Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za boljše življenje in brez ovir

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Za boljše življenje in brez ovir V družbi Savaprojekt Krško v sklopu občinskega praznika obeležujejo 35 let na področju gradnje objektov in načrtovanja prostora. Ob tej priložnosti so s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor v mali dvorani Kulturnega doma pripravili posvet in izdali istoimenski zbornik z naslovom „Za boljše življenje in brez ovir", ki naj bi služil v stroki kot priporočilo naslednjih nekaj let. Nadaljevanju posveta bo sledila osrednja prireditev s predajo donacije podjetja - stopniščnega vzpenjala za invalide, ki so ga donirali Kulturnemu domu Krško in se obiskovalcem zahvalili s koncertom Ota Pestrnerja in Big banda Krško, je povedal direktor družbe Peter Žigante na novinarski konferenci, na kateri so spregovorili tudi o občutenju krize pri svojem delu. Stopniščno vzpenjalo, sicer vredno okoli 25 tisoč evrov, so pridobili za 18.500 evrov, od tega okoli 4 tisoč znašajo ostala sponzorska sredstva.

Izvršni direktorji družbe so predstavili tako razvoj družbe in stroke v teh letih in svoje poglede na aktualne posavske teme. Namestnik direktorja Aleš Plestenjak se je dotaknil krize, ki se močno odraža v branži, a so jo pravočasno zaznali in se ji vsakodnevno prilagajajo. Kot pravi, bo dno krize v branži nekje jeseni in hude posledice v celotnem gradbenem sektorju EU. Plestenjak je ob tem opozoril, da bo tej krizi najverjetneje sledila energetska kriza.

Žigante meni, da bodo rabili dve leti, da bodo prišli po tem dosegu dna iz negativnih številk na nulo, po konjukturi pa 12 do 15 let, da bodo dosegli dobre poslovne kazalce preteklih let. Premoženje podjetja je namreč vseskozi raslo, kapital se je povečal za tri in pol krat, donos na kapital se je v letu 2008 za kar 180 krat povečal glede na leto 1994, prihodek na zaposlenega je bil konec leta 2009 62 tisoč evrov. Izpostavili so vse nižjo kvaliteto javnih naročil, zasebnih tako skorajda ni, kjer je edini kriterij pri izbiri izvajalca cena, odstopanja med cenami ponudnikov pa tudi preko 400 odstotna. Andrej Špiler je opozoril, da ob kriteriju najnižje cene težave predstavljajo tudi nelojalna konkurenca, predvsem podjetij in zavodov, ustanovljenih s strani države ter prepletanje svetovalnega in izvedbenega inženiringa. Vinko Volčanjk je spregovoril o trendih varčevanja z energijo, kjer investitorji ne poznajo predpisov. Damjana Frece je na področju urbanizma o ideji gradnje drugega bloka NEK dejala, da je država že v zamudi s pripravo prostorske in projektne dokumentacije tako obsežnega projekta, kar kažejo njihove izkušnje pri sodelovanju na projektu odlagališča NSRAO. Meni, da umestitev drugega bloka zahteva kompleksen pregled nad širšim prostorskim razvojem regije z dolgoročnejšo vizijo.

V družbi vidijo izhod iz krize v usmerjanje na področja varčevanja z energijo in energetske optimizacije ter uporabe alternativnih virov energije in vračanje na tuje trge, kjer so pred leti že poslovali. Mestu Krško naj bi po besedah direktorja podarili tudi Vizijo razvoja mesta Krško za naslednjih 30, 60 in 100 let, da ne bi postala predmet zlorabe v volilnem času, bodo to storili po volitvah.S. V.

Na večerni prireditvi, ko so svojemu namenu predali invalidsko vzpenjalo, so zbranim spregovorili direktor Savaprojekta Peter Žigante, župan krške občine Franc Bogovič, iz Urada predsednika države Franc Hočevar, generalni direktor GZS Samo Hribar Milič, direktorica krškega Kulturnega doma Katja Ceglar in namestnik glavnega direktorja podjetja Aleš Plestenjak. Ob prisotnosti predstavnice invalidov Janje Blatnik, pa so trak prerezali Hočevar, Bogovič, Žigante in Ceglarjeva. Sledil je koncert Ota Pestnerja z Big bandom Krško pod vodstvom Aleša Suše. Prireditev je povezovala Bernarda Žarn.

M. K.

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu

19.05.2020 | Oglas

Trampolini