Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vrata čebelnjaka letos odprli pri Zupančičevih

Objavljeno: Petek, 20.04.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_4776

Člani ČD Krško pri čebelnjaku Zupančičevih

Čebelarsko društvo Krško je tudi letos sodelovalo v projektu Čebelarske zveze Slovenije Dan odprtih vrat slovenskih čebelnjakov. Letos so odprli vrata pri čebelarju Rudiju Zupančiču v Anovcu pri Zdolah.

Čebelnjak Zupančičevih je čebelnjak legendarne čebelarke Minke Zupančič, Rudijeve tete, ki je na tej lokaciji začela čebelariti v 60. letih prejšnjega stoletja. Zupančičeva je orala ledino v čebelarstvu, bila je prva mentorica čebelarskega krožka na OŠ Jurija Dalmatina Krško, soustanoviteljica Čebelarskega društva Krško, ki mu zdaj predseduje njen učenec dr. Janko Božič, in aktivna v organih Čebelarske zveze Slovenije.
DSC_4794

Program so pripravili mladi čebelarji iz krške šole pod mentorstvom Suzane Pacek.

Po njeni smrti leta 2004 so pri Zupančičevih za nekaj časa prenehali čebelariti, nato pa se je Rudi na pobudo Vojka Šiška spet začel ukvarjati s čebelami, v zadnjih dveh letih pa to vse bolj prevzema njegova žena Blaženka.  Zupančičevi imajo sicer kmetijo z 12 hektarji zemlje, sadovnjakom in vinogradom, tako da je je čebelarstvo (trenutno imajo 12 družin) bolj hobi kot pridobitna dejavnost.
 
Na otvoritvi dneva odprtih vrat je poleg gostiteljice zbrane, med katerimi so bili tudi varovanci Centra Sonček Krško, nagovoril tudi predsednik društva Božič, ki je prav od Zupančičeve še v otroštvu dobil svojo prvo čebeljo družino. Kot je dejal, ga veseli, da imajo v društvo velik delež čebelark. Med njimi je tudi Suzana Pacek, naslednica Zupančičeve kot mentorica čebelarskega krožka v krški šoli, katerega člani so kot vsako leto poskrbeli za otvoritveni program dneva odprtih vrat. Packova je izpostavila veliko zanimanje šolarjev za čebelarski krožek in njihove številne uspehe, za katere bodo imeli novo priložnost že 5. maja, ko bo šola gostila 41. državno tekmovanje mladih čebelarjev.
 
P. P.
« Nazaj na seznam