Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Sloveniji primera nove gripe ni, dogovorjen je postopek predpisovanja zdravila

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
V Sloveniji primera nove gripe ni, dogovorjen je postopek predpisovanja zdravila Primera okužbe z novim virusom gripe A (N1H1) v Sloveniji še vedno ni. Sicer pa pri nas tako kot v drugih državah po svetu še naprej pozorno spremljamo razmere in izvajamo laboratorijsko diagnostiko, da bi zaznali morebiten pojav bolezni pri nas. Zaenkrat velja, da novih ukrepov ni. Zdravstvena služba ima navodila za ukrepanje ob ugotovitvi primera bolezni, ki jo povzroča novi virus gripe. Pripravljeni so postopki sledenja oseb, ki bi bili v stiku z zbolelimi, sporočajo iz Inštituta za varovanje zdravja. 

Enkrat dnevno bomo na spletnih straneh objavljali število negativnih in pozitivnih primerovGlede na to, da moramo enkrat dnevno v Evropski sistem obveščanja in odzivanja sporočiti število preiskanih vzorcev brisa, bomo od jutri na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravja RS do 14. ure objavili število negativnih in morebitno število pozitivnih vzorcev brisa.

Za potnike, ki prihajajo v Slovenijo, ni posebnih preventivnih ukrepovŠe vedno velja, da zaenkrat ni posebnih preventivnih ukrepov pri vstopu v državo, to posebej opozarja Svetovna zdravstvena organizacija. To pa pomeni, da potnikov pri prečkanju meje ne čakajo posebni pregledi in lahko v državo vstopijo po običajni proceduri. Še vedno pa so na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana potnikom, ki pristajajo na letališču ali vzletajo z njega, na voljo obvestila glede bolezni, ki jo povzroča novi virus gripe. Velja opozorilo, če potniki pri sebi opazijo znake, značilne za okužbo z novim virusom gripe (torej dobijo visoko vročino z mrazenjem, bolečine v mišicah, kosteh in žrelu ter nahod), da takoj omejijo stike z drugimi osebami, ostanejo doma in po telefonu pokličejo svojega zdravnika.

Najboljša preventiva je ustrezna higienaNajučinkovitejši način preprečevanja širjenja okužbe je ustrezna higiena. To pomeni, da si usta, kadar kašljamo, pokrijemo z robcem, ki ga po uporabi odvržemo v smeti in si umijemo roke. Redno si umivamo roke z milom in vodo, lahko tudi z robčkom, namočenim v alkoholno razkužilo. Pomembno je tudi, da kadar zbolimo, ostanemo doma, svojega zdravnika pa pokličemo po telefonu, da okužbe ne širimo.

Dogovorjen je postopek predpisovanja zdravila Tamiflu iz blagovnih rezervMinistrstvo za zdravje in ZZZS sta dogovorila postopek predpisovanja zdravila Tamiflu iz blagovnih rezerv, ki se bo predpisoval na zeleni recept, vendar le v primeru ugotovljene okuženosti z novim virusom gripe, in bo za bolnika brezplačen. S tem bo zagotovljena celovitost in sledljivost dokumentacije o predpisovanju, izdajanju in porabi tega zdravila. Navodilo govori, da se na en recept sme prepisati in izdati zdravilo Tamiflu le za eno osebo. Predpisati in izdati se sme le eno pakiranje zdravila, to pa zadošča za 5 dni zdravljenja. Postopek predpisovanja zdravila je dogovorjen in natančno določen, z njim pa bodo seznanjeni vsi zdravniki in vse lekarne.

Javnost želimo opozoriti tudi, da kupovanje zdravila Tamiflu preko spletnih strani ni primerno oz. priporočljivo, saj je zdravilo lahko ponarejeno in ima stranske učinke. Poleg tega še vedno velja, da se zdravila ne jemlje v preventivne namene, saj ne prepreči obolenja, pač pa le nekoliko skrajša oz. olajša potek bolezni.

 

 

« Nazaj na seznam
»