Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za boljšo turistično ponudbo se morajo povezovati tudi čezmejno

Objavljeno: Četrtek, 09.05.2024    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_8787

Del udeležencev meddržavnega srečanja nosilcev turističnega razvoja v prostorih turistične kmetije Marof v Bistrici ob Sotli

Na zadnji marčevski ponedeljek so se na turistični kmetiji Marof v Bistrici ob Sotli prvič srečali nosilci turističnega razvoja na slovenski in hrvaški strani reke Sotle, župani slovenskih in hrvaških občin ter drugi predstavniki organizacij predvsem s področja turizma. Poudarili so, da se je treba za boljšo in raznoliko ponudbo turistom predvsem povezovati, in to tudi čezmejno. Sklenili so, da se bodo odslej redno srečevali, saj lahko na ta način pridejo do konkretnih rešitev za še boljši turistični razvoj tega območja.

Kot je uvodoma dejal Simon Rogina (skupaj z Niko Šarlah je nosilec kmetije Marof vinarstvo in apartmaji, ki je v dneh na prehodu iz leta 2023 v leto 2024 oplemenitila turistično ponudbo Kozjanskega in Obsotelja ter predvsem občine Bistrica ob Sotli), nosilca kmetije stremita k boljšemu povezovanju na področju turizma, zato so skupaj z Občino Bistrica ob Sotli prvič pripravili meddržavno srečanje nosilcev turističnega razvoja na tem območju. Dodal je, da ko pride turist v te kraje, želi predvsem nekaj doživeti, zato se mu zdi prav, da se tako srečanje izkoristi za pogovor o povezovanju v turizmu ne samo med sosednjimi občinami na slovenski strani, ampak tudi preko meja.
DSC_8766

Nosilca kmetije Marof Simon Rogina in Nika Šarlah

Bistriški župan Franjo Debelak je povedal, da občina ne bo nikoli destinacija množičnega turizma in si tega niti ne želijo, ampak lahko svojo turistično ponudbo gradi s povezovanjem gospodarstva, kulture in naravnih danosti. »En tak preboj na turističnem področju je bil hostel Gabronka z 20 posteljami, ki pa jih nadgrajujemo z dodatnimi vsebinami in idejami,« je dodal. Pri tem velja omeniti, da so lani v bistriški občini ustvarili skoraj 800 prihodov turistov in približno 1900 prenočitev, od tega so jih okoli 1000 ustvarili ravno v omenjenem hostlu, preostali del pa pri drugih turističnih ponudnikih. Po Debelakovih besedah so dogodki in prireditve, ki jih organizirajo v občini, npr. kuhanje golaža ob jožefovem, Petrov sejem itd., »petzvezdična doživetja, ki so na voljo tako nam kot tudi drugim, ki pridejo v našo občino«. Nosilcema kmetije Marof, ki je po njegovem dobra promocijska zgodba in bi se lahko tudi v drugih občinah zgledovali po njej, je čestital za pogum ter zaželel veliko volje do dela, ki ga seveda ne bo malo. Župan Občine Podčetrtek Peter Misja je menil, da bodo imeli v sosednji bistriški občini boljše pogoje za razvoj turizma z izgradnjo osnovne infrastrukture, pri čemer je izrazil željo, da bo občina prepletena s kolesarskimi stezami, ki bodo turiste zagotovo privabljale. Županja še ene sosednje občine, Občine Kozje, Milenca Krajnc je poudarila, da so številke, kljub temu da njihova občina ni turistična, s tega področja zelo spodbudne. Po njenih besedah se večji vložek lokalne samouprave v podporno turistično infrastrukturo izkazuje v večjem številu prenočitvenih kapacitet, ki se je v zadnjem petletnem obdobju skoraj podvojilo, želijo pa si to delo še nadgrajevati.
DSC_8778

Bistriški župan Franjo Debelak (na sredini)


Vedno več Slovencev v Kumrovec in obratno

Med župani s hrvaške strani je Robert Šplajt (Kumrovec) izpostavil, da tudi oni vidijo velik potencial v turističnem povezovanju. Navedel je, da je v lanskem letu Kumrovec obiskalo prek 100.000 turistov, med katerimi je bilo tudi veliko Slovencev, z umikom schengenske meje je teh vedno več, podobno se dogaja tudi na slovenski strani, kamor prihaja vedno več Hrvatov, je dodal. V kumrovški občini si po njegovih navedbah trenutno najbolj prizadevajo za obnovo državnih objektov iz časa Titove vladavine, v katerih želijo urediti hotele in drugo turistično ponudbo. Na srečanju so spregovorili tudi hrvaški župani Zlatko Brlek (Klanjec), Ksenija Krivec Jurak (Zagorska Sela) in Zvonko Škreblin (Desinić), direktorica Kozjanskega parka mag. Valerija Slemenšek, direktorica RRA Posavje mag. Nataša Šerbec, direktor Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, ki deluje pod znamko Visit Podčetrtek, Boštjan Misja ter še nekateri drugi predstavniki javnih zavodov s področja turizma in kulture z obeh strani meje. Slednji je med drugim omenil, da so se v letu 2023 kot destinacija Podčetrtek približali 440.000 nočitvam, kar je bilo izjemno, začetek letošnjega leta pa nakazuje, da bi lahko to številko še presegli.
DSC_8745

Župan Kumrovca Robert Šplajt

Kot je še dejal, je bil zadnje čase v Bistrici ob Sotli, ki je tudi del njihove destinacije, določen manko, kar se tiče turistične ponudbe, zdaj pa bodo z novo pridobitvijo, ki jo predstavlja kmetija Marof, v občini imeli kaj ponuditi. »Je pa še veliko dela predvsem na področju valorizacije kulturne dediščine, s tem mislim na Svete gore, za katere si želimo, da bi bile odprte in bi obiskovalci lahko ves čas prihajali. Tako bi na tej destinaciji dobili neko zaokroženo vsebino doživetij,« je poudaril.

Naslednje leto se srečajo na Hrvaškem
DSC_8831

Udeleženci prvega meddržavnega srečanja nosilcev turističnega razvoja na turistični kmetiji Marof


Ob koncu so se sodelujoči strinjali, da bi morali v prihodnosti imeti nek skupen turistični produkt, padla je tudi ideja o delitvi kadrov, da se npr. kuhar zaposli na več destinacijah. Dogovorili so se tudi, da bo srečanje, ki so ga organizirali, da si izmenjajo izkušnje, razpravljajo o možnostih in priložnostih za medsebojno povezovanje ter formiranje skupnih turističnih produktov, postalo vsakoletno. Tako so si že obljubili, da se bodo naslednje leto pred velikonočnimi prazniki na povabilo tamkajšnjega župana Šplajta srečali v Kumrovcu. Po zaključku prvega, bolj uradnega dela srečanja, so si nato udeleženci ogledali nove prostore kmetije Marof in večurno druženje končali ob pogostitvi.

Rok Retelj

Prispevek je objavljen v današnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»