Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V tednu otroka v ospredju otrokove pravice

Objavljeno: Ponedeljek, 07.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
ZPM Krško-teden otroka-srečanje (3)

Zbrani na srečanju v VGC Posavje Krško

S prvim ponedeljkom v oktobru se tradicionalno pričenja teden otroka, ki ga je OZN določila že leta 1953. Zveza prijateljev mladine Krško je tudi letos na ta dan pripravila srečanje učencev in mentorjev otroških parlamentov osnovnih šol iz občin Krško in Kostanjevica na Krki, tokrat v prostorih Večgeneracijskega centra Posavje Krško.

Letošnji teden otroka ob 30. obletnici sprejema Konvencije o otrokovih pravicah poteka pod geslom Naše pravice, kot poslanico ob tednu otroka pa so določili Pavčkovo pesem Naše pravice, ki jo je na tokratnem srečanju prebrala mentorica z OŠ Adama Bohoriča Brestanica Suzana Robek. Učence in njihove mentorje sta pozdravila tudi krški in kostanjeviški župan mag. Miran Stanko in Ladko Petretič ter oba poudarila, da se je ob pravicah treba zavedati tudi svojih dolžnosti. Kot je povedal predsednik ZPM Krško Vinko Hostar,
ZPM Krško-teden otroka-srečanje (21)

Letos so v ospredju otrokove pravice.

se v nekaterih šolah v tednu otroka odločijo, da ne bo spraševanj in preizkusov znanj, v sodelovanju s šolami in društvi pa v tem tednu pripravljajo številne delavnice, ustvarjalnice, športne igre in zabavne prireditve. Že v četrtek so jih imeli na kostanjeviški šoli, v torek bodo na Senovem, v sredo v Leskovcu pri Krškem, Krškem, Brestanici in na Raki, v četrtek pa v Podbočju in Velikem Kamnu. Celoten program aktivnosti si lahko ogledate tukaj.
 
Letošnja oz. dveletna tema otroških parlamentov pa je Moja poklicna prihodnost. »Zavedamo se, da je izbira poklica izredno zahtevna naloga, saj se otroci težko odločijo, kaj bodo delali naslednjih 40 let. Na splošno vemo, da se bodo v obdobju 10-15 let pojavili številni poklici, ki zdaj še ne obstajajo, veliko pa je takšnih, ki bodo izginili,« je o izbiri teme dejal Hostar. Mlade spodbujajo k izbiri že malo pozabljenih poklicev (kovač, mizar …), predvsem pa v občini Krško, v kateri prevladuje energetska in tehnično naravnana industrija, otroke usmerjajo v tehnične poklice. Tako so na tokratnem srečanju povabili v goste predstavnike Zavoda za zaposlovanje – območne enote Sevnica, GZS Posavske gospodarske zbornice in Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško.
 
Kot je povedala mentorica iz kostanjeviške šole Martina Perašin, se bodo v okviru letošnje teme ukvarjali z vprašanji, v čem je vsak posameznik dober, kaj ga veseli, kakšni so njegovi hobiji ipd. »Ugotovili smo, da otroci zelo težko govorijo o svojih pozitivnih lastnostih in težko odgovorijo na ta vprašanja,« je pojasnila. Na šolah imajo veliko vlogo pri pomoči otrokom glede izbire poklicne poti šolske svetovalne službe. »Dobro je, da otroci posvetijo veliko časa temu vprašanju, saj gre za odločitev, ki vpliva na njihovo celotno nadaljnje življenje,« je še dejala Perašinova.

P. P.
 
« Nazaj na seznam