Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z roko v roki do uresničitve načrtov

Objavljeno: Ponedeljek, 25.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
Praznik KS Krmelj 2021 (40)

Prejemnika priznanja KS Krmelj, Edvard Jankovič in predsednica Društva Svoboda Krmelj Nevenka Flajs, s predsednico krmeljske krajevne skupnosti Klementino Žvar in podžupanom Janezom Kukcem ter moderatorko prireditve Anjo Kostrevc.

V minulem petku se je v Kulturnem domu Krmelj odvijala osrednja slovesnost ob prazniku tukajšnje krajevne skupnosti. Na njej so v vezni besedi posebno pozornost namenili Društvu Svoboda Krmelj, ki v letošnjem letu obeležuje 85 let delovanja, zato je društvo tudi prejelo letošnje krajevno priznanje. Le-tega je za svoje prizadevno delo prejel tudi Edvard Jankovič, ki je med drugim predsednik PGD Krmelj.

Zbrane na prireditvi, ki so v dar prejeli razglednice z motivi Krmelja in okolice avtorja Bojana Dremlja, sta nagovorila predsednica KS Krmelj Klementina Žvar in sevniški podžupan Janez Kukec ter predstavila nekaj najpomembnejših investicij in načrtov, ki bodo uresničeni v prihodnosti.

NAJVEČJA ŽELJA JE IZGRADNJA NOVE ŠOLE

Razstava v galeriji Krmelj (10)

V novih galerijskih prostorih je na ogled razstava likovnih del ter fotografij likovne in foto sekcije Društva Svoboda Krmelj, ki so nastala na letošnji že 17. likovni koloniji v Krmelju.

Največji finančni vložek KS Krmelj v iztekajočem se letu predstavlja rekonstrukcija ceste skozi zaselek Stražberk nad Gabrijelami. V prostorih nekdanje knjižnice ob kulturnem domu je nastal prijeten galerijski prostor, v katerem se je v letu dni odvilo že nekaj razstav. »Že dolgo vemo, da Krmelj potrebuje čistilno napravo in letos smo Občini Sevnica pomagali pridobiti služnostne pogodbe. Aktivno se nadaljuje obnova graščine, v kateri bo v letošnjem letu poleg kanalizacije obnovljeno eno stanovanje ...« je nizala podatek za podatkom predsednica krmeljske krajevne skupnosti ter dejala, da s krajevnim proračunom ne morejo izvajati večjih investicij, lahko pa aktivno sodelujejo pri predlogih in pomagajo pri izvedbi občinskih projektov.

Sevniški podžupan Janez Kukec je v uvodnem delu pohvalil podjetnike in obrtnike, ki uspešno kljubujejo gospodarskim težavam ter blažijo posledice zaprtja podjetja Inkos. V nadaljevanju je predstavil tudi nekatere načrte Občine Sevnica za izboljšanje kakovosti bivanja krajank in krajanov v Mirnski dolini – v izdelavi je projektna dokumentacija za izgradnjo kolesarske poti od železniške postaje v Tržišču do Krmelja ter za ureditev treh mostov čez potok Hinja in razširitev lokalne ceste Gabrijele-Stražberk, poteka tudi umeščanje podjetja Kvadra mobil v poslovno cono v Krmelju, na območju Hinjc je izdelana projektna dokumentacija za gradnjo petih stanovanjskih hiš, nakup zemljišča pri zdravstveni postaji bo omogočal njeno širitev, izveden je razpis za izvedbo projektne dokumentacije za gradnjo nove osnovne šole itd.

RAZSTAVA IN NOVA PRIDOBITEV V ŠPORTNEM PARKU KRMELJ

Razstava v galeriji Krmelj (25)

Razstavljeni izdelki ročnodelske sekcije Sončnice.

Spremljevalni kulturni program na slovesnosti ob krmeljskem krajevnem prazniku so oblikovale učenke OŠ Krmelj ter skozi govorjeno besedo in izbran slikovni material predstavile začetke ter nadaljnje delovanje Društva Svoboda Krmelj, ki je nastalo pred 85 leti iz delavsko-kulturnega društva Vzajemnost ter nato skozi desetletja še nekajkrat spremenilo ime. S pevskim nastopom so dogodek popestrili člani moške vokalne zasedba Lira in ženska pevska skupina Lokvanj.

Po zaključeni prireditvi, ki jo je povezovala domačinka Anja Kostrevc, so si obiskovalke in obiskovalci v novi galeriji, ki je bila v času delovanja rudnika balinišče, nato knjižnica, ogledali razstavo likovnih del ter fotografij likovne in foto sekcije Društva Svoboda Krmelj, ki so nastala na letošnji že 17. likovni koloniji v Krmelju. S svojimi ročnimi izdelki so se predstavile tudi članice ročnodelske sekcije.

9. novembra bodo v središču KS Krmelj predali namenu obnovljene skulpture, ki bodo opremljene z imeni avtorjev in imeni del; v športnem parku pa bodo namenu predali novo teniško igrišče z umetno travo.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Lesen hladilnik na led

19.05.2020 | Oglas

Trampolini