Časopis za pokrajino Posavje
18.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V septembru praznuje občina Radeče

Objavljeno: Nedelja, 08.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Obcina Radece, slavnostna seja (47)

Karateistka Lea Zahrastnik je prejela srebrnik.

S petkovo slavnostno sejo in podelitvijo priznanj najzaslužnejšim posameznikom so Radečanke in Radečani v Domu kulture obeležili občinski praznik - v spomin na podelitev mestnih pravic največjemu naselju v občini ter na vrnitev izgnancev ob koncu druge svetovne vojne, zato je delegacija predstavnikov ZZB NOV Slovenije, Društva izgnancev Slovenije, Zveze vojnih veteranov za vrednote NOB Slovenije in Zveza policijskih veteranskih društev Sever odnesla venec k Plečnikovemu spomeniku in k spomeniku ZVVS.

Obcina Radece, slavnostna seja (59)

Andreja Burkelc Klajn je prejemnica zlatnika.

Vsakoletni dogodek je spomin na preteklost ter hkrati priložnost za pogled v prihodnost in oboje je v svojem slavnostnem govoru predstavil župan Tomaž Režun, ki je v uvodu predstavil nekatere najpomembnejše investicije, ki so se v občini uspešno zaključile, nekatere, ki so v izvajanju, in bodoče. »Konec lanskega leta smo uspešno zaključili projekt varne poti v šolo, v okviru katerega smo v želji po izboljšanju dostopa do šolskega okoliša prometno in infrastrukturno popolnoma preuredili območje pod šolskim gričem ter zgradili novo stopnišče do šole. Eno strateško najpomembnejših območij v Radečah je tako dobilo popolnoma novo podobo. Novo podobo v okviru evropskega projekta Stara šola za nove ideje je dobil tudi objekt Krajevne skupnosti Jagnjenica. Gre za projekt, usmerjen v socialne skupnosti na podeželju, v katerem uspešno sodelujejo partnerji iz Radeč, z Jagnjenice in s Svibnega. Z veliko pomočjo evropskih sredstev je dobil novo podobo tudi bajer na Hotemežu, a projekt Posavski ribji krog s tem še zdaleč ni končan – v drug fazi bomo postavili še didaktični krog okoli bajerja in tako urejen prostor bo nudil dodatne možnosti rekreacije. Konec meseca nas čaka odprtje centra za starejše v radeškem zdravstvenem domu in v okviru tega evropskega projekta, v katerem je vodilni partner Zdravstveni dom Radeče, bo vzpostavljen tudi sistem brezplačnih prevozov za starejše občanke in občane, ki to potrebujejo …« je tekla predstavitev projektov, ki izboljšujejo življenje v eni najmanjših slovenskih občin, ki je med 15 tistimi v državi, ki je bila najuspešnejša po črpanju evropskih sredstev na prebivalca v preteklem obdobju. Slavnostni govornik je izpostavil še odlično sodelovanje na ravni regije, kar je označil kot pomemben razlog za ustanovitev samostojne pokrajine. V zaključnem delu govora se je župan zahvalil še številnim društvom, klubom, organizacijam, javnim zavodom, občinskemu svetu in občinski upravi ter poslancu Matjažu Hanu in kolegoma v podjetju Radeče papir nova, Mateji Kajzba in Leopoldu Povšetu, ki s svojim delovanjem bogatijo življenje v skupnosti. Zahvalil se je tudi dosedanji direktorici radeške občinske uprave Brigiti Stopar, ki je sprejela nov izziv v radeškem komunalnem podjetju. Iskreno voščilo je namenil letošnjim prejemnikom občinskih priznanj – karateistki Lei Zahrastnik, ki je prejela srebrnik, ter prodornemu glasbeniku, priznanemu hornistu Boštjanu Lipovšku (priznanje sta na podelitvi v njegovem imenu prevzela mati in brat) in Andreji Burkelc Klajn za dolgoletno delovanje v kulturi, v KS Vrhovo in občini.

Obcina Radece, slavnostna seja (65)

V imenu nagrajenega Boštjana Lipovška sta priznanje in zlatnik v njegovem imenu prevzela mati in brat, ki uspešno že vrsto let vodi Godbo SŽ iz Zidanega Mosta.

Na prireditvi, na kateri podelijo tudi priznanja za najlepše urejeno krajevno skupnost, najlepše urejeno hišo in najlepše urejeno kmetijo, so letos podelili le priznanje za najlepše urejeno hišo. Priznanja so prejeli družina Martinšek Rak z Vrhovega, družina Čulk s Poti na jez ter Milanka in Tomaž Krejačič z Jagnjenice.

Spremljevalni kulturni program so oblikovali mladi gledališčniki Prosvetnega društva Vrhovo, ki je pred štirimi leti obeležilo 60 let delovanja. Preplet dogajanja v društvu so prikazali skozi izjave krajank in krajanov v kratkem dokumentarnem filmu ter z odlomki minulih gledaliških nastopov vseh skupin, ki so dejavne v društvu. Pred začetkom prireditve so v notranje prostore kulturnega doma pospremili z igranjem skadb na inštrumente članice in člani radeške godbe, ki so zaradi slabega vremena našli prostor pod bližnjim nadstreškom.

S. R.


 
« Nazaj na seznam