Časopis za pokrajino Posavje
29.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V samostojni državi živimo dlje in kakovostneje

Objavljeno: Petek, 27.12.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti krsko (10)

Posavke in Posavci so z regijsko proslavo v Krškem počastili dan samostojnosti in enotnosti

Samostojnost je med drugim občutek posameznika in skupnosti na kakšen način in v kolišni meri odloča o svoji usodi, je stanje duha in način razmišljanja naroda, je med drugim na sinoči proslavi v počastitev 29. obletnice enotne odločitve slovenskega naroda za samostojno državo na regijski proslavi v krškem hramu kulture dejal slavnostni govornik Srečko Ocvirk.

proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti krsko (37)

Slavnostni govornik na slovesnosti Srečko Ocvirk

Državni svetnik in sevniški župan Srečko Ocvirk je poudaril, da smo z osamosvojitvijo dosegli pomembne narodne cilje: približati se razvitemu zahodu, postati del Evropske unije, Zveze NATO in prepoznavna država v srednjeevropskem prostoru. Državljani pa smo od tedaj do danes priča mnogim spremembam: » »Aktiven udeleženec osamosvojitvenih dejanj je danes zrelih let. Svojo upokojitev lahko pričakuje pri 65 letih, medtem ko so se v devetdesetih upokojevali mnogo prej. Leta 1991 je zaposleni s povprečno plačo moral opraviti 3702 ur za nov družinski avtomobil, v letu 2018 pa le 1225 ur. V eni uri je leta 1991 delavec zaslužil za 2,2 kg kruha, danes pa 3,3 kg. Lahko rečem, da danes živimo lažje, kot smo živeli 29 let nazaj, živimo dlje, živimo bolj kakovostno.« Tako kot smo po eni strani priča in deležni zviševanja kakovosti življenja v vseh predelih Slovenije, pa smo po drugi strani priča tudi izredno močni centralizacije v gospodarskem, upravnem in finančnem pomenu, je opozoril: »Slovenija pa ni samo prestolnica, kjer je lociranih skoraj polovica vseh delovnih mest v državi, plačanih iz javnih blagajn. Slovenija ni samo birokratski aparat na ministrstvih. Slovenija je tudi Kunšperk, osnovna šola v Veliki Dolini, kmetija na Svibnem, gozdar na Jatni ali zaposlen v Metalni.« In vsi ti državljani potrebujejo storitve, ki bi jih morala država preko svojih sistemov enakopravno zagotavljati, je dejal, zaradi česar je Državni svet RS, katerega član je, tudi prevzel pobudo za regionalizacijo Slovenije: »Zato moramo zaradi zagotavljanja razvoja in konkurenčnosti vseh področjih slediti sodobnim evropskim načelom. Regionalizacija je eno od orodij za doseganje teh ciljev./.../ Niso vsi dnevi v letu sončni, tako kot niso vsi državni resorji samo prijazni. Sonce in dež sta potrebna za dobro žetev. Tako so pravni red, nadzor ter odgovornost okvir za varno in svobodno življenje državljanov v državi, ki zagotavlja socialno varnost, gospodarski in družbeni razvoj.« Ali, kot je v uvodnem pozdravnem govoru dejal tudi gostitelj, župan občine Krško mag. Miran Stanko, če tudi ju imamo, svoboda in mir nista samoumevna: »Z veliko mero medsebojnega spoštovanja, sodelovanja in solidarnosti pa lahko dosežemo in uresničimo še kakšne velike sanje. Te so vedno dovoljene in nihče nam jih ne more vzeti.«

Praznik so počastili praporščaki Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Posavje, Policijskega veteranskega društva Sever Posavje, posavskih območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo in območnih združenj slovenskih častnikov ter Združenja borcev za vrednote NOB Krško, kulturni program, ki sta ga moderirala Klara Kukovičič in Aleš Tuhtar, pa so oblikovali Simfonični orkester Glasbene šole Krško s solistoma Maticem in Tonijem Sotoškom ml. ter učenke in učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško pod mentorstvom Vesne Komatar. Hkrati je bila proslava dobrodelna, saj so obiskovalci s simbolično vstopnino po en evrov skupno zbrali 432 evrov, ki bodo namenjeni delovanju Kriznega centra za otroke in mladostnike, ki deluje pod okriljem CSD Posavje v Leskovcu pri Krškem od leta 2005 dalje.

B. M.
« Nazaj na seznam