Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V prihodnjih dneh možna jutranja pozeba

Objavljeno: Torek, 16.04.2024    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Evrosadovi sadovnjaki-pozeba-orosevanje (7)

Oroševanje sadovnjakov ob hudem mrazu aprila 2021 (foto: arhiv PO)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča, da je glede na vremensko napoved Agencije za okolje v prihodnjih dneh možna jutranja pozeba in s tem povečano tveganje za morebitne poškodbe na kmetijskih rastlinah zaradi nizkih temperatur.

Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese, in njena odpornost proti pozebi so odvisne od fenofaze rastline in drugih dejavnikov. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin.

V Sloveniji so v intenzivnih sadovnjakih odcvetele že vse koščičaste sadne vrste (marelica, breskev, sliva, češnja …) in so v fazi formiranja malih plodičev. Tudi jablana in hruška, ki tradicionalno cvetita nekoliko pozneje, sta večinoma že zaključili cvetenje in sta v fazi formiranja rodnega nastavka oziroma malih plodičev. Samo nekateri starejši nasadi jablan, pri katerih gre večinoma za travniške sadovnjake na manj osončenih legah, so še v fazi zaključevanja cvetenja. Vinska trta je že odgnala mladice.

Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne faze, zlasti če bodo trajale več ur. Za odpirajoče se in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji, za mlade plodiče pa je lahko usodna že temperatura minus ena stopinja.

Na tej povezavi so dostopne številne informacije in tehnološka navodila v povezavi s preventivnim ravnanjem, varstvom sadovnjakov in na splošno glede ravnanja pred pozebo.

Vir: MKGP
« Nazaj na seznam
»