Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Ribnici opozarjajo na slabe prometne razmere

Objavljeno: Ponedeljek, 18.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_2315

Jernej Glogovšek iz Ribnice v zadnjem času tudi na Facebooku glasno in javno opozarja, da bi bilo treba problematiko prometne varnosti v vasi že zdavnaj rešiti, a se po njegovem v zadnjih 50 letih, razen obljub, ni zgodilo praktično ničesar.

V vasi Ribnica v občini Brežice so se prometne razmere v zadnjih letih "katastrofalno" poslabšale, kot nam je povedal domačin Jernej Glogovšek. Vaška iniciativa zato poziva Občino Brežice oz. druge pristojne ustanove, da čim prej pristopijo k reševanju tega problema.

Kot pravi Glogovšek, njihovi otroci že nekaj časa ne morejo več varno do avtobusne postaje, ki stoji na drugi strani vasi, saj skozi vas ni pločnika, cesta pa je ozka, zato morajo najmlajši zjutraj v šolo in potem popoldne iz nje hoditi po izredno prometni in s tem nevarni cesti. "V vasi je neznosen promet, ki se je, odkar so vinjete, povečal za petkrat, kot je bilo običajno, saj se večina izmika avtocesti in nakupu vinjet. V turistični sezoni skozi vas potuje ogromno tujih turistov. Letos septembra je tako skozi vas peljalo kar prek 20.000 vozil," je pojasnil in dodal, da je tolikšen promet, tudi zaradi številnih tovornih vozil, cesto že popolnoma uničil.
DSC_2307

Skozi Ribnico gre vsak dan tudi veliko tovornega prometa, kar je še toliko bolj nevarno za tamkajšnje otroke, ki morajo do avtobusnega postajališča hoditi po cesti.


Kot še navaja, se v vasi najmanj 50 let ni spremenilo in uredilo popolnoma nič, razen postavitve javne razsvetljave. "KS Jesenice na Dolenjskem, kamor spada Ribnica, se izgovarja na Občino Brežice, ta pa, da je cesta državna," pravi Glogovšek, ki dodaja, da v imenu vaške iniciative nujno zahtevajo ureditev kanalizacije, postavitev pločnikov in preplastitev cestišča, pri čemer omenja, da je bilo slednje sicer obljubljeno, da bo urejeno ob končani izgradnji avtoceste "in bivši SCT je imel na Obrežju postavljeno asfaltno bazo, ki jo je pospravil in mi smo zopet ostali samo pri obljubah". Po njegovem mnenju se v vasi, ki so veliko manj prometno obremenjene kot Ribnica, vlaga veliko več denarja in so že zdaj v celoti urejene, tako da tam potekajo dela, ki sploh niso nujno potrebna.

Molan: Z direkcijo se pogovarjamo tudi o Ribnici

Brežiški župan Ivan Molan je na petkovi uradni predaji namena novih investicij na Obrežju sicer omenil, da cesta, ki gre od Čateža čez Dvorce proti Podgračenemu in Ribnici, predstavlja velike težave, saj se vedno več ljudi izogiba avtoceste in je na tej relaciji vsak dan več prometa. "Na tej cesti nas čaka še veliko nalog. Z DRSI smo že podpisali pogodbo za razširitev ceste v Podgračenem, vključno s pločnikom, dela naj bi se začela takoj po končani rekonstrukciji avtoceste, to pomeni, da v zelo kratkem času. Prav tako se pogovarjamo za nadaljevanje projekta tudi v Ribnici, kjer bomo najprej začasno uredili avtobusna postajališča, saj je v tej vasi kar precej otrok in je tam tudi šolska pot, kasneje pa tudi skupaj z DRSI prenovili oz. rekonstruirali cesto, da bo tudi tam varno," je namignil na to, da bi se lahko tudi v Ribnici le premaknilo kaj v smeri izboljšanja prometne varnosti.

Glede problematike v Ribnici smo sicer na občino poslali tudi vprašanje in še čakamo odgovor, a predvidevamo, da bi bil verjetno zelo podoben prej navedenim županovim besedam.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

13.12.2020 | Redakcija

Pravica do ribolova in krivolov

24.05.2019 | Sporočilo

60 let Ljudske univerze Krško

24.11.2021 | Redakcija

Ribe so del zdrave prehrane