Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vse več odziva za cepljenje proti novi gripi

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Vse več odziva za cepljenje proti novi gripi Tudi v Posavju so v tem tednu v zdravstvenih domovih vzpostavljeni cepilni centri za cepljenje proti novi gripi, cepiva je zaenkrat dovolj, saj je bil po besedah več zdravstvenih delavcev interes za cepljenje v prvih dneh manjši od pričakovanega. Dr. Rudolf Ladika iz Zdravstvenega doma Krško pravi, da se je interes žal povečal šele po prvi smrtni žrtvi pri nas, s tem pa je izgubljen dragocen čas, saj po cepljenju po njegovih besedah telo rabi še dobrih 12 dni, da postane cepljenje učinkovito. Cepilni centri v Krškem in Sevnici bodo odprti tudi to soboto, v Brežicah pa ne bodo cepili v soboto, temveč so podaljšali cepljenje v današnjem petku in tudi v ponedeljek bo tako. Še vedno pa povsod velja naročanje na cepljenje, saj imajo prednost kronični bolniki. V Krškem in Sevnici cepijo vse dni v tednu, v Krškem se je cepilo nekaj manj kot 100 oseb, v Sevnici 130, v Brežicah imajo termine cepljenj, doslej so cepili le v sredo 40 oseb, danes poteka cepljenje za dodatnih 50 naročenih, prav tako imajo zapolnjen ponedeljek, pravi glavna sestra Milena Gudalo. V torek bodo videli, koliko cepiva še bo, saj šele v današnjem petku čakajo odločitev bolnišničnega osebja glede cepljenja.

V Zdravstvenem domu Brežice proti pandemski gripi cepijo v prostorih dežurne ambulante dr. med. Milana Matiča v pritličju. Naročila sprejema sestra Petra Bedič na tel. št. 07 - 4991 408. Cepili bodo v ponedeljek, 9.11., od 8. do 13. ure ter v torek, 10.11. od 12. do 14. ure.

V Zdravstvenem domu Krško je cepilno mesto v prostorih šolskega dispanzerja - preventiva, gre za vhod s strani lekarne. Naročila sprejemajo na tel. št. 07 - 488 02 00 vsaki dan tako dopoldne, kot popoldne od 14. do 19. ure, pomočnica direktorja Vlasta Curhalek je dejala, da so že prejšnji teden cepili manjšo skupino ljudi, ki je šla v tujino, sicer pa imajo cepiva dovolj in skorajda premalo odziva. Zdravnik krškega cepilnega centra dr. Ladika je povedal, da je včeraj cepil 5-letnega otroka ter 13-letno kronično bolnico, za otroke sicer velja, da se starši pred cepljenjem posvetujejo z njihovim pediatrom, v Brežicah imajo naročeno prvo deklico s kronično boleznijo za prihodnji teden. Zdravstveni dom Sevnica pa prav tako v tem tednu sprejema naročanja na cepljenje proti novi gripi, in sicer na tel. št. 07 - 816 1511 pri sestri Marti Lašič. Datuma celjenj niso določili, saj se prilagajajo naročnikom, je dejala pomočnica direktorice Marta Kodrič, tako cepijo v ambulanti nujne medicinske pomoči pri vhodu vsak dan od 8. do 12. ure. Direktorica Vladimira Tomšič pa je pojasnila še, da bodo cepili tudi to soboto ob 9. uri in v ponedeljek 9.11. od 12. do 16. ure.

S. V.

O preventivnem ravnanju in učinkih cepljenja si lahko na našem poratlu ogledate oddajo Beseda da besedo, odveč pa ne bo opozorilo Zdravstvenega doma Sevnica: Na pandemsko gripo pri ljudeh posumimo pri bolniku z akutno okužbo dihal in vročino ali pa je bil v stiku z bolnikom pri katerem je bila potrjena okužba z virusom prašičje gripe A H1N1.Gripa se prenaša kapljično - ob smrkanju, kihanju, kašljanju, običajno na razdalji do 1 metra in prek onesnaženih površin(denar,kozarci,..). Preventivni nasveti in ukrepi : Ob sumu na okužbo na virus inf. A H1N1 Telefonski klic vašemu IZBRANEM ZDRAVNIKU oz. DEŽURNI SLUŽBI (ZD Sevnica). -poostrena higiena rok ( milo in voda ,pazi kljuke javnih ustanov,razkužila za roke)poostrena higiena kašlja (kihanje, kašljanje, smrkanje,«smejanje«):- nikoli ne kašljajte v drugo osebo (aerosoli -kapljice do 1 metra)- pokrijte si usta in nos s papirnatim robčkom - kašljajte v papirnat robec - umijte (voda in milo!) in razkužite roke -ko so roke onesnažene z izločki dihal (kupite v lekarni ali trgovinah s sanitetnim materialom )ne deli jedilnega pribora, kozarcev z drugimi osebami, oziroma česarkoli kar je onesnaženo s slino ali drugimi izločki,.. nošenje kirurške maske - zmanjša se možnost prenosa z bolnika na druge osebe, ki so z bolnikom v tesnejšem stiku (kupite v lekarni ali trgovinah s sanitetnim materialom)ZDRAVI OBČANI : Cepljenje !

« Nazaj na seznam