Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Termah Čatež posvet predsednikov in poveljnikov gasilskih zvez

Objavljeno: Sobota, 08.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
gasilska_zveza_slovenije_posvet_v_termah_catez (22)

Udeleženci posveta v dvorani hotela Toplice v Termah Čatež

V petek in soboto so se v Termah Čatež na posvetu v organizaciji Gasilske zveze Slovenije (GZS) zbrali predsedniki in poveljniki gasilskih zvez iz vse Slovenije, ki so se seznanili z dogajanjem na področju gasilstva v minulem in letošnjem letu ter med drugim prisluhnili tudi nekaterim novostim na področju zakonodaje, ki se dotikajo dejavnosti gasilske službe.

Posvet je vodil predsednik GZS Janko Cerkvenik, ki je uvodoma predal besedo predsedniku Gasilske zveze Brežice Hermanu Premelču. Slednji je izrazil veselje, da je vodstvo GZS vsem epidemiološkim težavam in omejitvam navkljub sprejelo pogumno odločitev izvesti letošnje delovno srečanje predsednikov in poveljnikov gasilskih zvez v občini Brežice. Ob tej priložnosti je vsem izrekel iskreno dobrodošlico. V nadaljevanju je predstavil zgodovino, organiziranost in delovanje GZ Brežice, ki je bila ustanovljena leta 1955 in združuje 31 prostovoljnih gasilskih društev, razdeljenih v devet operativnih sektorjev. Ob tem se je vrtel tudi posnetek izvozov gasilskih vozil PGD po občini.
gasilska_zveza_slovenije_posvet_v_termah_catez (20)

Predsednik GZ Brežice Herman Premelč

Omenil je, da je najstarejše društvo PGD Brežice, ki v tem letu obeležuje 140 let delovanja, najmlajše pa PGD Križe 1999, ki je bilo ustanovljeno pred 23 leti. Pohvalijo se lahko tudi z Gasilskim pihalnim orkestrom Loče, ki deluje že dobrih sto let. Premelč je izpostavil, da je dokaz dobrega sodelovanja med GZ Brežice, županom in občinsko upravo tudi ureditev vadbišča sil zaščite in reševanja občine Brežice v Slovenski vasi. "To sicer ni poligon iz programa GZS, temveč zemljišče v velikosti slabega pol hektarja z obstoječim objektom in infrastrukturo, ki jo po naših zmožnostih dopolnjujemo in opremljamo, tako da lahko danes na njem že izvajamo temeljna kakor tudi permanentna usposabljanja operativnih gasilcev," je še opisal.

gasilska_zveza_slovenije_posvet_v_termah_catez (21)

Podžupanja Občine Brežice Mila Levec

Nato je v odsotnosti župana Ivana Molana pred mikrofon stopila še podžupanja Občine Brežice Mila Levec, ki je poudarila, da se brežiška občina sooča s potresno in poplavno ogroženostjo, ogroženostjo zaradi jedrske ali radiološke nevarnosti, nevarnosti železniške nesreče, množične nesreče na avtocesti, nesreče zrakoplova, terorističnega napada, pojava posebno nevarnih bolezni živali, nalezljivih bolezni pri ljudeh ter nevarnosti nepredvidenih naravnih in drugih nesreč ter dogodkov, kot je bila npr. migrantska kriza leta 2015. "Ravno zato je v občini izjemno pomembno dobro sodelovanje tako civilne zaščite kot gasilcev, ki so pogosto prvi na prizorišču naravnih in drugih nesreč," je dejala Levec in dodala, da jo veseli, da si je GZS za prizorišče posveta izbrala ravno občino Brežice. Zaključila je s povabilom vsem udeležencem, da se v brežiško občino nekoč vrnejo kot popotniki in doživijo bogato turistično ponudbo teh krajev kar sami.

Pester dnevni red posveta

gasilska_zveza_slovenije_posvet_v_termah_catez (29)

Za kulturni program je v uvodu posveta poskrbel MoPZ Slavček z Velike Doline.

Dnevni red letošnjega posveta je bil po Premelčevih besedah zelo zgoščen, strokoven in zanimiv. Na začetku je bil napovedan tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin, ki bi ocenil tudi sodelovanje z GZS in govoril o napredku pri izboljšanju pogojev za delo gasilske organizacije, a je prišel šele na koncu prvega dneva posveta. Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But (na začetku se je še posebej zahvalil vsem službam za zaščito in reševanje ter občanom Brežic za vse, kar so storili v času migrantske krize leta 2015 in 2016) predstavil pregled sodelovanja URSZR v letu 2021, glavni inšpektor Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami mag. Boris Balant je podal poročilo o opravljenih inšpekcijskih pregledih v lanskem letu, Janko Cerkvenik in poveljnik GZS Franci Petek sta predstavila pregled dela zveze v letu 2021, kar je bila tudi zadnja predstavitev prvega dneva posveta. Drugi dan se je začel z novostmi gradbenega zakona - možnostmi legalizacije objektov, v katerih se izvaja dejavnost gasilske službe, o katerih je spregovorila namestnica predsednika GZS dr. Janja Kramer Stajnko, predsednik GZS Janko Cerkvenik je nato predstavil priročnik o gasilskem protokolu, predsednica Sveta članic GZS Jasmina Vidmar priročnik za delo članic in njihovo vlogo v gasilski organizaciji, Robert Okorn priročnik za odnose z javnostmi v gasilstvu, Tomaž Ažbe pa priročnik vozila na alternativni pogon ter ukrepanje ob nesrečah in požarih.
gasilska_zveza_slovenije_posvet_v_termah_catez (35)

Svojo dejavnost je predstavljalo tudi podjetje iz Avstrije.

V zadnjem delu posveta so sledili še naslednji nastopajoči: predsednik CTIF (mednarodno združenje gasilskih in reševalnih služb) Milan Dubravac je predstavil svoj pogled na nadaljnje delo CTIF, poveljnik GZS Franci Petek je navzoče seznanil s pripravami na gasilsko olimpijado 2022, ki jo bo v juliju gostilo Celje, podpoveljnik GZS Zvonko Glažar je spregovoril o izvedbi tekmovanj na gasilski olimpijadi, predsednik GZ Metlika Martin Štubljar pa o njeni promociji in sodelovanju gasilcev, medtem ko je pred zaključno razpravo Bogdan Kukovec iz podjetja Elementum d.o.o. predstavil še olimpijski srebrnik.

Gasilski posvet, ki ga je na začetku s petjem obogatil MoPZ Slavček z Velike Doline, je potekal v dvorani hotela Toplice, udeleženci pa so bili nastanjeni in se prehranjevali v hotelu Terme.

R. R., foto: R. R. in H. P.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»