Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Župeči vasi uradno odprli športno-učni prostor ob Krki

Objavljeno: Torek, 05.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
zupeca_vas_otvoritev_sportno_ucnega_prostora_ob_krki (72)

Pri prerezu otvoritvenega traku so sodelovali župan Ivan Molan, podžupanja Mila Levec ter trije člani TŠKD Župeča vas, ki so bili tudi predlagatelji projekta, Samo Marinček, Andrej Pungerčar in Klemen Zorko.

Minulo soboto je bilo zelo veselo v Župeči vasi, kjer je potekala otvoritev športno-učnega prostora ob reki Krki, ki je nastal s pomočjo participativnega proračuna Občine Brežice. Vaško gmajno, kot ji pravijo vaščani, so uredili tako, da so postavili pergolo in naprave za razgibavanje ter prostoru za druženje in srečevanja Župečanov dali poseben pečat.

Župečani prijeli za orodje in opravili veliko ur prostovoljnega dela

zupeca_vas_otvoritev_sportno_ucnega_prostora_ob_krki (35)

Na začetku so zapeli tudi slovensko himno.

Najprej je zbrane nagovoril član Turističnega, športnega in kulturnega društva (TŠKD) Župeča vas Samo Marinček ter se v prvi vrsti zahvalil županu Ivanu Molanu in Občini Brežice za to, da je bil omogočen razpis v okviru participativnega proračuna, pri katerem je bilo s svojim projektom uspešno tudi TŠKD Župeča vas. Občini se je zahvalil tudi za to, da je na svojem zemljišču na gmajni za Krko v Župeči vasi, ki ga koristijo vaščani, omogočila postavitev razgibal in pergole. »Zahvaljujem se županu, da nas je ves čas podpiral in razumel probleme, ki smo jih sproti reševali, kajti pri umestitvi v ta prostor je prišlo tudi do določenih zahtev, želja, predlogov in smo se temu prilagajali, zato smo projekt večkrat popravljali, ker smo želeli dobiti neko razumno rešitev, ki bo optimalna tako za nas, ki bivamo v Župeči vasi, kot zaposlene na občini. In mislim, da nam je to uspelo.« Za požrtvovalno delo se je zahvalil tudi podžupanji Mili Levec, ki je vložila veliko truda v ta projekt. To je označil za zgled dobrega sodelovanja z občino »in takšnega sodelovanja si še želimo«. »Z energijo, ki jo je vlagala v to, sem Milo doživljal že kot pravo Župečanko, in če bi obstajalo državljanstvo Župeče vasi, bi ji ga z veseljem dali,« je malce hudomušno dejal Marinček, čigar zahvala je šla tudi občinskim službam za vsa administrativna dela. Pozdravil je tudi Boruta Bizjaka iz podjetja Taurus Šport iz okolice Nove Gorice, ki se je otvoritve udeležil z družino, in se mu zahvalil za kvalitetno izdelane naprave za razgibavanje, ki so tudi tako dizajnirane, da so prijazne do narave. Marinčkova zahvala je šla tudi vsem Župečankam in Župečanom, ki so predlagatelje projekta moralno podpirali in, potem ko je šlo zares, prijeli za orodje ter opravili veliko ur prostovoljnega dela.
zupeca_vas_otvoritev_sportno_ucnega_prostora_ob_krki (86)

Prikaz vaj na novih razgibalih

»Mislim, da smo združili dve dobri stvari – finance s strani občine ter sodelovanje, dobro voljo in prostovoljno delo vaščanov ter dosegli največ, kar se je dalo,« je še povedal in se ob tem spomnil tudi prednikov, ki so že od nekdaj ta prostor ob Krki koristili za druženje pa tudi delo, saj je bilo tukaj včasih perišče, kjer so perice prale svoje perilo, pastirji pa pasli krave. Kasneje so predvsem vaški otroci tukaj redno igrali nogomet, odvijala so se tudi vaška srečanja, tako da je bil ta prostor ves čas živ. »Zdaj pa doživlja nek nov razvoj, kajti ni samo prostor za druženje in razgibavanje, ampak je namenjen tudi poučevanju, saj bo nastala pergola služila tudi OŠ Cerklje ob Krki za neke vrste učilnico na prostem.

Župan Molan: Dobili ste nov dom srečevanja vaščanov

zupeca_vas_otvoritev_sportno_ucnega_prostora_ob_krki (64)

Nove pridobitve v Župeči vasi je blagoslovil cerkljanski župnik mag. Janez Žakelj.

Po županovih besedah je sicer župeški projekt v primerjavi z vsemi drugimi investicijami v občini v zadnjih letih predvsem finančno zanemarljiv, a se še kako zaveda, koliko take pridobitve pomenijo vaščanom. »Tovrstni projekti dajejo piko na i vsem našim prizadevanjem. Že to, koliko se vas je danes zbralo, kaže na to, kaj vam to pomeni,« je izjavil in dodal, da vsaka vas potrebuje en tak prostor za druženje vaščanov, »da postane nov dom srečevanja vaščanov«. Omenil je, da je bilo zadnje leto, kljub temu da ga je in ga še vedno spremlja korona, zaznamovano s presežki, tako glede investicij na gospodarskem področju kot drugih pomembnih investicij na področju šolstva, prometne varnosti itd. »Marsikje v večjih krajih so mogoče celo malo nevoščljivi, kako ste prišli do tega v manjših vaseh, vendar je definitivno to dokaz, da ste te projekte dobili tisti, ki se znate povezati in družiti. Zato vam čestitam, kajti vi ste tisti, ki ste si to uredili in zaslužili, občina je samo zagotovila sredstva,« je še povedal Molan in izrazil željo, da bi se na tem prostoru čim več srečevali in bi ga tudi šola izkoriščala za učenje v naravi. Ob koncu je še omenil, da je v teku že zbiranje predlogov za nov participativni proračun, katerega izbrani projekti bodo realizirani v letih 2022 in 2023.
DSC_9624

Pri postavljanju pergole so pomagale močne roke vaščanov.

Nato je podžupanja Mila Levec na kratko predstavila ozadje participativnega proračuna Občine Brežice, v okviru katerega je bilo za letos in lani namenjenih 200 tisoč evrov za različne projekte, ki so jih prijavili občani v sklopu glasovanja »Moja skupnost – sodelujem!«. Izvedli so 16 projektov, nekateri so sicer še v izvajanju in bodo zaključeni do konca leta. »KS Cerklje ob Krki je bila pri tem kar uspešna, saj ste dobili kar tri projekte, in sicer v Župeči vasi, na Pirošici in naknadno tudi na Črešnjicah. Pri projektu v Župeči vasi je bilo na začetku kar nekaj izzivov, saj se ni mogel izvesti, kot je bil zastavljen, predvsem zaradi zakonskih ovir. A smo našli kompromis in verjamem, da smo danes tukaj vsi zadovoljni,« je dejala Levec.

DSC_1899

V Župeči vasi so letos po 14 letih spet postavili mlaj.

Cerkljanski župnik mag. Janez Žakelj je, tako kot veleva tradicija, novo pridobitev tudi blagoslovil, rekoč, da je na novo urejen prostor ob Krki dokaz, da si Župečani in vsi ostali, ki so pomagali pri tem, zelo prizadevajo, da bi vas živela. »Naj bo to kraj povezovanja in medsebojnega razumevanja,« je še povedal. Nato je sledila še demonstracija pravilne izvedbe vaj na napravah za razgibavanje, ki sta jo ob razlagi izdelovalca naprav Boruta Bizjaka prikazala vaščana David Špiler in Franc Škaler, na razgibalih pa so se lahko preizkusili tudi drugi. Sledilo je še druženje navzočih ob pogostitvi z dobrotami izpod pridnih rok Župečank in Župečanov.

V TŠKD Župeča vas že takoj začeli z aktivnostmi

Sicer pa so bili v TŠKD Župeča vas, ki je bilo ustanovljeno konec leta 2019, delovati pa začelo na začetku lanskega leta, doslej kar aktivni oz. kolikor so jim pač dopuščale razmere. Na ustanovni seji, na kateri se je že takoj zbralo kar lepo število bodočih članov društva, so za predsednika TŠKD Župeča vas izvolili Klemna Zorka, za tajnico Mojco Retelj, za blagajničarko Eriko Lenič, člana upravnega odbora društva pa sta še David Špiler in Roman Božič. Društvo, katerega poslanstvo je skrb za skupno dobro vaščanov, oživitev družabnega življenja v vasi in njen razvoj, je takoj začelo z načrtovanjem in tudi izvajanjem prvih aktivnosti. Lani ali/in letos so izvedli čistilno akcijo, kresovanje, sveto mašo in družabno srečanje (nekdanjih) vaščanov, urejali in kosili so gmajno in druge javne površine ter zaščitili nekaj drevja pred bobri, pri križišču v severnem delu vasi je bila poleg ekološkega otoka postavljena nova oglasna deska, ki služi tudi kakšni lepi misli ali okrasitvi ob prazniku oz. dogodku, prvič po letu 2007 so v vasi spet postavili mlaj. Potekale so še aktivnosti za pridobitev novih članov, ki jih je zdaj že okoli 80, včlanijo se lahko tudi tisti, ki niso iz Župeče vasi. Naslednji dogodek, ki ga želijo izpeljati, bo krajši kulturni program 6. novembra pri spodnji vaški kapelici, kjer je postavljeno obeležje v spomin na župeškega rojaka škofa dr. Stanislava Leniča, saj bo ravno ta dan minilo natanko 110 let od njegovega rojstva.

R. R., foto: R. R. in arhiv TŠKD Župeča vas

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte