Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z vami je spet nova številka Posavskega obzornika

Objavljeno: Četrtek, 13.05.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
1021

Naslovnica današnje številke Posavskega obzornika

V današnjem dnevu je izšla že deseta številka Posavskega obzornika v letu 2021. V njej lahko najdete veliko vsebin z različnih področij, od politike, gospodarstva, okolja, kulture, športa, družabne kronike, zgodb iz naših krajev ...

Izpostavimo le nekaj najbolj 'udarnih': na seji krškega občinskega sveta je Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta, ki je koordinator projekta pripravljajočega se osnutka nove pokrajinske zakonodaje, kar malce presenetljivo podprl zahtevo Posavja po svoji lastni pokrajini, rekoč, da se mu zdi ta predlog smiseln, še sploh, ker naša regija meji na Hrvaško. Tako krški kot sevniški občinski svet, ki sta na zadnjih sejah obravnavala točko o pokrajinah, sta se izrekla za samostojno pokrajino Posavje.

Bili smo v kontaktu z evropskim poslancem Francem Bogovičem, ki med drugim pravi, da se bo hrana, kot kaže, še dražila. S krškim svetnikom Jožetom Olovcem smo se dotaknili področja zagotavljanja pitne vode, z brežiškim svetnikom Aljošo Rovanom o delovanju opozicijske Levice v občinskem svetu, s sevniškim svetnikom Gorazdom Zupancem pa o (ne)vlaganju v cestno infrastrukturo v KS Loka pri Zidanem Mostu. Tokratni osrednji pogovor smo namenili medicinski sestri Nataši Piletič, ki smo jo povabili k besedi ob mednarodnem dnevu medicinskih sester (12. maj) in je tudi letošnja prejemnica zlatega znaka Zbornice-Zveze zdravstvene in babiške nege Slovenije, sicer pa prihaja iz Kostanjevice na Krki.

V sklopu rubrike Dnevi osamosvajanja v Posavju objavljamo prispevek o skladiščenju tajnega orožja Teritorialne obrambe Krško v vinski kleti družine Molan na Celinah pri Raki, o katerem je v pogovoru z nami več spregovorila Justina Molan. Predstavljamo tudi načrte za novo OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, ki bo v starem delu mesta. S predsednikom sveta KS Sromlje Ferdom Pinteričem smo se ozrli na dogajanje v sromeljski KS. Pišemo tudi o dogradnji sevniškega vrtca, načrtovanih nalogah in investicijah v KS Sevnica, ki 2. maja praznuje svoj krajevni praznik, podjetju TPV Automotive, ki je pristalo med najboljšimi razvojnimi dobavitelji sveta na področju avtomobilske industrije, podpisu pogodbe za komunalno ureditev zahodnega dela novega stanovanjskega naselja ob Ljubljanski cesti v Kostanjevici na Krki.

Obširneje poročamo tudi o ustanovni seji Razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija za programsko obdobje 2021-2027, ki je potekala v Krškem in na kateri so bili številni znani slovenski župani, za predsednika razvojnega sveta pa so izvolili mariborskega Sašo Arsenoviča. Vzhodnoslovenski regiji bo v naslednjih šestih letih na voljo 328 milijonov evropskih sredstev za različne projekte, je bilo moč slišati na seji. Ne spreglejte krajših novic o nekaterih čistilnih akcijah, ki so potekale v mesecu aprilu, ki je posvečen okoljskim tematikam, članku o zahrbtni bolezni multipli sklerozi, ki lahko prizadene številne dele telesa in postopoma povzroči resno invalidnost, o novih pridobitvah smedniških in videmskih gasilcev, na športnih straneh pa na dolgo in široko pišemo o prizadevanjih za izgradnjo novega bazena v Krškem, ki naj bi se v naslednjih dveh letih vendarle in končno uresničila. Verjamemo, da vas bodo zanimale tudi kulturne strani, na katerih boste našli naš zapis o akciji krških kulturnikov "Pet pred dvanajsto", s čimer so javno podprli pobudo, da se v zaostrenih epidemioloških razmerah omogoči tudi kulturnim ustvarjalcem delovanje, ljudem pa obiskovanje kulturnih prireditev. Zadnjo časopisno stran pa tokrat zapolnjuje zgodba o kitaristu Mihi Koretiču, ki čedalje bolj ceni tudi tišino, kot nam je med drugim zaupal.

Pa prijetno branje!

Uredništvo

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam