Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vinar David Kozinc prvak 11. ocenjevanja modre frankinje

Objavljeno: Četrtek, 10.06.2021    Rubrika: NOVICE Sporočilo
11. festival modre frankinje, rezultati (3)

Razglasili najboljše vinarje v okviru 11. festivala modre frankinje.

Desetčlanska strokovna komisija, ki je 26. maja na Posestvu Krakovo pri Sevnici ocenila 66 vzorcev modre frankinje v petih kategorijah v okviru 11. festivala modre frankinje, ki se bo odvijal danes od 17. do 22. ure na gradu Sevnica, je naziv prvaka podelila mlademu vinarju Davidu Kozincu iz Dolnjih Impol pri Studencu v občini Sevnica.

Komisija, ki ji je že tretje leto zapored predsedoval Robert Gorjak (mednarodno uveljavljeni in priznan vinski poznavalec ter publicist), je zlato priznanje v kategoriji predikatov podelila belokranjski Vinski kleti Prus, srebrno hrvaški vinariji Feravino Osilovac d.o.o., bronasto Hiši frankinje Kerin iz občine Krško. V kategoriji penin je zlato in srebrno priznanje prejel David Kozinc iz sevniške občine, med roseji je zlato in srebrno priznanje Andraž Rumpret s kmetije Karlovček iz občine Šentjernej, bronasto pa Vina Kozinc. Zlato priznanje za modro frankinjo letnik 2020 je prejel Bogdan Dular iz Kostanjka v krški občini, srebrno Vina Mramor s Kozjanskega in zlato Sevničan Stane Možič. V kategoriji starejših letnikov in barrique je najvišje število točk prejela modra frankinja letnik 2016 Marjana Jeleniča s kmetije v Jablancah v občini Kostanjevica na Krki, srebrno priznanje za modro frankinjo 2017 Vino Kozinc iz sevniške občine, bronasto pa modra frankinja eminent letnik 2018 KZ Šmarje z.o.o. Hiša vin Emino iz Šmarij pri Jelšah.

11. festival modre frankinje, rezultati (4)

Mladi vinar David Kozinc je prvič osvojil naziv prvaka festivala.

Na ocenjevanju modrih frankinj, ki se odvije v sklopu festivala modrih frankinj v Sevnici, vsako leto strokovna komisija izbere tudi prvaka festivala. Letos se je v ožji izbor uvrstilo 6 modrih frankinj iz kategorije starejši letniki in barrique, 2 modri frankinji aktualnega letnika in, prvič, tudi penina. Po sistemu rangiranja je vsak član komisije razvrstil vseh 9 modrih frankinj po vrsti od najbolj do malo manj všečne. Največ članov komisije je prepričala modra frankinja letnika 2017 in tako na mesto prvaka 11. festivala modre frankinje v Sevnici prvič postavil domačina. Naziv prvaka letošnjega festivala modre frankinje je šel v Dolnje Impolje, v Vino Kozinc, Davidu Kozincu. Čestitke!

V večernih urah se je v Gostilni Repovž odvil še kulinarični del konference, ki so jo sooblikovali ekipa iz prekmurske gostilne Rajh, Repovževi in vinarja Janko Kobal ter Uroš Valcl iz kleti Marof vsak s svojimi modrimi frankinjami.

Annemarie Culetto, KŠTM Sevnica, foto: Rok Petančič, Provino

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte