemo vse potrebne ukrepe.«

Seveda je tudi pri njih pomembna prioriteta nabava zaščitnih sredstev in nenehna skrb, da jih imajo na razpolago, kolikor je ta trenutek na državni ravni to možno. Njihove zaposlene so same začele šivati pralne zaščitne  maske, ki jih imajo že nekaj 100. Pripravljajo tudi nabor prostovoljcev in jih vabijo k sodelovanju.

Cizljeva zatrjuje, da je za njihove stanovalce dobro poskrbljeno, poleg storitev zdravstvene nege in oskrbe potekajo programi razvedrilnih aktivnosti, v manjših skupinah in po posameznih enotah doma. »Glede na stiske, ki se pojavljajo zaradi zaprtosti doma, smo še posebej pozorni, da se stanovalcem v čim večji možni meri posvečamo individualno. Stik s svojci intenzivno poteka, v teh dneh bomo omogočili tudi stik preko video povezave. Prejeli smo donacijo Telekoma (mobiteli), ki nam bo olajšala zagotavljanje stikov. Stanovalcem in stanovalkam na njihovo željo iz trgovin prinesemo kakšen priboljšek, drobno osebno potrebo,« še pojasnjuje Cizljeva. »Izražam veliko zahvalo vsem stanovalkam, stanovalcem in njihovim svojcem za sodelovanje, zaupanje in spoštovanje vseh priporočil in ukrepov, ki jih izvajamo. Z velikim spoštovanjem pa se zahvaljujem tudi vsem zaposlenim, ki si izjemno prizadevajo ohraniti optimizem, dobro voljo in  mirno okolje za naše stanovalce in stanovalke ter s svojim predanim delom in odgovornim pristopom ključno prispevajo k varnosti,« še zaključuje.

DSO Krško: za stanovalce skrbijo kot za družino

IMG_20200325_075825

Utrip v DSO Krško (foto: DSO Krško)

Tudi v Domu starejših občanov Krško zaenkrat nihče izmed zaposlenih in stanovalcev ne kaže suma na okužbo s koronavirusom, sporoča direktorica Ani Nuša Masnik: »Opravljenih je bilo že kar nekaj testiranj (štirje svojci zaposlenih, zaradi česar potem ostanejo doma zaposleni do izvida brisa, trije zaposleni in dva stanovalca), k sreči so bili vsi brisi negativni.« Veliko pozornost namenjajo ozaveščanju zaposlenih, kako velika je njihova odgovornost, da ne prinesejo virusa v dom, zato imajo zaposleni nekatere ugodnosti, npr. možnost nabave sadja in zelenjave ter mleka kar v domu, s čimer se želijo izogniti pogostim obiskov trgovin. Zaposleni imajo z novim ukrepom prepoved uporabe zasebnih GSM aparatov v prostorih DSO, razen službenih telefonov.

IMG_20200325_072414

Šivanje mask (foto: DSO Krško)

»Sicer imamo največ težav z nabavo zaščitne opreme, ki je ni mogoče dobiti nikjer. Zahvaljujem se vsem podjetjem, ki so nas vprašali, če kaj potrebujemo in nam pomagali,« dodaja Masnikova. Vendar pri tem ne stojijo križem rok, ampak v lastni pralnici šivajo bombažne maske za obraz. Zašili so že več kot 1000 pralnih mask, ki jih nosijo zaposleni z namenom, da ne širijo morebitne okužbe.

Pripravili so se tudi za primer najhujšega – primer okužbe z organizacijo možne izolacije (izpraznili so prostor FTH in vanj namestili postelje, tam bi imeli morebitno okužene stanovalce, dokler bi bilo število manjše) ter z usposabljanjem za varno uporabo zaščitne opreme. Za zaposlene, ki bi delali v pogojih covid-19, so uredili možnost bivanja v hotelu Kunst, da bi zmanjšali možnost prenosa bolezni domov.

Kot so iz DSO Krško sporočili pred dnevi, so že pred tremi tedni omejili obiske in izhode njihovih stanovalcev. »Zavedamo se, da je to težko, saj pomeni, da so toliko časa že pretrgani osebni stiki, vendar je zaradi resnosti situacije tak ukrep nujen za zavarovanje naših stanovalcev. Stanovalcem je omogočen telefonski klic ali videoklici,« je pojasnila direktorica. Svojcem sporoča, da jim lahko zaupajo, saj za njihove najbližje skrbijo kot za družino: »Če je karkoli takšnega, kar jih zanima, naj nas kontaktirajo. Vedno dajemo na voljo vse informacije, ničesar ne prikrivamo in ne olepšujemo.« Masnikova dodaja še, da  vsi zaposleni skupaj ugotavljajo, da so njihovi stanovalci generacija, ki je dala skozi vojne grozote, zato se njim ta čas ne zdi posebno težak. »Povejo, da cenijo varnost in mir. Velikokrat rečejo, da jih skrbi za nas. In vzajemna skrb je res tisto, kar nas dela družino.«

Ker teče že četrti teden popolne prepovedi obiskov, se zavedajo, da nekateri stanovalci potrebujejo še kaj tistega, česar jim v domu ne morejo dati. Zato bo od 1. aprila dalje možno od ponedeljka do petka v voziček na vhodu DSO Krško oddati stvari za stanovalce. »Stvari morajo biti v originalni embalaži, ker bomo vse razkuževali. Denarja, alkohola in dragocenih predmetov ne prinašajte. Vse stvari položite v vrečko, na katero napišite ime in priimek ter polni datum rojstva prejemnika, da bomo lahko stvari dostavili v prave roke,« sporoča Masnikova.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»