Časopis za pokrajino Posavje
23.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z urbanimi ozelenitvami do zelenih doživetij v Posavju

Objavljeno: Torek, 17.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
zelena dozivetja posavja (14)

Predstavniki partnerjev v projektu

Predstavniki partnerjev v dveletnem projektu Zelena doživetja Posavja (akronim ReviZen), ki se izteka konec oktobra, so na novinarski konferenci v Kostanjevici na Krki predstavili glavne aktivnosti in rezultate projekta, namenjenega zlasti ozelenitvi posameznih urbanih območij v Posavju.

Kot je povedala skrbnica projekta, vrednega 204.160,69 evrov (od tega sta 141.016,34 evrov sofinancirala Evropski sklad za regionalni razvoj in Republika Slovenija, 63.144,35 pa so prispevali partnerji v projektu), Janja Jordan, je bil osrednji cilj projekta ureditev zapuščenih območij v urbanih središčih posavskih občin. V njem so sodelovali Občina Krško kot vodilni partner, javni zavod KŠTM Sevnica, Občina Radeče, Občina Bistrica ob Sotli, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki ter Center za podjetništvo in turizem Krško.
zelena dozivetja posavja (2)

Promocijska sestavljanka


V KRŠKEM ZASNOVALI LOV NA ENERGIJO
Krški župan mag. Miran Stanko je povedal, da tudi Krško, tako kot številna podobna mesta, doživlja isto usodo – izseljevanje prebivalcev in dejavnosti iz mestnega jedra. Zato so se odločili pristopiti k projektu, ki jim je omogočil dodajati nove vsebine v mestno jedro, poleg tega pa v ta namen izvajajo še številne druge dejavnosti. »Uredili smo nekaj manjših parkovnih ureditev in kotičkov v starem mestnem jedru, ki so bili pozabljeni,« je dejal.
zelena dozivetja posavja (17)

V Kostanjevici so na t. i. Otoku uredili prostor za igro.

Zaveda se, da mestno jedro ne bo več trgovsko središče in stičišče drugih dejavnosti, lahko pa mu dodajo nove vsebine, predvsem turistične, kar jim je v tem projektu uspelo. Ozelenili so park pri občini in Jermanovo gaso, uredili Žepni park, uredili otroško igrišče in ozelenili Park pri Hiški, zasnovali pa so tudi geolokacijsk igro v starem mestnem jedru, t. i. lov na energijo, v katerem lahko sodelujoči s pomočjo aplikacije za pametne telefone rešujejo zanimive izzive in uganke ter se spoznavajo z različnimi oblikami energije, ki poganjajo svet.

V RADEČAH VABI STAROGRAJSKA ULICA
V radeški občini je vsebinsko v projektu sodeloval javni zavod KTRC Radeče. Kot je povedala direktorica Duška Kalin, imajo v Radečah podoben problem kot v Krškem, saj je po ureditvi obvoznice stari del mesta začel počasi usihati, občina pa je že pred leti prepoznala potrebo, da se vanj vnesejo nove vsebine. Prvi korak so naredili v projektu Posavska špajza z ureditvijo tržnice, nadaljevali so s projektom Vsi na plac, v tokratnem projektu pa so tržnico ozelenili, prav tako pa tudi star železni most, zgrajen leta 1894, danes pa zaščiten kot tehnični spomenik. »Če kaj šteje, se naš stari železni most neverjetno veliko pojavlja na socialnih omrežjih, opažamo pa tudi veliko zanimanje zanj pri vožnjah z našim splavom,« je povedala. Nove ureditve so povezali v zelene interpretacijske točke radeške Starograjske ulice.

V SEVNICI ODPRLI TEMATSKO POT
V KŠTM Sevnica so v okviru projekta uredili in aprila letos odprli učno tematsko pot Gozd je kultura v okolici tamkajšnjega gradu. »Ta pot je bila v projektu opremljena z didaktičnim igralom in deblakom, v katerem je prikazanih 32 drevesnih vrst. Dobili smo tudi možnost, da smo prišli do upravljalskega načrta za gozd in park v starem mestnem jedru, da jo bomo lahko še nadgrajevali,« je povedala direktorica Mojca Pernovšek. Ob tem so izobrazili tudi skoraj 30 interpretatorjev, ki so jih pripravili na raznovrstne ciljne skupine, saj tematska pot ni zanimiva le za otroke, ampak tudi za odrasle, kar zaznavajo skozi povečan interes zanjo. »Tematsko pot smo povezali z naravnimi in kulturnimi vrednotami oz. dediščino, ki na grajskem pobočju že obstaja,« je še dodala in zaključila, da so v projektu sodelovali zato, da rezultate vključijo v turistično ponudbo kraja.

V BISTRICI UREDILI OTROŠKO IGRIŠČE
V bistriški občini so v projektu uredili senzorično igrišče, ki najmlajšim omogoča, da med igro razvijajo logiko in spomin ter spoznavajo zakonitosti potovanja in prevajanja zvoka. Župan Franjo Debelak je poudaril pomen revitalizacije urbanih središč, kar je dodaten kamenček v mozaiku pri preprečevanju praznenja domačij na podeželju. »S temi aktivnostmi, od Posavske špajze, ureditve hostla, projekta Ne pozabimo vasi in tega projekta, smo pripomogli k temu, da so se mlade družine začele priseljevati k nam,« je poudaril, saj je pri tem ključno, da je življenjsko okolje čim bolj prijetno in kvalitetno. Izrazil je veselje, da so projekt izpeljali dobro in brez težav.

V KOSTANJEVICI POVEZALI NARAVO IN KULTURO
Kostanjeviški partner v projektu je bila Galerija Božidar Jakac, v kateri so poskušali narediti urbanizacijo zelenja, ki ga imajo sicer veliko, je povedal direktor Goran Milovanović. Povezali so naravne (Krakovski gozd, Kostanjeviška jama) in kulturne danosti Kostanjevice na Krki, npr. Formo vivo, v kateri so označili skulpture in jo opremili s pojasnjevalno tablo, nato pa so izdelali zemljevid, na katerem so povezali vse zelene točke, vključene v projekt. Izvedli so delavnice za otroke, na območju Otok so pobarvali plesišče, urejajo pa še prostor za igro, skladen z usmeritvami Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Poskrbeli so tudi za zasaditve v galeriji. »Poskušali smo vključiti čim več praktičnih elementov in dodatno oplemeniti Kostanjevico,« je zaključil.

PRODUKTE PRODATI KOT POSAVSKO ZGODBO
CPT Krško je imel vlogo povezovalnega člena med partnerji v projektu in nalogo povezati nove turistične produkte in jih predstaviti. V ta namen so izdelali promocijsko zloženko in video ter sestavljanko, predstavili so se na dveh sejmih in oblikovali Facebook stran Zelena doživetja Posavja. »Naša vizija je, kako bomo to celovito prodali kot posavsko zgodbo, kot Zelena doživetja Posavja,« je dejala Ksenja Kragl iz CPT Krško. Nove produkte bodo tržile tako agencije v okviru javnih zavodov kot zasebnih turističnih agencij pa tudi RRA Posavje. Rezultate projekta so segmentirali za določene ciljne skupine. Za Sevnico so oblikovali ponudbo za nedeljski družinski izlet (tematska pot Gozd je kultura, izlet v Ajdovski gradec in obisk turistične kmetije), v Kostanjevici na Krki bodo ponudili romantični pobeg za pare (ogled Forma vive in galerije, nočitev v vili, zajtrk na čolnu, sprehod po otoku in vožnja s čolnom, po želji obisk Krakovskega gozda), v Radečah bi ponudili paket za skupine (sprehod po Starograjski ulici do starega mostu, vožnja s splavom s kulinarično ponudbo), v Bistrico ob Sotli bi povabili osnovnošolske otroke v okviru športnih, kulturnih naravoslovnih dni (ogled trškega jedra in mokrišča ter igra na novem igrišču), v Krško pa na lov na energijo v mestnem parku, ki je prirejen za osnovnošolce ali pa namenjen družinam (združeno z obiskom vinogradniške kmetije). Produkti se lahko kombinirajo tudi kako drugače. »Upamo, da bomo s celovitim produktom Zelena doživetja Posavja prispevali k celotni promociji regije Posavja,« je zaključila Kraglova.

P. P.
 
« Nazaj na seznam