Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vprašanja in pobude na sevniški občinski seji

Objavljeno: Petek, 24.09.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
Sev. seja, sept. 2021 (2)

Seja sevniškega občinskega sveta je potekala v kulturni dvorani v skladu z ukrepi NIJZ za preprečevanje širjenja koronavirusa, tako da je bil prostor za medije na balkonu.

V sredo popoldan je potekala v sevniški kulturni dvorani 25. redna seja občinskega sveta Občine Sevnica in v zaključnem delu so svetnice in svetniki podali tudi nekaj pobud in vprašanj.

Franc Povše (LMŠ) je izpostavil pridobivanje državnih sredstev za urejanje infrastrukture v občini, ki bi bile namenjene ureditvi rondoja v Boštanju v smeri proti Mirnski dolini, gradnji mostu na Log, obnovi ceste Šentjanž-Glino. »Občina Brežice je dobila 8 milijonov za izgradnjo kolesarskih stez, Občina Krško je dobila nekaj čez 6 milijonov za kolesarske steze, tudi Občina Šentjernej je dobila precej denarja, sevniška občina pa ne more narediti kolesarske steze od Loga do Lukovca. Kje so kratki stiki, zakaj se ne da?« je spraševal in župan Srečko Ocvirk mu je takoj podal pojasnilo: »V občini Brežice in Krško so kohezijska sredstva regionalnega razvoja namenili za kolesarske steze, v občini Sevnica so trije projekti: vodooskrba, nadvoz v Šmarju in kanalizacijski sistem. Se pa strinjam, da tudi v občini Sevnica zelo potrebujemo kolesarske steze v večjem obsegu.« Podal je še pobudo po obnovi rondoja v Boštanju (pri mostu čez Savo).

Tomaž Lisec (SDS) je izpostavil OPN: ali so kakšni novi predlogi, ker nekaj občank in občanov pričakuje uresničitev njihovih predlogov. Podal je pobudo po ureditvi sistema izposoje koles v centru Sevnice. V zvezi z vrtcem v Boštanju ga je zanimalo, kdo je odgovoren, da se vrata niso odprla 1. septembra, kot je bilo načrtovano, in ali je Občina Sevnica morda prispevala finančna sredstva za nakup inventarja, čeprav je objekt v zasebni lasti.

Božidar Beci (SLS) se je zavzel za ureditev namakalnih sistemov vsaj od Loke pri Zidanem Mostu do Šentjurja na Polju, Šmarčne, Kompolja, Loga in Blanca, s katerimi bi izboljšali pogoje za obdelovanje kmetijskih površin. »Ti namakalni sistemi bi omogočali pridelavo hrane tudi v težjih pogojih, ki nas morda čakajo v prihodnjih letih,« je pojasnjeval in dodal, da bi sredstva lahko dobili iz razpisov EU.

Rok Petančič (LMŠ) je izpostavil možnost igranja nogometa za zunanje obiskovalce v telovadnici OŠ Tržišče, kjer bi bilo treba zaradi inventarja postaviti dodatno zaščito. Razsvetljava od Ulčnika do železniške postaje v Tržišču naj bi postala del javne razsvetljave (trenutno je strošek SŽ). Lokalno cesto Žurkov Dol-Podvrh bi bilo treba obnoviti. Podana je bila še pobuda po ustanovitvi Stanovanjskega sklada (na občinski ali regionalni ravni), ki bi mladim omogočal bivanje v lastnem stanovanju.

Brigita Karlovšek (SDS) je podala pobudo, da se na obnovljenem parkirišču pred sevniškim zdravstvenim domom ne uredi modra cona. »To parkirišče je namenjeno bolnikom oz. tistim, ki iščejo zdravstveno oskrbo in ne morejo biti obremenjeni še s časovno omejitvijo parkiranja,« je omenila. V nadaljevanju je vprašala, kaj se dogaja s sevniškim stadionom, kako napredujejo dela.

Stanka Žičkar (SD) je vprašala, kakšni so načrti s staro šolo v Krmelju, ko bo zgrajena nova šola.

Gregor Korene (SDS) je spraševal, kdaj bo zaključena sanacija mostu v Jelovcu. Podal je pobudo za izdajo e-računa za uporabnike komunalnih storitev ter opozoril na slabše stanje mostu pri HE Blanca. »Na mostu preko Save se pojavljajo neke zelo nenavadne izbokline oziroma razpoke, kar bi se lahko uredilo ob obnovi ceste na Dolnjem Brezovem, ki je v izvajanju,« je opisal stanje.

Tanjo Novšak (SDS) je zanimalo, kdo je zadolžen za košnjo trave ob pešpoti od HE Boštanj do Orehovega, ker je območje precej zanemarjeno.

Gorazd Zupanc (LMŠ) je predlagal postavitev varovalne ograje na cestnem odseku od Orehovega do HE Boštanj ter še manjšo omejitev hitrosti na lokalni cesti od Loke pri Zidanem Mostu do Žirovnice, kjer mnogi vozniki ne upoštevajo hitrost vožnje 40 km/h. Podal je še pobudo po daljšem času za parkiranje vozil na parkirišču pri ŽP Sevnica, in sicer z dosedanjih 12 na 14 ur, kajti mnogi zaposleni, ki uporabljajo parkirišče zato, da se odpeljejo in pripeljejo z vlakom v in iz službe, potrebujejo več časa. Izpostavil je še obnovo prostorov KD Primož Trubar Loka, kajti selitev iz prostorov se je morala izpeljati v dveh dneh.

Rado Kostrevc (SD) je spraševal o načrtovanih aktivnostih za gradnjo kanalizacijskega sistema v Krmelju ter o možnosti ureditve pešpoti ali kolesarske povezave ob nekdanji železniški progi med Krmeljem in Tržiščem. »To območje je popolnoma zaraščeno in degradirano,« je opisal trenutno stanje. Zanimalo ga je, ali bo Občina Sevnica odkupila parcelo med Inkosom in zdravstveno postajo in ali bi bilo mogoče ohranjene eksponate nekdanjega krmeljskega rudnika ohraniti ter urediti stalen razstavni prostor.

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam