Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V programu zdravstvena nega na SIC Brežice izobražujejo domač kader

Objavljeno: Petek, 04.03.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_9536

Dijaka Nika Krejan in Jurij Zbašnik z učiteljico Jasno Devič v specializirani učilnici za praktični pouk

Na Strokovno izobraževalnem centru (SIC) Brežice bodo v tem letu vpisovali že tretjo generacijo dijakov v zadnjem na novo pridobljenem programu zdravstvena nega. Na šoli so morali med drugim zagotoviti učilnico za praktični pouk, kar jim je uspelo s pomočjo donatorjev, a zaradi vedno večjega števila dijakov v prihodnosti ena ne bo zadostovala.

Po dolgih letih prizadevanj, da bi lahko tudi v Posavju izvajali katerega od srednješolskih programov s področja zdravstva, je SIC Brežice pristojno ministrstvo v letu 2020 vendarle dodelilo nov štiriletni program zdravstvena nega (poklic znan kot ’srednja medicinska sestra’). Ob tem pa šoli ministrstvo ni dodelilo nobenih dodatnih sredstev za opremo specializiranih učilnic, v katerih je tudi precej draga oprema, s pomočjo katere se simulira čim bolj realno bolnišnično okolje.
DSC_9527

Dijaki se v specializirani učilnici učijo izvajati vse postopke in posege ter intervencije zdravstvene nege za pomoč bolniku pri temeljnih življenjskih aktivnostih.

Kot pravi ravnateljica SIC Brežice dr. Mojca Tomažin, so z izvajanjem programa pričeli dobro pripravljeni, tudi po zaslugi donatorjev, ki so – na predhodno prošnjo – s sredstvi pomagali opremiti prvo specializirano učilnico, ki je prvenstveno namenjena praktičnemu pouku zdravstvene nege in nujne medicinske pomoči. SIC Brežice se ob tej priložnosti še enkrat zahvaljuje donatorjem, ki so se jim na šoli zahvalili tudi tako, da je seznam donatorjev z zahvalo izobešen na steni v specializirani učilnici, ki so jo pomagali opremiti. Na seznamu so: Občina Brežice, I.H.S. industrijski manipulacijski sistemi Krško d.o.o., ATHOS Elektrosistemi d.o.o., AFP d.o.o. Dobova, Delavska hranilnica d.d. Ljubljana, Termoelektrarna Brestanica d.o.o., OO Sviz Posavje, Optika Keber – Keber Damjan, s.p.

dijaki 4

Dijaki 1. letnika programa zdravstvena nega Tian Mitić, Naj Kavs in Anže Povše pri praktičnem pouku pri predmetu zdravstvena nega in nujna medicinska pomoč v specializirani učilnici (foto: Jasna Devič)

Učiteljica strokovno-teoretičnih predmetov v programu zdravstvena nega Jasna Devič, DMS, poudarja, da je treba izkoristiti potencial dijakov v domačem okolju. »Prednost šole je, da izobražujemo kader, ki bo skrbel za nas in se zaposlil v eni izmed zdravstvenih ustanov v naši regiji. Najbolj pomembna je stroka, da dijake naučimo, kako prenesti teoretično znanje v prakso, da bodo znali reševati kompleksne naloge v realnem življenju,« pojasni in doda, da se dijaki v specializirani učilnici učijo izvajati vse postopke in posege ter intervencije zdravstvene nege za pomoč bolniku pri temeljnih življenjskih aktivnostih. Dijaka 2. letnika zdravstvene nege Jurij Zbašnik in Nika Krejan sta povedala, da sta se za ta program odločila, ker ju veseli delo z ljudmi in bi rada delala v zdravstvu, praktični pouk pa se jima zdi zelo zanimiv in uporaben. Poleg tega kot prednost izpostavljata bližino šole, tako da sta prej doma in imata dovolj časa za učenje.

Radi bi opremili še več specializiranih učilnic

V naslednjem šolskem letu bodo v 1. letnik novega programa vpisali že tretjo generacijo bodočih tehnikov zdravstvene nege, zato že pričenjajo z aktivnostmi, da zagotovijo še eno specializirano učilnico za zdravstveno nego in nujno medicinsko pomoč, do začetka šolskega leta 2022/2023 nameravajo zagotoviti tudi še dve specializirani učilnici za praktični pouk vsebin, povezanih z zdravstveno nego otroka in mladostnika. Po besedah ravnateljice se na šoli trudijo kakovostno zastaviti program in se odzivati na potrebe lokalnega okolja ter verjamejo, da bodo z lokalnimi delodajalci lahko uspešno sodelovali tudi pri organizaciji PUD (praktičnega usposabljanja pri delodajalcu), kar pride na vrsto v 3. in 4. letniku programa. Več kot dobrodošla bo tudi finančna oz. materialna pomoč pri opremljanju specializiranih učilnic, zato se ponovno s prošnjo za pomoč obračajo na celotno Posavje (podjetja, samostojne podjetnike, občine …). Vsi kontakti so na šolskih spletnih straneh, za odziv pa se vnaprej zahvaljujejo.

Rok Retelj

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 3. marca 2022.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam