Časopis za pokrajino Posavje
1.08.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vaja Slovenske vojske Preskok tudi na območju občine Brežice

Objavljeno: Torek, 12.05.2020    Rubrika: NOVICE Sporočilo
vojasnica_cerklje_vaja_sokol26

Slovenska vojska načeloma ne bo uporabljala vadbenega streliva in artificij, ki bi povzročale hrup, oziroma jih bo uporabljala izjemoma. Na zemljiščih ne bo izvajala nobenih zemeljskih del ali drugih posegov v okolje, so sporočili z MORS (foto: arhiv PO).

Kot so sporočili z Ministrstva za obrambo, bo v mesecu maju in juniju potekala vaja Slovenske vojske (SV) Preskok 2020, ki bo delno potekala tudi na območju občin Brežice in Šentjernej. Na vaji bo sodelovalo do 2500 vojakov.

Na podlagi odločitve Vlade Republike Slovenije in sprejetega Načrta vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami SV nadaljujeje izvajanje vaj iz niza vaj Preskok 2020.

Med 11. majem in 19. junijem bodo na širšem območju Republike Slovenije nadaljevali izvajanje taktičnih vaj. Pripadniki poveljstev in enot SV se bodo urili ob ustrezni logistični, zdravstveni ter letalski podpori. Vaje bodo potekale pretežno zunaj vadišč SV, in sicer tam, kjer se bo s tem strinjala lokalna skupnost. Kot že omenjeno, bo na vaji sodelovalo do 2500 vojakov.

SV bo zemljišča za potrebe vaje PRESKOK 20 uporabljala za usposabljanje manjših enot (med 30 in 100 vojakov), načeloma ne bo uporabljala vadbenega streliva in artificij, ki bi povzročale hrup, oziroma jih bo uporabljala izjemoma. Na zemljiščih ne bo izvajala nobenih zemeljskih del ali drugih posegov v okolje. Pri svojih aktivnostih bo uporabljala najvišje ekološke standarde.

Vaje bodo potekale tudi v sodelovanju in koordinaciji s Civilno zaščito in Policijo.

"Med izvajanjem vaj bodo na območju Republike Slovenije potekali premiki vojaških enot. Trudili se bomo, da bodo ti premiki in naše aktivnosti z vašim sodelovanjem za civilno okolje čim manj moteči," še obljubljajo na MORS.

Vir: MORS
« Nazaj na seznam