Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Trubarjevem domu upokojencev skupno število okuženih 66

Objavljeno: Petek, 16.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Trubarjev dom upokojencev (2)

Trubarjev dom v Loki pri Zidanem Mostu ima trenutno največ okužb s koronavirusom v sevniški občini in v Posavju.

V Trubarjevem domu upokojencev se soočajo s širjenjem okužbe s koronavirusom tako med stanovalci kot zaposlenimi in po prejemu današnjih rezultatov se je število povzpelo na 66 – skupno število okuženih stanovalcev je 46, okuženih zaposlenih pa 20.

»Pri nekaterih stanovalcih se pojavljajo simptomi Covid-19, vendar pretežno v blažji obliki, posamezni stanovalci imajo težjo obliko, štirje stanovalci pa so zaradi Covid-19 v bolnišnici. Večina stanovalcev je še vedno brez simptomov okužbe. Dve okuženi stanovalki sta včeraj žal umrli, kot vzrok smrti pa ni bil ugotovljen Covid-19,« pojasnjuje mag. Robert Potočnik, direktor Trubarjevega doma upokojencev iz Loke pri Zidanem Mostu.

»Ker je položaj zelo težak tako za stanovalce kot svojce in obenem frustrirajoč za nas zaposlene, je pomembno zavedanje, da se še vedno nahajamo znotraj časovnega obdobja, v katerem se pravzaprav soočamo še s posledicami delovanja virusa v času pred pojavom simptomov pri prvem primeru in pred aktivacijo kriznega načrta v domu z ločitvijo okuženih stanovalcev od neokuženih. Učinki umika okuženih v rdečo cono se bodo v upočasnitvi širjenja okužbe pokazali šele v prihodnjih dneh. Lahko pa povemo, da nam je uspelo akcijski načrt ob izjemnih naporih zaposlenih izvesti zelo hitro in učinkovito, kar sta nam ob svetovalnem pregledu ureditve con v domu in organizacije dela priznali tudi koordinatorici zdravstvene nege in oskrbe regijskega tima za spopadanje z okužbo,« nadaljuje z opisom stanja.

»Tudi noč je najbolj temna pred jutranjim svitom in v tem času se zdaj nahajamo tudi mi. Zahteven bo še ves prihodnji teden, nato pa pričakujemo popuščanje stiske, saj bodo ozdraveli prvi stanovalci in bodo lahko zapustili rdečo cono, hkrati pa se bodo v proces dela začeli vračati prvi ozdraveli zaposleni. Ker smo zaradi asimptomatskih primerov okužbe s testiranjem in z ukrepi na podlagi prejetih rezultatov ves čas en korak za virusom, se bo nekaj pozitivnih primerov sicer pojavilo tudi še po tem obdobju, vendar smo prepričani, da bo takrat najhuje že za nami,« še dodaja direktor doma in nadaljuje, da zaposleni, tako psihično kot fizično, niso več na višku svojih moči, a so še vedno na nogah, večina po 13 ur dnevno. »Pokonci nas drži zaupanje in podpora svojcev, strokovna pomoč pristojnih institucij in lastna odločenost, da damo za svoje stanovalce od sebe vse, kar zmoremo in znamo. Velika hvala vsem in ostanite zdravi!« zaključi direktor Trubarjevega doma mag. Robert Potočnik.

S. R.
« Nazaj na seznam