Časopis za pokrajino Posavje
7.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Sevnici dva primera okužbe s koronavirusom

Objavljeno: Sobota, 21.03.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
V. Tomcic in J. Ferencina (6)

Direktorica ZD Sevnica Vladimira Tomšič in vodja službe nujne medicinske pomoči Jurica Ferenčina, dr. med., spec. druž. med., sta v današnjem sobotnem dopoldnevu podala izjavo o resnosti stanja širjenja koronavirusa.

Danes ob 12. uri je direktorica ZD Sevnica Vladimira Tomšič skupaj z vodjo službe nujne medicinske pomoči, dr. med. in spec. druž. med. Jurico Ferenčina predstavila sveže informacije v zvezi s širjenjem okužbe z novim koronavirusom na območju sevniške občine, kjer sta potrjeni prvi dve oboleli osebi, ki sta v samoizolaciji. Le-to so priporočili tudi vsem, ki so bili v stiku z okuženima.

»Žal se okužbam s koronavirusom že zaradi narave širjenja tudi v Sevnici ne moremo izogniti. Trenutno sta na našem območju dva potrjena primera,« je dejala v uvodu Vladimira Tomšič in nadaljevala, da je situacija, s katero se soočamo, resna. »Pozivam občanke in občane, da se držijo vseh pravil, ki so predpisana pri obvladovanju okužbe COVID-19 s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zdravje in lokalne skupnosti. Med zdravstvenimi delavci ni potrjenih okužb, ravno tako nimamo potrjenih okužb v treh socialno varstvenih zavodih v občini – v DUO Impoljca, kjer je nastanjenih 350 oskrbovancev, v Domu upokojencev Sevnica, ki ima 120 oskrbovancev ter Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu, kjer skrbimo za zdravstveno oskrbo 250 oseb,« pojasni in doda, da s ponedeljkom zapira vrata Zdravstvena postaja Krmelj. »S svojimi sodelavci vlagamo vse svoje moči v to, da zagotovimo občankam in občanom varno zdravstveno oskrbo. Razvili smo svoj slogan: Mi smo v službi, v skrbi za vas – ostanite doma za naše skupno zdravje!« še pove in doda, da je včeraj vstopno točko za sum na koronavirus obiskalo 30 oseb. »Skupaj z Občino Sevnica, županom Srečkom Ocvirkom in štabom civilne zaščite smo pripravili informativni letak, ki ga bo po pošti prejelo vsako gospodinjstvo v občini,« zaključi Tomšičeva.

ZD Sevnica

Sporočilo zdravstvenih delavcev je jasno - bodite doma (foto: ZD Sevnica).

Besede direktorice ZD Sevnica je dopolnil vodja službe nujne medicinske pomoči Jurica Ferenčina, dr. med., spec. druž. med. »Moram reči, da smo kot zdravstveni dom v celotno zgodbo okoli koronavirusa vpeti že okoli dva meseca. Delamo 24 ur dnevno in se trudimo omogočiti primerne prostore za zdravniški pregled. Vsak, ki pomoč potrebuje, jo bo tudi dobil. Reorganizirali smo celotno zdravstveno službo z namenom zagotovitve večjega števila ustreznih prostorov za obravnavo bolnikov, nismo se odločali za šotore, zabojnike, ker se mi zdi, da na tak način jemljemo bolnikom občutek človečnosti. Prostori so primerni tudi za morebitno intenzivno terapijo bolnikov, ki so zboleli za koranivurusom. Upam, da se bodo ljudje držali navodil, ki niso napisana zastonj. Ni lepo videti, kako se po Sevnici sprehajajo celotne družine; ni lepo videti, ko pride celotna družina v trgovino po nakupih. Zdi se mi, da se ljudje prepogosto po nepotrebnem izpostavljajo nevarnosti. Zadeva je resna in jo moramo tudi resno vzeti,« je bil jasen vodja NMP v sevniškem zdravstvenem domu, ki je dodal, da jim pomaga tudi devet prostovojcev OZ RK Sevnica.

S. R.
« Nazaj na seznam