Časopis za pokrajino Posavje
29.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

VS Brežice na okrogli mizi o prispevku velnesa k petzvezdičnemu turizmu v Posavju

Objavljeno: Sobota, 28.05.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
vss_brezice_okrogla_miza_o_velnesu (25)

Sodelujoči na okrogli mizi z moderatorko

Minulo sredo je Višja strokovna šola (VSŠ) Brežice v eni od predavalnic Strokovno izobraževalnega centra (SIC) Brežice kot del letnega srečanja z delodajalci lokalnega okolja organizirala okroglo mizo na temo »Prispevek velnesa k petzvezdičnemu turizmu v Posavju«.

Na VSŠ Brežice bodo začeli izvajati program velnes

Ravnateljica VSŠ Brežice Hermina Vučajnk Šarić je v pozdravnem nagovoru med drugim povedala, da se VSŠ Brežice že več kot 20 let ažurno odziva na izzive na trgu dela z močnimi partnerstvi med predstavniki izobraževalnih institucij in gospodarstva. »Priznanje Skupnosti VSŠ za 20 let kakovostnega in uspešnega delovanja nam pomeni potrditev, da delamo dobro, istočasno pa nas zavezuje, da pri našem delu postanemo še boljši in dvignemo kakovost izobraževalne storitve na še višjo raven,« je pojasnila ob prejemu priznanja in dodala, da so sredino srečanje in dogodek želeli izvesti ravno s ciljem, da dodatno poglobijo vez z gospodarstvom, saj se višje šole ponašajo z diplomanti, ki vstopajo na trg dela s kakovostnimi praktičnimi znanji in z relevantnimi izkušnjami, saj se 40 % študija izvaja kot izobraževanje z delom v delovnem procesu. Po njenih besedah je temeljna prednost višješolskega študija v tem, da omogoča študentom, da se v času študija seznanijo z delovnimi nalogami, ki jih bodo izvajali ob vstopu na trg dela.
vss_brezice_okrogla_miza_o_velnesu (26)

Govorcem so prisluhnili predvsem študenti VSŠ Brežice in predstavniki nekaterih delodajalcev.

»Razširitev vezi z gospodarstvom vidimo tudi skozi izvajanje študijskega programa velnes, ki ga bomo pričeli izvajati v študijskem letu 2022/2023 in tako izobrazili ustrezno delovno silo na tem delovnem področju. Sodelovanje s podjetji skozi oba študijska programa ekonomist in velnes vidimo kot veliko dodano vrednost v lokalnem okolju in širše,« je poudarila Vučajnk Šarić. Omenila je še, da so se v okviru delovanja Komisije za kakovost pri Skupnosti VSŠ v letu 2021 prijavili na izbor za najboljše diplomsko delo, najboljšega diplomanta in mentorja v organizaciji, prijavili so se tudi na razpis za vključitev strokovnih delavcev, ki delujejo na področju kariernih centrov v višjih strokovnih šolah, v razvojne dejavnosti Skupnosti VSŠ na področju razvoja karierne orientacije in svetovanja v višjem strokovnem izobraževanju.

vss_brezice_okrogla_miza_o_velnesu (19)

Zorana Kodrič je kot najboljša diplomantka VSŠ Brežice v preteklem študijskem letu prejela priznanje Skupnosti VSŠ; poleg nje ravnateljica VSŠ Brežice Hermina Vučajnk Šarić in Miha Zrimšek iz Skupnosti VSŠ.

Predstavnik Skupnosti VSŠ Miha Zrimšek je v nadaljevanju predstavil cilj omenjenega razpisa. Navedel, je da so lani v sodelovanju z Občino Brežice opravili analizo, v kateri je sodelovalo 930 mladih med 13. in 30. letom starosti. Med drugim so ugotovili, da si mladi iz brežiške občine na področju zaposlovanja želijo še več informiranja o delovnem mestu in ravno to nudijo VSŠ s svojim praktičnim izobraževanjem, tudi v tujini, prav tako si želijo v večini imeti prvo zaposlitev v domači občini, med področji zanimanja pa so izpostavili bolj tehnična – transport in logistika, pri čemer so dekleta izpostavila, da vidijo možnosti za zaposlitev v zdravstvu in negi, medtem ko fantje dajejo prednost industriji. Zrimšek je še omenil, da so vzpostavili tudi aplikacijo, s katero imajo študent, mentor praktičnega izobraževanja na šoli in mentor v podjetju na enem mestu možnost vpogleda napredka študenta v času opravljanja prakse v podjetju.

Velnes ponuja veliko razvojnih možnosti za Posavje

vss_brezice_okrogla_miza_o_velnesu (53)

Sodelujoči na srečanju in okrogli mizi

Na okrogli mizi, ki jo je moderirala Alenka Pečnik Kranjec, so sodelovali Tanja Bučar Gregorevčič in Nataša Kežman (bo tudi predavateljica na programu velnes), obe iz RRA Posavje, pomočnica direktorja marketinga in prodaje v Termah Čatež Alenka Mokrovič Pogačar, v. d. direktorice ZPTM Brežice Katja Čanžar in izr. prof. dr. Marko Koščak s Fakultete za turizem Brežice. Za VSŠ Brežice je letošnje leto prelomno, saj začnejo z novim študijskim letom torej izvajati nov izobraževalni program velnes. Le-ta predvsem za regijo Posavje ponuja kar nekaj izzivov in veliko razvojnih možnosti. »Velnes je opredeljen kot celosten življenjski slog posameznika, ki mu pomaga pri dobrem počutju, je proces osebnostne rasti posameznika in njegova lastna odgovornost za ohranjanje zdravja. To zagotovo ustreza razvojnim strategijam turizma v Posavju, na drugi strani pa se v tem času srečujemo z nekaterimi nevarnostmi, zgodila se je pandemija covida-19 in posledično je močno upadel interes študentov in dijakov za šolanje na področju turizma in gostinstva, tako da se bo treba spopasti z določenimi izzivi in poiskati rešitve,« je na začetku dejala Pečnik Kranjec. Govorci so v nadaljevanju spregovorili o priložnostih, ki jih za razvoj turizma lahko prinesejo novi strokovno izobraženi kadri, kaj lahko v prihodnosti ponudi regija Posavje, predvsem na področju t. i. butičnega turizma, itd.

Velnes postal del doživljajskega turizma, ki mora temeljiti tudi na trajnostnem razvoju

vss_brezice_okrogla_miza_o_velnesu (1)

Dijakinje SIC Brežice pod imenom Elibelma

Mokrovič Pogačar je velnes označila kar kot način življenja, česar se v Termah Čatež po njenih besedah že nekaj časa zavedajo in skušajo kot takšnega tudi ponujati svojim gostom. Kot je dodala, ne bo dovolj, da bodo samo izobrazili kadre, ki bodo znali samo voditi velnes centre, ampak bo poleg tega pomembno tudi, da bodo ti kadri nudili kvalitetne storitve. Koščak je poudaril, da je velnes postal del doživljajskega turizma, ki mora temeljiti tudi na trajnostnem razvoju, in izrazil prepričanje, da se bodo po covidnem obdobju tujci vrnili in se bo turizem, tako kot še vedno do zdaj, tudi tokrat postavil na noge. »Pomembno je, da mladim ljudem sporočamo, da je velnes velika priložnost za delo, sploh če vemo, da je v tem času kar veliko kvalitetne delovne sile odšlo,« je poudaril. Bučar Gregorevčič je navedla, da RRA Posavje stremi k temu, da bi izoblikovali čim več petzvezdičnih doživetij, tudi za tiste najzahtevnejše goste, ki si vedno želijo nekaj več, pri čemer so slednji v ta doživetja tudi aktivno vključeni, kar si ne nazadnje tudi vedno bolj želijo. Omenila je operacijo e-Gradovi Posavja, v sklopu katere so izoblikovali petzvezdično oz. butično doživetje »Sedem veličastnih«. Čanžar je dejala, da je v letu 2019 vzpostavljena pisarna destinacijskega menedžmenta v Brežicah, ki je imela glavno nalogo povezovanje ponudnikov na področju turizma, občinskih služb in Fakultete za turizem, privedla do tega, da je destinacija Čatež in Brežice prejemnica celo platinastega znaka Slovenia Green. Dodala je, da bodo na področju turizma lahko kos vsem izzivom, s katerimi se bodo morali soočiti v prihodnosti, samo če bodo delovali povezano in predvsem sodelovali. Vsi so se tudi strinjali, da Posavje ponuja tako rekoč vse, kar se da ponuditi turistu, zato treba to priložnost še kako izkoristiti.

Študente VSŠ Brežice, ki so poslušali govorce, je zanimalo, kakšno vlogo ima ZPTM Brežice pri zaposlovanju mladih v turizmu in kakšen je vpliv storitev velnesa na gospodarstvo. Čanžar je odgovorila, da si želijo predvsem kompetentnih mladih, kajti opažajo, da jih veliko prihaja s pomanjkljivim znanjem, pa tudi ni prave volje, da bi naredili še nekaj več. Mokrovič Pogačar pa je povedala, da velnes sicer ni poglavitna dejavnost v Termah Čatež, a če dobro delaš in imaš rezultate, lahko prinaša tudi dobre zaslužke in iz njega veliko iztržiš, zato je posledično pomemben del gospodarstva. Seveda pa to po njenem zahteva veliko vlaganj.

Študenti VSŠ Brežice pohvaljeni s strani delodajalcev

Organizatorka prakse na VSŠ Brežice Metka Galič je omenila, da za njihove študente s strani delodajalcev, pri katerih v dveh letih opravijo skupno 800 ur prakse, vedno dobivajo pozitivne povratne informacije, mnogim se ponudi tudi možnost nadaljnje zaposlitve na delovnih mestih. Na srečanju so bile prisotne tudi predstavnice nekaterih delodajalcev, in sicer Sonja Bevc iz DSO Krško, Erika Kurspahić (Prva izbira, računovodsko-finančne storitve in svetovanje) in Afrodita Horvatič iz Komunale Brežice ter Ana Führer Habjan in Monika Jagodič Gobec iz Term Olimia, s katerimi bo VSŠ Brežice sodelovala v prihodnje. Ob koncu je nekaj besed zbranim namenila tudi direktorica/ravnateljica SIC Brežice dr. Mojca Tomažin, ki je izrazila upanje, da bo okrogla miza postala tradicionalna.

Ob tej priložnosti so podelili tudi nekaj priznanj Skupnosti VSŠ. Prejemnice so diplomantka VSŠ Brežice Irena Andolšek, ki se je uvrstila v polfinale izbora za najboljše diplomsko delo, in njena mentorica Metka Galič, Erika Kurspahić kot najboljša mentorica praktičnega izobraževanja v letu 2021 ter Zorana Kodrič kot najboljša diplomantka VSŠ Brežice v preteklem študijskem letu. Uvod v srečanje pa je minil v znamenju nastopa dijakinj SIC Brežice, ki so si nadele ime iz začetnih črk svojih imen – Elibelma.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam