Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Stranjah predan namenu poslovilni objekt

Objavljeno: Sreda, 16.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
otvoritev mrliske vezice Stranje (3)

Pogled na poslovilni objekt v Stranjah, ki z namenom dopolnjuje tamkajšnje pokopališče in cerkev sv. Ahaca

V Stranjah so v vznožju tamkajšnje cerkve sv. Ahaca in pokopališča krški župan mag. Miran Stanko, svetnik KS Senovo in tamkajšnji domačin Anton Remih ter predsednica KS Senovo Vlasta Moškon v včerajšnjem popoldnevu predali namenu na novo zgrajen poslovilni objekt.

otvoritev mrliske vezice Stranje (67)

Mag. Miran Stanko, Tone Remih in Vlasta Moškon ob otvoritvi

Zgrajen je bil v dobrih šestih mesecih letošnjega leta, izgradnja v višini okoli 230.000 evrov pa je bila v večinskem delu podprta s sredstvi iz krškega občinskega proračuna, dobrih 36.300 evrov pa je prispevala krajevna skupnost Senovo, kamor sodi naselje Stranje s skupno dobrimi 90 krajankami in krajani. Živih duš v kraju, ki se nahaja v hribovitem predelu meje z občino Sevnica, je nedvomno manj, kot so jih v obdobju pol tisočletja zagrnili pod zemljo pri tamkajšnji barokizirani cerkvi sv. Ahaca, zgrajeni konec 15. stoletja. Kot je dejal Tone Remih, bi lahko vežico v kraju pridobili že pred dvema ali celo tremi desetletji, v kolikor bi se z lastnikom zemljišča uspeli dogovoriti o odprodaji zemljišča v ta namen. Kljub temu pa je Remih izrazil zadovoljstvo ob zaključku investicije, kakor tudi župan mag. Stanko, saj so bile Stranje še edino od drugih krajev s pokopališči odročnejše naselje v občini
otvoritev mrliske vezice Stranje (60)

Da gre za naselje pomembno pridobitev, so dokazali tudi krajani z udeležbo.

Krško, ki ni imelo poslovilnega objekta. »Mrliška vežica ali dvorana za zadnje slovo nam nudi občutek, da smo se od svojcev, prijateljev, znancev spoštljivo poslovili ter jim izrazili spoštovanje in čast ob slovesu,« je dejala Moškonova, ki je poudarila, da se preko realizirane investicije izkazuje tudi spoštovanje do krajanov, »ki živijo na tem delu krajevne skupnosti ter jim pomagamo ustvariti primerne in dobre pogoje v času odhoda iz naše sredine«.

Poslovilni objekt - blagoslovil ga je župnik Gregor Majcen, otvoritev je z igranjem na horn z glasbo pospremila Patricija Županc, z vezno besedo pa Jože Županc - se razprostira na tlakovani ploščadi na 62 m2 površine. Poleg prostora za slovo od pokojnika so v objektu urejeni še spremljajoči prostori: čajna kuhinja, sanitarije ter prostor za opremo in orodje pogrebne službe.

B. M.
« Nazaj na seznam