Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za življenje se učimo vse življenje

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Za življenje se učimo vse življenje Zakonski in družinski inštitut Novo mesto, ki ga vodi Melita Kramar, je danes v krškem hotelu, kjer imajo sedež enote, pripravil Dan odprtih vrat v duhu, da se za življenje učimo vse življenje. V pogovoru z vodjo Kramarjevo, ki je specialistka zakonske in družinske terapije in Anico Koprivc Prepeluh, prav tako zakonsko in družinsko terapevtko, s specializacijo za doktorsko disertacijo na isto temo, smo odstirali najrazličnejša poglavja terapij, s katerimi se dnevno srečujeta.

Enoto v Krškem so odprli na pobudo občanov, ki so se nanje s svojimi težavami obračali v Novo mesto in na Center za socialno delo Krško, ki jim je v začetku nudil prostore za opravljanje strokovnega dela. Po besedah sogovornic opažajo, da je največ prisotnega čustvenega, fizičnega in spolnega nasilja, na drugem mestu je alkoholizem, sledijo motnje v hranjenju, depresije, ločitvene težave, zakonski konflikti ali odtujenost v partnerskih odnosih in tudi pomanjkljiva samopodoba.

Informacije si lahko zainteresirani pridobijo na njihovi spletni strani, preko znancev, ki so že obiskali inštitut, pripravili so tudi zloženke, ki so dostopne na javnih mestih, preko Centrov za socialno delo in še nekaterih drugih organizacij. Za uspeh rešitve posameznikovega problema je pomembna najprej motivacija.

„Ljudje pridejo na terapijo, če z nečem niso zadovoljni," navajata sogovornici. „Najpomembnejša je odločitev in hotenje, da hočeš nekaj spremeniti." Terapevtka opravi individualni pogovor, nato se zainteresirani odloči za nadaljnjo pot in sam pri sebi razreši, ali je že oz. če je sploh pripravljen na terapijo.

„Terapija je garanje. Pristop je individualen, vzpostaviti je potrebno vzajemni odnos in zaupanje, človek mora dobiti občutek varnosti. Ljudje smo si različni, zato je tudi dinamika terapije prilagojena vsakemu posamezniku," pojasni Kramarjeva.

Koprivc Prepeluhova pa doda, da izvajajo terapije po dr. Christianu Gostečniku in njegovi Relacijski družinski metodi.

Za konec še na preprost način uokvirimo lik psihoterapevta, ki naj bi bila oseba za medsebojne odnose, na katero se lahko obrnemo, ko začutimo, da imamo kakršnekoli osebnostne težave.

M. K. M.

« Nazaj na seznam
»