Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za domovino s praženim naprej! - 2 fotogaleriji

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Za domovino s praženim naprej! - 2 fotogaleriji

 

Preko 10.000 obiskovalcev je včeraj obiskalo Radeče in tamkaj potekajoči svetovni festival praženega krompirja, na katerem je pripravljalo krompirjeve jedi preko 50 ekip pražilcev na 70 različnih načinov! Zatorej se ni le pokrompirilo vreme, ki je bilo naklonjeno prireditvi na prostem, ampak so ob rekordnem številu obiskovalcev padli tudi vsi dosedanji t. i. krompirjevi rekordi, saj so pražilci pripravili kar preko tri tone praženega krompirja in ekipe so prišle v Radeče iz več kot desetih držav.

Letošnji svetovni festival praženega krompirja, ki se je zvrstil že deveto leto zapored, se je začel že v petek, ko so pražilci začeli prihajati v Radeče in je zanje, kakor je dejal predsednik Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi Stane Menart, pripravil sprejem župan občine Matjaž Han, ki jim je ob bogato obloženi mizi in zabavno kulturnem programu dokazal, da so v mestu in občini dobrodošli in da so pripravljeni na ta veseli in veličasten krompirjev dogodek. In Občina Radeče kot gostitelj festivala se je na ta dogodek res temeljito pripravila, saj so v ta namen dali izdelati lično oblikovane keramične degustacijske posodice in spominske majice, Savus, tradicionalno prizorišče prireditev ob reki Savi, pa pripravili na ta dogodek z zaporo prometa, postavitvijo stojnic, velikega šotora, ki bi nudil streho obiskovalcem tudi v primeru, če se vreme ne bi pokrompirilo, pripravili pa so tudi obsežen spremljajoči kulturno-etnološki program, nastop folklornih skupin, raznih društev, domače godbe in mažoret.

Uradno otvoritev 9. krompirjevega festivala je naznanil velik pok, tam, če se že „pokrompiri“ - ob 13. uri, malo prej ali malo kasneje – nič ne de, krompirjevci pač niso cepljeni na točnost, je dejal ob tem predsednik Menart, a da nekaj drži kot pribito in obrazloži tudi to, zakaj imajo v društvu v znaku društvene zastave koloradskega hrošča: temu namreč je, tako kot članom društva, krompir najljubša jed oziroma oboji brez njega ne morejo živeti! V nadaljevanju se je uradna otvoritev začela z društveno himno, za katero je spisal besedilo Dušan Velkaverh, glasbeno podlago pa je pripravil sam mojster Mojmir Sepe. S Pevskim zborom Mavrica z Vrhnike se jo je za to priložnost naučil in zapel radeški Moški pevski zbor in glasi tako:

PRAŽEN KROMPIR

Sladko je vincein hladen je pir,toda najboljši jepražen krompir.To ni ne maslo ne sadje ne sir,to je, prijatelji,pražen krompir.Vseh sort jedačebolezni so vir,nam trdno zdravje dapražen krompir.Tu smo se zbraliin našli svoj mirzdaj, ko nas združil jepražen krompir.

 

Nekaj utrinkov v prvi fotogaleriji...

 

Prvi festival krompirja je potekal leta 2001 v Mokronogu, v naslednjih letih pa na Ostrožnem (Mestna občina Celje), Podljubelju (Tržič), Dolgi vasi (Kočevje), Vipolžah (Brda), v Prilozju (Metlika), v Lipi (Beltinci), lani v Črni na Koroškem, iz letošnjega radeškega prizorišča pa se krompirjev festival seli prihodnje leto v Ljubljano. S tem namenom sta na festivalu opravila primopredajo krompirjeve zastave radeški župan Matjaž Han in podžupan Mestne občine Ljubljana Jani Möderndorfer.Ne glede na to, da društvo deluje, kot pravijo - kot se pokrompiri, pa se morajo pražilci na festivalu strogo držati desetih zapovedi. O tem - kakšnih, o krompirjevem društvu ter več o samem festivalu praženega krompirja v Radečah, pa si boste lahko prebrali v obsežni reprotaži, ki jo pripravljamo za naslednjo številko Posavskega obzornika, ki bo ponovno v vaših domovih 17. septembra.Do tedaj pa vas pozdravljamo s pozdravom Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi: „ZA DOMOVINO S PRAŽENIM NAPREJ!“

B.M.

Še nekaj utrinkov v drugi fotogaleriji...

{gallery}2{/gallery}

« Nazaj na seznam
»