Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Velikonočni ponedeljek pričakovano izboljšal epidemične podatke za Posavje

Objavljeno: Torek, 06.04.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
covid-19-4982913_1920
Včerajšnji praznični ponedeljek je razumljivo prinesel veliko nižje številke glede okužb z novim koronavirusom, saj je bilo narejenih veliko manj testov in posledično tudi potrjenih novih primerov okužb. V Posavju je bilo ugotovljenih pet novih okužb, in sicer tri v sevniški ter po ena v krški in radeški občini. Absolutne in relativne vrednosti so se pričakovano znižale, a za realnejšo sliko bo treba počakati do jutri, ko bodo znani današnji podatki.

Število okuženih v naši regiji se je zaradi tega zmanjšalo za 20, na 270. Največ jih je v občini Krško - 93, v občini Brežice jih je 77, v občini Sevnica 72 (edina občina, kjer se je število okuženih zvišalo), v občini Radeče 19, v občini Kostanjevica na Krki šest in v občini Bistrica ob Sotli trije. Glede na tedensko povprečje okužb so najslabše razmere v sevniški občini, najboljše pa v brežiški, medtem ko je na 14-dnevni ravni največja gostota okužb v radeški in najmanjša v bistriški občini.

V Posavju so se v zadnjem dnevu vrednosti znižale do te mere, da smo po 7-dnevnem povprečju okužb (26,3) spet uvrščeni v rumeno fazo, a pričakovati je, da se bodo pri podatkih, ki jih bodo objavili jutri, številke spet toliko zvišale, da bomo ponovno prešli v oranžno fazo. Kot je že znano, smo zdaj že nekaj časa slovenska regija z najboljšimi epidemičnimi razmerami, najslabše razmere pa so na Goriškem in Savinjskem. Število kovidnih bolnikov na covid oddelku SB Brežice se je zvišalo še za enega, tako da jih imajo danes sedem.

V tretjem valu v bolnišnicah mlajši bolniki

V ponedeljek so v Sloveniji ob opravljenih 1879 PCR-testih potrdili 273 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 14,5 %. Po podatkih sledilnika za covid-19 je trenutno v državi aktivnih 13.395 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je manj kot dan prej. Po drugi strani se je število hospitaliziranih dvignilo na 573 (17 več), v intenzivni terapiji pa jih je 133 oz. 7 več. Kot je na dopoldanski vladni novinarski konferenci dejala predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc, so v tretjem valu epidemije covida-19 v bolnišnicah hospitalizirani mlajši bolniki kot lani spomladi in jeseni - v povprečju so stari 65 let, medtem ko je bilo v drugem valu povprečje 70 let. Povprečje zadnjih sedmih dni se je zaradi nižjega števila novookuženih znižalo na 950. Včeraj je zaradi koronavirusne bolezni umrlo sedem ljudi.

R. R.
« Nazaj na seznam