Časopis za pokrajino Posavje
22.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Večgeneracijski center Posavje še uradno odprl vrata

Objavljeno: Torek, 16.05.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_6823

Slovesno odprtje prostorov na CKŽ 44

Ljudska univerza Krško kot nosilka petletnega projekta Večgeneracijski center Posavje je danes slovesno odprla istoimenske prostore na naslovu CKŽ 44 v Krškem (nasproti mladinskega oddelka Valvasorjeve knjižnice).

Prostore so odprli direktorica LU Krško Nataša Kršak, podžupanja občine Krško Ana Somrak, direktor Direktorata za družino na MDDSZEM mag. Andrej Del Fabro (nadomeščal je napovedano ministrico dr. Anjo Kopač Mrak) in predstavnik Big banda Krško Aleš Suša (Big band namreč v večernih urah vadi v teh prostorih). Gre za nekakšno javno dnevno sobo, namenjeno druženju in izobraževanju. Pred tem je potekala otvoritvena slovesnost v Dvorani v parku.
 
DSC_6785

Otvoritvena slovesnost v Dvorani v parku

Partnerja Ljudske univerze Krško v projektu Večgeneracijski center Posavje sta Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice ter Družinski inštitut Zaupanje iz Sevnice, v njem pa sodelujejo še številne druge organizacije: Zavod RS za zaposlovanje, Centri za socialno delo, osnovne in srednje šole, domovi za starejše in društva upokojencev itd. Od 1. 1. 2017 do 30. 9. 2021 ga izvajajo v vseh šestih posavskih občinah, saj LU poleg krške pokriva še kostanjeviško, ZPTM poleg brežiške še bistriško ter DI Zaupanje poleg sevniške še radeško občino. Projekt financirata MDDSZEM in Evropski socialni sklad (575 tisoč evrov), partnerske organizacije pa so dodale še 176 tisoč evrov. »Projekt je namenjen predvsem vsem generacijam, še posebej pa ranljivim ciljnim skupinam, ki se lahko vključujejo v neformalno druženje, informiranje in svetovanje ter različne izobraževalne aktivnosti - delavnice, izobraževanja, tečaji. Center je že dobro zaživel in smo zabeležili že več kot 510 uporabnikov storitev, kar je več kot polovica zastavljenega v letu 2017,« je povedala Kršakova.
 
DSC_6833

Prikaz aktivnosti v centru

Kot je povedal Del Fabro, gre za enega od 15 večgeneracijskih centrov Sloveniji, desetih v vzhodni in petih v zahodni kohezijski regiji. Vsak center ima na voljo 3 do 3,5 zaposlitve in je podprt s približno 120 tisoč evri letno, kar je namenjeno pokrivanju stroškov zaposlenih in delovanja.
 
Somrakova je izrazila zadovoljstvo nad novo pridobitvijo, ki jo je z zagotovitvijo prostorov podprla tudi lokalna skupnost, sicer pa se je zahvalila Ljudski univerzi Krško za izvajanje tovrstnih projektov, ki povezujejo regijo.
 
Otvoritev so s pesmijo, plesom in glasbo popestrili ljudski pevci, folklorna skupina, mladi pianist in Mladinski big band Posavje pod vodstvom Antona Trohe.

P. P.
« Nazaj na seznam
»