Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vladni obisk sklenili z (le enourno) javno tribuno

Objavljeno: Sreda, 26.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
51844632303_d4769c75f4_k

Vladna ekipa na odru KD Krško

Dvodnevni vladni obisk Posavja se je zaključil z javno tribuno v Kulturnem domu Krško, na katero so bili vabljeni župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji.

Zbrane v veliki dvorani krškega kulturnega doma, za katere so veljali strogi vstopni pogoji (pogoj PC in testiranje pred vstopom v objekt) je kot gostiteljica (namesto odsotnega župana Mirana Stanka) najprej nagovorila krška podžupanja Ana Somrak. Izpostavila je dobro sodelovanje in povezovanje med posavskimi občinami, pa tudi dobro sodelovanje z državo oz. ministrstvi. »V teh dveh dneh smo vam Posavci pokazali številne projekte, ki smo jih skupaj z vašimi močmi ustvarili v preteklosti, seveda pa smo vas tudi oborožili z našimi načrti, kam želimo v bodoče, tako posamezne občine kot regija Posavje,« je dejala vladni ekipi.
DSC_0477

Udeleženci javne tribune ...


 
Direktor Statističnega urada RS Tomaž Smrekar je predstavil dokaj podrobne statistične podatke o naši regiji in jih primerjal s slovenskim povprečjem in drugimi enajstimi statističnimi regijami. Predsednik Vlade Janez Janša je na podlagi predstavljenih podatkov izpostavil napredek regije v zadnjih dveh desetletjih (iz 12-odstotnega zaostanka za slovenskim povprečjem do izenačitve z njim). »Napredovali ste hitreje kot celotna država, danes ste v tej dvorani tisti, ki ste to dosegli, torej iskrene čestitke, da ste pluli hitreje od povprečne hitrosti konvoja. Verjetno bo statistični prikaz čez deset let pokazal, da se prebijate čez slovensko povprečje, če boste nadaljevali s tem tempom,« je dejal.
DSC_0445

... so morali opraviti strog vstopni postopek v izvedbi SV.


 
Udeleženci javne tribune so v nadaljevanju Janši in ministrom sicer zastavili nekaj konkretnih vprašanj, večinoma z gospodarskega področja (glede zagotavljanja primernega gospodarskega okolja uspešnim zasebnim podjetjem, problematiki pomanjkanja kadrov, podpori podjetniškim inkubatorjem in točkam SPOT svetovanje, prihodnosti gospodarske cone Feniks in usodi HE Mokrice), ter o načrtovanih investicijah v regijsko brežiško bolnišnico, na katera so odgovarjali predvsem minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, minister za okolje in prostor Andrej Vizjak ter minister za zdravje Janez Poklukar. Slednji je denimo povedal, da bo država podprla gradnjo prizidka, v katerega bodo umestili interni in ginekološki oddelek ter pridobili nove prostore za fizioterapijo, stari del bolnišnice pa bodo preuredili za potrebe kirurgije. Investicijska dokumentacija za projekt, vreden od 14 do 18 milijonov evrov, je v zaključni fazi. V zvezi z NEK je bilo izpostavljeno le vprašanje, kakšno bo regijsko gospodarstvo čez 20 let, ko elektrarna ne bo več obratovala, na kar je Janša odgovoril, da bo jedrska elektrarna čez 20 let v regijsko bilanco prispevala še več kot danes.
 
Javna tribuna se je končala že po eni uri, čeprav je bilo zanjo predvidenega enkrat več časa, saj je vprašanj za vladno ekipo enostavno zmanjkalo.
 
P. P., foto: P. P. in Vlada RS
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

21.01.2021 | Redakcija

Posodica v obliki ženskega telesa

04.10.2021 | Oglas

O ribah skozi otroške oči

17.06.2019 | Redakcija

Replika kapele Božjega groba