Časopis za pokrajino Posavje
25.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vodenje OZRK Brežice je prevzela Martina Živič

Objavljeno: Ponedeljek, 12.04.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
IMG_20210407_090547

Nova predsednica OZRK Brežice Martina Živič (levo) s svojo predhodnico Antonijo Zaniuk

Po kar 22 letih na mestu predsednice Območnega združenja Rdečega križa (OZRK) Brežice je z aprilom Antonija Zaniuk to funkcijo predala svoji naslednici Martini Živič. Slednja si bo v naslednjih štirih letih med drugim prizadevala za večjo prepoznavnost te humanitarne organizacije, želja pa so tudi novi prostori, kjer bi lahko izvajali naloge in programe OZRK Brežice.

Nova predsednica Živičeva, doma iz Globokega, ki že skoraj 40 let deluje v gasilstvu in je tudi namestnica predsednika Gasilske zveze Brežice, se je svoji predhodnici iskreno zahvalila za vse storjeno v več kot 20 letih, kar je bila na čelu OZRK Brežice. Kot pravi, se je z delovanjem organizacije srečala pred tremi leti, ko so v okviru KO RK Globoko organizirali dobrodelni koncert za deklico Alino. Takrat je bila ena izmed gonilnih sil organizacijskega odbora. Pri vodenju organizacije ji bo pomagalo osnovno vodilo, in sicer voditi OZRK Brežice v skladu s temeljnimi načeli gibanja RK (humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost ) in širjenjem znanja o gibanju RK in mednarodnem humanitarnem pravu. Kot dodaja, si bo prizadevala za aktivno sodelovanje z ostalimi deležniki: Rdečim križem Slovenije, Občino Brežice, Centrom za socialno delo - enoto Brežice, sosednjimi združenji RK, humanitarnimi organizacijami, združenji in društvi ter ostalimi silami iz sistema zaščite in reševanja.

V okviru OZRK Brežice deluje 17 krajevnih organizacij. "Naše poslanstvo se dogaja na terenu, med ljudmi v lokalnem okolju, zato pozivam občanke in občane, ki želijo storiti nekaj dobrega, koristnega in imajo čut za sočloveka, da se nam kot prostovoljci pridružijo. To lahko storite na več načinov: pri prostovoljkah v KO RK, na elektronski naslov brezice.ozrk@ozrks.si, preko FB profila ali telefonske številke 07 49 61 138," Živičeva vabi nove člane.

V naslednjem štiriletnem mandatnem obdobju (2021-2025) si bo prizadevala za večjo prepoznavnost OZRK Brežice. "V Brežicah si želimo novih prostorov, prostorov, kjer bi izvajali naloge in programe (skladišče z razdeljevalnico paketov hrane, večjo učilnico, prostor za druženje in organizacijo raznih tečajev, srečanj, seminarjev in druženj, kuhinjo za kuhanje in razdeljevanje toplih obrokov ...)," je navedla in dodala, da želijo povečati obseg njihovega delovanja na socialnem področju, kajti v teh 'koronačasih' so se razmere zelo poslabšale. Glede na to, da so skupinska druženja zaradi epidemioloških razmer v celoti odpadla in skupinskih oblik ni možno organizirati, bo njihov naslednji korak, da se bolj posvečajo individualni obravnavi, je še pojasnila Živičeva. V OZRK Brežice bodo še naprej promovirali in pozivali občanke in občane, da se pridružijo krvodajalskim akcijam, promovirali bodo tudi darovanje organov po smrti, ki je še vedno za marsikoga tabu tema, spodbujali mlade k vključevanju v socialno dejavnost RK, skušali razširiti znanje prve pomoči med mladimi ter se povezati z vsemi osnovnimi in srednjimi šolami v občini Brežice ter le-te tudi spodbuditi, da sestavijo ekipe prve pomoči, ne nazadnje pa bodo še naprej redno izvajali tečaje in izpite iz prve pomoči ter usposabljanja za predavatelje z novostmi iz prve pomoči.

R. R., foto: OZRK Brežice

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam