Časopis za pokrajino Posavje
3.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Radečah stopili v boj proti samomorilnosti

Objavljeno: Torek, 18.02.2020    Rubrika: NOVICE Bralci pišejo
Radeče-boj proti samomorilnosti
Umrljivost zaradi samomorov je v Radečah lani znašala 30,47, leta 2018 pa kar 40,6 prebivalcev na 100 000 prebivalcev, kar je dosti nad slovenskim povprečjem, ki znaša dvakrat manj.

Zdravstveni dom Radeče je tudi zaradi teh kazalnikov dobil zeleno luč za izvedbo projekta Prispevajmo k zmanjšanju samomorilnosti, Javni sklad za štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije pa bo zagotovil denarna sredstva v ta namen, so sporočili iz radeškega zdravstvenega zavoda.

Zdravstveni dom Radeče želi zato skupaj z visokošolskimi organizacijami (Fakulteta za upravo, Medicinska fakulteta, Zdravstvena fakulteta, Pedagoška fakulteta, Fakulteta za državne in evropske študije) izvesti interdisciplinarno raziskavo, ki bo usmerjena v proučevanje stanja na področju samomorilnosti v lokalnem okolju ter pripraviti predloge ukrepov, gradiv ter informacijskih rešitev. V projektu, katerega vrednost znaša skoraj 19 tisoč evrov, po besedah direktorja ZD Radeče Francija Čeča želijo Radečanom nuditi pomoč, tako individualno kot kolektivno.

Da so kot glavnega partnerja projekta določili prav ZD Radeče, ni presenetljivo. V tem mestu oziroma občini umrljivost zaradi samomorov namreč predstavlja perečo težavo, saj precej odstopa od slovenskega povprečja, kar je razvidno tudi skozi spodnjo tabelo, ki prikazuje umrljivost v Radečah zaradi odločitve, da posameznik sam sprejme odločitev glede prekinitve življenjske poti.
 
Posameznike, predvsem mlade, tako nameravajo preko Zdravstvenega doma Radeče opolnomočiti za področje samomorilnosti, organizacijam pa predlagati ukrepe za zagotavljanje pozitivnega in zdravega delovnega okolja.

Doroteja Jazbec, vir: ZD Radeče, NIJZ
« Nazaj na seznam