Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z vami je nova številka Posavskega obzornika

Objavljeno: Četrtek, 06.08.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO16-2020

Naslovnica nove številke Posavskega obzornika

Zagotovo ste že malo pogrešali nove zanimive lokalne zgodbe, zbrane na enem mestu. Po treh tednih je spet med vami nova številka Posavskega obzornika, 16. v tem letu, v kateri izpostavljamo naslednje tematike: zbor krajanov zaradi romske problematike, polemika glede pokrajinske razdelitve Slovenije, pred praznikom občine Kostanjevica na Krki, projekt Stavi na zdravje in t. i. Pametno srebrno vas.

Naraščajoče število tatvin, vandalizma in ustrahovanja s strani Romov so bili povod za srečanje oz. zbor krajanov na Gorici, ki so se ga udeležili tudi župan občine Krško in predstavnika Policijske postaje Krško. Na zboru krajanov je bilo izpostavljenih veliko slabih izkušenj z Romi, ki se počutijo domala nedotakljive in »nad« vsemi zakoni. Ob vsem tem se poraja vprašanje, kaj in kdaj bo sodu izbilo dno …

V zadnjem času je spet več razprav o pokrajinski razdelitvi Slovenije, olje na ogenj je prilil tudi najnovejši predlog, da bi se pokrajina, kamor bi spadalo Posavje, Zasavsko-posavska, poimenovala Trboveljska, saj je to mesto največje po številu prebivalcev v obeh regijah. Ob tej priložnosti je svoje dileme o pokrajinah razgrnil tudi krški občinski svetnik Aleš Zajc, katerega kritično razmišljanje smo povzeli zaradi aktualnosti tematike.

V najmlajši posavski občini Kostanjevici na Krki se približuje občinski praznik, ki ga letos zaradi nastale situacije ne bodo obeležili z dogodki in prireditvami, kljub temu pa so se odločili, da ob tej priložnosti pogledajo na preteklo enoletno obdobje in izpostavijo, kaj vse je bilo storjenega med lanskim in letošnjim avgustom. Župan Ladko Petretič z zadovoljstvom ugotavlja, da je bil ta čas predvsem investicijsko naravnan, saj so večino proračunskih sredstev porabili za različne investicije.

Tudi v tej številki lahko zasledite več objav v sklopu vedno bolj uveljavljenega projekta Stavi na zdravje, ki daje poudarek na to, da je treba s športnimi aktivnostmi krepiti naše zdravje. Jernej Agrež iz ŠD SUP Čatež je predstavil kombinacijo športnih aktivnosti, ki povezujejo vadbo na Gorjancih, in je postavljena v kontekst igre pobega na prostem ter vodno vadbo na surf in SUP-deskah. Z naslovno fotografijo in prispevkom pa smo izpostavili aktivnost Veslo za zdravilo (zdravje), za katero se je izkazalo, da bila resnično zadetek v polno, kar se tiče načrtovanih projektnih aktivnosti.

Ena od rešitev za dolgotrajno oskrbo starejšega prebivalstva je tudi gradnja posebnih sosesk oz. bivalnih enot z vsemi potrebnimi podpornimi storitvami. V občini Krško v prihodnosti načrtujejo gradnjo t. i. Pametne srebrne vasi, medtem pa na Vidmu že gradijo t. i. Zeleno hišo. 

V novi številki preberete lahko še:
 • prvi okužbi s koronavirusom v posavskem zdravstvu;
 • pogovor z dekanjo Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto dr. Leo-Marijo Colarič-Jakše;
 • obrambni minister mag. Matej Tonin: Župan Molan je trd pogajalec;
 • zlatomašnik Jože Pacek, eden najmočnejših členov skupnosti;
 • začela se je obnova železniškega mostu čez Savo na dolenjski progi;
 • starega vrtca v Dobovi ne bodo pozabili;
 • v podjetju TPV sledijo konceptu industrije 4.0;
 • akcija Vrtovi Posavja 2020: Urejen vrt – naše ogledalo;
 • Luka Kerin in Gašper Koritnik državna nogometna prvaka;
 • posavska potujoča knjižnica bo šla tudi na Svibno;
 • v Kostanjevici na Krki so snemali mladinski celovečerec;
 • v vinogradu cvičkove princese na Frlugi so posadili potomko žametne črnine z Lenta.
Vse to in še več zanimivega v Posavskem obzorniku, najbolj branem časopisu v Posavju!

Uredništvo

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam