Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z gibanjem do boljšega počutja in zdravja

Objavljeno: Torek, 24.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Forum, Knjiznica Sevnica, gibanje (28)

Sodelujoči na javnem forumu o koristnih učinkih gibanja

V minulem evropskem tednu mobilnosti, v okviru katerega lokalne skupnosti evropskih držav na različne načine promovirajo uporabo trajnostnih oblik prevoza in ozaveščajo prebivalce o vplivih njihove izbire potovalnega načina na okolje, je potekal v četrtek v Knjižnici Sevnica tudi javni forum o koristnih učinkih gibanja na zdravje.

Forum, Knjiznica Sevnica, gibanje (27)

Podatki NIJZ so bili zelo zgovorni.

Na njem sta sevniški župan Srečko Ocvirk in direktor Komunale Mitja Udovč spregovorila o pomenu gibanja ter izzivih urejanja pešcem namenjene infrastrukture v mestu. Župan je dejal, da se z vedno višjim številom avtomobilov povečuje potreba po izgradnji novih in širokih cest, ob čemer je skrb za pešca nekako v ozadju, vendar se v zadnjem času tudi to spreminja in se infrastruktura prilagaja tudi njihovim potrebam. Svetoval je, ko se odravljamo na rekreacijo, naj odidemo, če je mogoče, že od doma peš. Udovč je izpostavil urejanje več kot 15 hektarjev javnih površin, ki so v manjših delih razpršene po celotni občni ter pozval občanke in občane, da tudi tudi sami več prispevajo k boljši urejenosti okolja (tudi s čiščenjem in odstranjevanjem invazivnih rastlin), saj okolje, v katerem živimo in se gibamo, v resnici čistimo zase.

Predsednik Planinskega društva Lisca Sevnica Rok Petančič je spregovoril o izzivih, s katerimi se srečujejo urejevalci planinskih poti, ki svoje delo opravljajo prostovoljno. Poudaril je, da je razvejanost planinskih poti na območju sevniške občine prednost, vendar tudi izziv vzdrževanja za markaciste in druge. Kot izziv je izpostavil tudi vedno večje število planincev, ki se do okolja ne vedejo spoštljivo, zaradi množičnosti obiskov planin in gora pa prihaja tudi do trenj med lastniki zemljišč in pohodniki.

Forum, Knjiznica Sevnica, gibanje (21)

V sevniški knjižnici je na voljo kar nekaj gradiva, ki je namenjeno spoznavanju koristnih učinkov gibanja.

Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Brigita Župančič Tisovec je spregovorila o konkretnih koristnih učinkih hoje in drugih oblik gibanja na zdravje vseh generacij, pri tem pa s pomočjo slikovitih statističnih podatkov podala nekaj zanimivih dejstev o vplivih gibanja na človeško telo v najnežnejših, v srednjih in poznih letih življenja. Ob tem je opozorila, da sodobni in preveč skrbni starši otrokom pogosto ne dovolijo, da bi raziskovali svet, s čimer povzročajo več škode kot koristi. Izpostavila je še, da so otroci včasih hodili peš v šolo tudi kilometer ali dva, danes šolski avtobus ustavlja skoraj pred domačim pragom.

Maserka in promotorka gibanja Barbara Resnik je navzočim predstavila svoj pogled na gibanje, na hojo in vse koristne učinke, ki jih ob gibanju čuti sama. Dobro prakso telesne aktivnosti skozi vodene vadbe uspešno prenaša tudi na druge in tako krepi ne zgolj lastno, ampak tudi zdravje vadečih.

V evropskem tednu mobilnosti so bile v Knjižnici Sevnica na ogled in tudi na voljo za izposojo knjige, ki so namenjene spodbujanju gibanja. Forum je moderirala Tanja Mikolič.

S. R.
« Nazaj na seznam
»