Časopis za pokrajino Posavje
10.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Vinu Brežice nov investitor, danes ugovor na stečaj

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
V Vinu Brežice nov investitor, danes ugovor na stečaj V Vinu Brežice so se včeraj predstavili novi možni investitorji - gre za borzno posredniško družbo Novi Triglav AD iz Makedonije, novi direktor Luka Repovž iz Ljubljane, predsednik nadzornega sveta Gregor Groznik in pooblaščenec lastnika družbe odvetnik Vladimir Bulić ter tudi predstavnik lastnika Aleksander Čule. Danes, zadnji dan pritožbenega roka za uvedbo stečaja, ki so ga na Okrožno sodišče vložili delavci, nekdanji vmesni direktor Robert Špiler pa ni ugovarjal, bodo novi lastniki vložili ugovor na stečajni postopek. Večinski lastnik investitorja Boris Fingušt je pripravljen v podjetje vložiti 1,25 milijona evrov in v naslednjem letu pričakuje že dobiček.

Če se bo izšlo po načrtovanem, bi takoj zaposlili 30 do 40 delavcev, za ostale pa pripravili program in jih verjetno zaposlili po novem letu, ko naj bi proizvodnja stekla v celoti. Kot je pojasnil predstavnik delavcev Janko Kržan, imajo po napovedih direktorja še dva strateška partnerja, enega iz Italije, vendar pa o njiju ne želijo govoriti, dokler ne bo jasna usoda podjetja. Pogovarjajo pa se tudi s Coca colo, ki je zainteresirana za sodelovanje.

Vendar pa je tak scenarij odvisen od odločitve sodišča, o ugovoru na stečaj bo odločalo Višje sodišče v Ljubljani. V nasprotnem primeru ima investitor še vedno interes za nakup družbe, vendar bodo pogoji za začetek proizvodnje takrat drugačni. Upajo, da bo sodišče vendar odločilo njim v prid in preklicalo stečaj.

Repovž je delavcem obljubil takojšnje izplačilo dveh plač, o izplačilu regresa in jubilejnih nagradah pa se bodo dogovorili za izplačilo v več obrokih. Po Kržanovem mnenju tako ne bi prišlo do bistvene razlike v izplačilih, ki bi jih ob uvedbi stečaja dobili iz naslova jamstvenega sklada. Vsekakor pa bi, tako Kržan, morali skleniti kompromis, če želijo ohraniti delovna mesta. Kržan je tudi skeptičen, da bi višje sodišče odločili prej kot v tednu ali dveh. V tem času pa nekdanji zaposleni, ki jim je novi stečajni upravitelj že vročil odločbe o prenehanju delovnega razmerja, ne vejo, pri čem so. Če bo sodišče zavrnilo ugovor na stečaj, bodo z  2. oktobrom na Zavodu za zaposlovanje, če bo odločilo v prid novi upravi, bodo odločbe o izgubi zaposlitve nične.S.V.

 

« Nazaj na seznam